forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: ghost41 w 27 Sierpień 2016, 08:18:38
-
Czy ktoś może poradzić jak przygotować caffe con panna ? Parze espresso w kawiarenka, dodaje ręcznie ( tzn. mikserem ) ubita śmietankę 30%, i po jej dodaniu do kawy zaraz się rozpływa i tyle mam z piany.. gdzie jest błąd ? Czy śmietanka za mało ubita czy kawa za gorąca ? ( choć oddawalem smietanke także po odczekaniem żeby kawa lekko przestygla) dawałem także bita śmietanę kupna i to samo...
-
Obawiam się, że jeśli nie napiszesz po polsku, to nikt Ci nie pomoże, no bo co to znaczy "Parze espresso w kawiarenka" ? :Bicz:
-
Pytanie co chcesz uzyskać i w jakiej filiżance? Nie ma oficjalnego przepisu na kawę z bitą śmietaną.
Jeśli położysz dobrze ubitą śmietanę na kawie to zawsze część się rozpuści od razu. Jeśli chcesz ładny stożek, to lepiej się oprzeć na suchych ściankach i brzegach filiżanki (czyli kawy pół lub 3/4), jeśli będzie wąska, to jest szansa zbudować ładny stożek, który w zasadzie nie dotyka kawy i się nie rozpuszcza.
Inna opcja, więcej śmietany. Górna część kawy się schłodzi i kolejne warstwy śmietany nie tak szybko się rozpłyną.
Ale tak naprawdę to sobie tylko gdybam, bo nie wiem czy to się bardzie powinno jeść czy pić? Jeśli jeść, to chyba lepiej mieć śmietanę obok, jeśli pić, to chyba lepiej zrobić jak w irish, delikatna ubita śmietana rozlana po powierzchni.
-
Obawiam się, że jeśli nie napiszesz po polsku, to nikt Ci nie pomoże, no bo co to znaczy "Parze espresso w kawiarenka" ? :Bicz:
Tak niestety działają słowniki w telefonach ale myślę że nie trzeba odznaczać się wyjątkowym ilorazem inteligencji żeby zrozumieć kontekst zacytownego przez ciebie fragmentu. Kawiarenka - kawiarka, podpowiem jeśli ktoś rzeczywiście ma problem ze zrozumieniem
-
Pytanie co chcesz uzyskać i w jakiej filiżance? Nie ma oficjalnego przepisu na kawę z bitą śmietaną.
Jeśli położysz dobrze ubitą śmietanę na kawie to zawsze część się rozpuści od razu. Jeśli chcesz ładny stożek, to lepiej się oprzeć na suchych ściankach i brzegach filiżanki (czyli kawy pół lub 3/4), jeśli będzie wąska, to jest szansa zbudować ładny stożek, który w zasadzie nie dotyka kawy i się nie rozpuszcza.
Inna opcja, więcej śmietany. Górna część kawy się schłodzi i kolejne warstwy śmietany nie tak szybko się rozpłyną.
Ale tak naprawdę to sobie tylko gdybam, bo nie wiem czy to się bardzie powinno jeść czy pić? Jeśli jeść, to chyba lepiej mieć śmietanę obok, jeśli pić, to chyba lepiej zrobić jak w irish, delikatna ubita śmietana rozlana po powierzchni.
Myślę że niekoniecznie tak musi być. Miałem okazję cieszyć się w chorwacji swietną con panna, śmietanka trzymała się idealnie na kawie
-
Nie ty jeden korzystasz z telefonu. Wystarczy minimum staranności żeby okazać szacunek rozmówcy używając poprawnej polszczyzny.
-
Nie ty jeden korzystasz z telefonu. Wystarczy minimum staranności żeby okazać szacunek rozmówcy używając poprawnej polszczyzny.
Właśnie o to mi chodziło :ok:
-
Nie ty jeden korzystasz z telefonu. Wystarczy minimum staranności żeby okazać szacunek rozmówcy używając poprawnej polszczyzny.
Jaki problem, jeśli wam przeszkadza aż tak bardzo literówka w wykazie to nie bieżnie udziału w dyskusji i po sprawie. Nic nie wnosi ta uwaga do tematu, nikomu nie pomoże. Poza tym to raczej funkcja moderatora forum...
-
To forum jest tak małe, że wszyscy staramy się o nie dbać, ale jeśli chcesz, to możemy nie bieżnić udziału w Twoich dyskusjach. Tylko po co one wtedy? :mhh:
Innymi słowy, daj spokój, zaparz sobie kawy kawka, i następnym razem przeczytaj zanim wyślesz, popraw wykazy i już. :szampan:
-
To forum jest tak małe, że wszyscy staramy się o nie dbać, ale jeśli chcesz, to możemy nie bieżnić udziału w Twoich dyskusjach. Tylko po co one wtedy? :mhh:
Innymi słowy, daj spokój, zaparz sobie kawy kawka, i następnym razem przeczytaj zanim wyślesz, popraw wykazy i już. :szampan:
Fatnastyczna ironia...rewelacyjne poczucie humoru... wolałbym żebyście wypowiedzieli się merytorycznie w temacie a nie naśladowania prof. Miodka. 3/4 postów w temacie to foch z przekrecenia przez słownik jeden wyrazu.
-
Nikt nie ironizuje, a fakt, że to forum o kawie nie zwalnia Cię z posługiwania się poprawną polszczyzną.
P.S. Znowu walnąłeś dwa byki :picardpalm:
-
Nikt nie ironizuje, a fakt, że to forum o kawie nie zwalnia Cię z posługiwania się poprawną polszczyzną.
P.S. Znowu walnąłeś dwa byki :picardpalm:
Skupmy się na temacie...
-
Fatnastyczna ironia...rewelacyjne poczucie humoru... wolałbym żebyście wypowiedzieli się merytorycznie w temacie a nie naśladowania prof. Miodka. 3/4 postów w temacie to foch z przekrecenia przez słownik jeden wyrazu.
Widzisz jakie to ważne, a Tobie nadal nie chce się poprawić byków po telefonie.
P.S. Piszę z Andka ;-)
Pozdrawiam, Marek.
-
Kiepskie świadectwo sobie wystawiasz... Jeżeli nie chce Ci się przeczytać tego co napisałeś przed kliknięciem wyślij, dlaczego zakładasz, że komuś innemu miało by się chcieć domyślać się sensu twoich postów, a tym bardziej odpowiadać na pytania :sciana:
No i jest spora różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske ;)
-
Nie wiem skąd wniosek ze robie komuś łaskę. .. ? Raczej łaski to powinienem oczekiwać od was sądząc po wpisach, za laske z góry wam dziekuje, wolałbym sugestie związane z tematem forum. .. myślę że temat do zamknięcia i dziękuję za merytoryczne wpisy fachowcą, dobrze że założyłem temat o parzeniu kawy bo dzięki temu wiem że powinienem zwracać większą uwagę na staranność pisowni na forach, w końcu to ważniejsze niż zrobić dobrą kawę. Cieszy mnie również ze aż taką liczba forumowiczów zabrała udział w tej dyskusji...
-
Widzisz, do dobrych wniosków doszedłeś. Poprawna pisownia to szacunek do rozmówcy i do kultury. Od tego trzeba zacząć przy rozmowie na każdy temat, a temat rozmowy to drugorzędna sprawa.
Pozdrawiam, Marek.
-
Widzisz, do dobrych wniosków doszedłeś. Poprawna pisownia to szacunek do rozmówcy i do kultury. Od tego trzeba zacząć przy rozmowie na każdy temat, a temat rozmowy to drugorzędna sprawa.
Pozdrawiam, Marek.
Dziekuje za jeszcze jedną bezcceną poradę i kolejną złotą myśl, forum edukuje wszechstronnie... A kawa to drugorzędna sprawa. Zamknijmy temat bo rozmowa bezcelowa...
-
...dziękuję za merytoryczne wpisy fachowcą...
na złość Mamie, odmrożę sobie uszy ;)
-
Myślę że z dbałości o merytoryczną jakość forum, jeśli tak bardzo wam przeszkadza błąd który zrobił słownik telefonu a ja tego nie wylapalem, wystarczyła by jedna uwaga forumowicza, podczas gdy rzuciliscie się na mnie z całą siłą zbulwersowanych użytkowników zapisując 2 strony tematu swoimi frustracji, gdy jedna osoba starała się konstruktywne doradzić. Jaką to wam wystawia wizytówkę ?