Kolumbia San Alberto La Alsacia - palarnia kawy Proper
Kolumbijski mikrolot, odmiana Caturra, klasa specialty, metoda obróbki mokra, palenie jasne przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka mają aromat słodkich, jasnych owoców, w przemiale są także nuty dojrzałych winogron.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, czas parzenia poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, temperatura wody 93°C, przemiał po zalaniu nie był mieszany.
W aromacie dripa są cytrusy, winogrona i akcenty herbaciane. Smak to jasne owoce (dominacja słodkich winogron, akcenty cytrusów i słodkich jabłek), nuty herbaty i sporo słodyczy. Napar jest czysty w smaku, słodki, dosyć rześki, bez goryczki. Posmak podobny, z akcentami jaśminowo – herbacianymi, długi i przyjemny.
Kolumbijski mikrolot z palarni Proper mi smakował. To dobre, przelewowe ziarenka, dające owocowy napar, odpowiednio wyrazisty, także dosyć słodki. Warto ich spróbować.