Autor Wątek: cafe frappe  (Przeczytany 7220 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
cafe frappe
« dnia: 26 Marzec 2015, 21:20:48 »
Pytanie: z czego i jak to zrobić?
Nie wierzę, że Grecy robią te kawę na rozpuszczalniku.

Wiki i inne nie wiem, czy mówią prawdę.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2015, 21:26:37 »
A nie było już wątku o tym? Z poszukiwaniem prawdziwych greckich świderków na prąd aby to wszystko wystarczająco ubić?

No i zmartwię Cię, ale chyba jednak na rozpuszczalniku. Nie udało mi się prawdziwej kawy tak ubić.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2015, 21:33:57 »
Taki przepis zapodano

Cytuj (zaznaczone)
Oczywiście. Dodam tylko że jest wiele szkół dotyczącej robienia Kafe Frappe. Mój szwagier greek twierdzi że jest bardzo dobra.
1. Do większej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
   Normalnie to powinna być specjalna greckowa ale stosuję zamiennik polskej rozpuszczalnej.
2. Wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Może być czcinowy ciemny.
3. Wlewamy odrbinę niegazowanej zimnej wody.
4. Miksujemy to takim specjalnym szejkerem
http://img169.imageshack.us/img169/7927/frotheref6.jpg
cafe frappe

Jeżeli brak powyższego urządzenia można ręcznym szejkerem ubić aby powstała piana.
5. Do drógiej szkanki wrzucamy 3-4 kostki lodu i wlewamy do niej spieniąną zawartość.
6. Dolewamy prawie do pełna resztę zinej wody.
7. Dodatkowo dodaję na to spienione szejkerem osłodzone mleko które pięknie warstwami wypełnia zawartość szklanki.
8. A na wierzch posypuję szczyptą cynamonu do smaku i zapachu.
Do tego słomka.
Kali Oreksi

No i właśnie ten rozpuszczalnik zaintrygował...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marzec 2015, 16:13:38 »
Grecy robią na rozpuszczalniku. W domu dobre frappe to zimne, tłuste mleko, espresso, cukier (albo inne słodziwo) + lód i wszystko do blendera :P Zimne kawy bez cukru są zwyczajnie niesmaczne.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2015, 17:07:53 »
:pycha: Zimne dripy i namoki są pyszne :jezyk:

Tylko jak ukręcić frappe bez mleka?

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marzec 2015, 17:30:17 »
:pycha: Zimne dripy i namoki są pyszne :jezyk:

Wiele o nich można powiedzieć, ale na pewno nie odważyłbym się napisać, że są pyszne :D Zawsze są za gorzkie/za kwaśne, mają kiepski balans, gorzej wyczuwalne aromaty i często są zwyczajnie płaskie - taki urok temperatury. Nieważne czy cold drip, cold brew, na kostkach lodu czy cokolwiek innego... Można to od czasu do czasu z cytrynką wypić, tak jak club mate ma swoich fanów, chociaż smakuje jak wywar z petów. Wszelkie zimne dripy w niczym nie przypominają przygotowanych z tych samych ziaren "ciepłych" odpowiedników, a ilość zabiegów, żeby uzyskać jakąkolwiek pijalność jest ogromna. Nie wiem czy ktoś próbował kiedyś profilować palenie do dripa na zimno, ale wszystkie kawy, których próbowałem i były zachwycające jako ciepłe, na zimno są co najwyżej przyzwoite.

Wszelkie tego typu pozycje w menu kawiarni uważam za wprowadzanie na siłę czegoś nowego. Znam taką jedną kultową kawiarnię "bez mleka i cukru", gdzie żeby ktokolwiek chciał pić zimne kawy z mlekiem dodawano do nich właśnie tego obrzydliwego słodziwa, a po zimnego dripa prawie nikt nie wracał, a sprzedawał się tylko dzięki skutecznym metodom perswazji obsługi  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 27 Marzec 2015, 17:37:16 wysłana przez ignacy »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2015, 17:38:01 »
Próbował. Ostatnio w Velodromie piłem właśnie butelkowanego dripa na lodzie z mieszanki przygotowanej z myślą właśnie o takim parzeniu. Dwie Etiopie i Kenia bodaj.

Mam jednak odmienne zdanie na temat zimnych kaw. Piłem kilka godnych podziwu. Często dopiero na zimno kawa pokazuje ukryte, niezwykle słodkie i gęste aromaty.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2015, 18:12:14 »
Akurat całe życie wydawało mi się, że im niższa temperatura tym więcej kwasowości i mniej słodyczy - dlatego zupełnie nie zgodzę się, że jakakolwiek kawa na zimno będzie wydawała się "słodsza" niż jej ciepły odpowiednik. Dla kawowych geeków i sourheadów  takie wynalazki smakują bardzo, ale dripy na zimno to moim zdaniem nisza w niszy nawet w świecie specialty coffee.

Też piłem całkiem przyzwoite butelkowane cold brew, ale gdyby nie było sprzedawane jako "cold brew"  z ładną etykietką i wykładem to śmiało mógłbym to pomylić z zimną kawą, którą dopijam z dzbanka z rana :) Wiem, że tak jak sour beer ma swoich fanów i niech tak pozostanie, tyle ode mnie.

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2015, 19:41:16 »
Ja bardzo lubię długo pić dripy i obserwować jak zmienia się ich smak. I chłodne rzeczywiście często wydają się słodsze, ale też zarazem kwaśniejsze. Zazwyczaj smakuje mi to, są dużo bardziej owocowe. Ale kwaśne piwa też lubię :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marzec 2015, 20:11:47 »
nie zgodzę się, że jakakolwiek kawa na zimno będzie wydawała się "słodsza" niż jej ciepły odpowiednik.
Ale ja mówiłem o słodkich aromatach (typu miód gryczany), nie słodkim smaku.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marzec 2015, 20:49:31 »
A mnie się zdaje, że jakakolwiek ciekawa kawa, zaparzona na zimno jest tylko mniej ciekawa, mniej jaskrawa...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marzec 2015, 03:40:18 »
Nawet jeśli tak jest, to ciężko mi to porównać, bo są takie dni, że nic ciepłego nie przełknę, a co za tym idzie nawet najwspanialszej kawy. Wtedy taki orzeźwiający drip na lodzie, to jest to. :pycha:

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marzec 2015, 11:14:47 »
Drip na zimno może być dobry ale espresso na lodzie, to masakra.
Raz zamowiłem w Atenach przez pomyłkę. Te ich frape, masakra a oni to siorpią non stop :-)
No ale, co kraj to obyczaj.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marzec 2015, 14:26:03 »
I jak tu przy Was wygrać Mistrzostwa Polski Baristów?  :mhh: :hihihi: :smiech:

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: cafe frappe
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwiecień 2015, 08:30:09 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi