Autor Wątek: Co robię źle? Frustracja z latte art.  (Przeczytany 16438 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Wrzesień 2015, 13:53:08 »
Najpierw trzeba zrobić poprawne espresso. A bez przyzwoitego żarnowego młynka, nie będzie to łatwe.
Do samych lejtartów kawa nie jest potrzebna, wrzucał ktoś niedawno film z baristą kręcącym rozetki na szczypcie fusów.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Wrzesień 2015, 14:13:07 »
To była szczypta kakao :)

Offline michal_k

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: De'Longhi EC 156.B Czarny
  • Młynek: Eldom MK100S
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Wrzesień 2015, 23:19:18 »
Nie mogę już zmienić posta. Najwyraźniej nie można z dropbox udostępniać zdjęcia bezpośrednio. Poniżej (mam nadzieję) poprawne linki ze spacjami (dodatkowo załączyłem jako załącznik).

Crema w przezroczystej filiżance miała ok. 2mm...

https://www.dropbox.com/s/1m5fduf6girv81c/IMG_20150903_1730412.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/z8x38u8zhszpb5h/IMG_20150903_172534.jpg?dl=0
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2015, 06:35:45 wysłana przez Spinacz »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Wrzesień 2015, 06:37:26 »
Winna jest ta czarna nakładka  na dyszy. Da sie ją zdjąć? Powinieneś mieć rurkę z małym otworem na końcu. Wtedy spienianie będzie zależne od ciebie a nie od tej nasadki co psuje piankę.
LMWDP #469

Offline MichalCz Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 136
    • www.kawomaniak.pl
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Wrzesień 2015, 08:31:29 »
czarna dyszy wykreca sie mozna zastapic koncowka z krupsa f889 lub kilku innych modeli powinna pasowac
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline michal_k

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: De'Longhi EC 156.B Czarny
  • Młynek: Eldom MK100S
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Wrzesień 2015, 08:53:30 »
czarna dyszy wykreca sie mozna zastapic koncowka z krupsa f889 lub kilku innych modeli powinna pasowac
Winna jest ta czarna nakładka  na dyszy. Da sie ją zdjąć? Powinieneś mieć rurkę z małym otworem na końcu. Wtedy spienianie będzie zależne od ciebie a nie od tej nasadki co psuje piankę.
Dziękuję za wskazówki. Rzeczywiście wykręca się ta końcówka, popróbuję dzisiaj bez niej. Chyba muszę dokupić zgrzewkę mleka :P

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Wrzesień 2015, 08:55:32 »
Kup se płyn do mycia naczyń taniej wyjdzie.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Wrzesień 2015, 09:57:54 »
Czarna końcówka faktycznie przeszkadza ale odkręcając ją zostanie Ci króciutka rureczka z - moim zdaniem - zbyt dużym otworem.
Najprostszy sposób na początek to zatkać te dwie małe dziurki po bokach (wykałaczki pasują idealnie). Wówczas nie będzie zasysać "lewego powietrza" i spienianie da się łatwiej kontrolować.

Offline michal_k

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: De'Longhi EC 156.B Czarny
  • Młynek: Eldom MK100S
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Wrzesień 2015, 14:01:04 »
Czarna końcówka faktycznie przeszkadza ale odkręcając ją zostanie Ci króciutka rureczka z - moim zdaniem - zbyt dużym otworem.
Najprostszy sposób na początek to zatkać te dwie małe dziurki po bokach (wykałaczki pasują idealnie). Wówczas nie będzie zasysać "lewego powietrza" i spienianie da się łatwiej kontrolować.
Byłem na przerwie w domu, i rzeczywiście nie bardzo da się cokolwiek zrobić z tą rurką - nie mogę nawet dosięgnąć do powierzchni mleka (musialbym mieć dzbanek na full wypełniony). No nic, praktyka czyni mistrza (i młynek żarnowy) :P

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Wrzesień 2015, 16:32:54 »
Młynek ważna sprawa ale raczej w malowaniu mlekiem nie pomoże.
Tylko zmiana ekspresu, lub samej dyszy, jak się da...
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Kawosz88

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, French Press, Ascaso ARC
  • Młynek: Wilfa Svart, Ascaso I - 1 Steel
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Wrzesień 2015, 17:18:43 »
Młynek ważna sprawa ale raczej w malowaniu mlekiem nie pomoże.
Tylko zmiana ekspresu, lub samej dyszy, jak się da...
  Nie masz racji kolego. Bez dobrego młynka nie zrobisz dobrego espresso. A poprawne espresso jest podstawą pod wzory latte art. Im będzie kawa odpowiednio zmielona i zaparzona tym lepiej. Crema która  ma espresso jest naszym tłem. To dzięki niej możemy uzyskać coś takiego jak kontrast - wyraźną brązową obwódkę wokół wzoru. A to ma fundamentalne znaczenie przy malowaniu wzorów - Latte Art.  Dysza a w zasadzie moc jaką ona generuje ma znaczenie. W ekspresach budżetowych nie mają siły by dobrze spienić mleko.. właśnie przez zbyt niskie ciśnienie które zostało zabrane wcześniej do parzenia   kawy. Spienianie jest długie a efekt nie jest zadowalający. Ja do domowego spieniania mleka polecam French Press lub Tłokowy spieniacz do mleka. Efekt jest niezły i można próbować wtedy próbować z latte art w domu. :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Wrzesień 2015, 18:35:36 »
eeeee, nie

Do malowania nie potrzebujesz ani espresso, ani dyszy - potrzebujesz ćwiczeń z bzyczkiem i rozpuszczalną z odrobiną kakao :P no i dzbanek z mlekiem  :diabelek:

! No longer available
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Wrzesień 2015, 18:52:58 »
Kawosz
No, no, takim mlekiem z praski francuskiej to pomalujesz, że hey.
Masz rację młynek najważniejszy do malowania:-) kupuj młyn i french press.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Wrzesień 2015, 19:54:02 »
Atamcichobyć, Shreku. Nie masz racji i już. ;)

Offline Kawosz88

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, French Press, Ascaso ARC
  • Młynek: Wilfa Svart, Ascaso I - 1 Steel
Odp: Co robię źle? Frustracja z latte art.
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Wrzesień 2015, 21:01:49 »
Możecie robić wg własnego uznania... Gdy nie miałem kasy na kawę w ziarnach i trenowałem do zawodów to podkradałem i  mamuśce Nescafe Creme.  I też jakoś wychodziło. Podkreślam tylko że profesjonalny Latte Art bez poprawnego espresso nie istnieje.  W kawiarni czy na zawodach nikt polewa mleka nie sypie kakao by zrobić kontrast.  W domu jak nikt nie patrzy i (nie ma sędziów)  to co innego ;). A z praski też można piankę fajnie zrobić i ją wylać tak by zrobić proste wzory. Mleczną płynną piankę mamy w 10-12 sek. Do tego napar z kawiarki i można działać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi