Autor Wątek: Eureka Zenith E65  (Przeczytany 37328 razy)

Offline Albinos Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 161
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Marzec 2015, 19:07:07 »
 :doh:  Dają to brać  :blue:

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwiecień 2015, 15:21:27 »
Dr Usagi,

Mam kilka pytań jako nowy posiadacz podobnego młyna - mniejszego brata Twojego. Czy ustawienia grubości mielenia w tej Eurece zmieniasz przy włączonym młynie ? Jak ustaliłeś docelowe ustawienia żaren (pytam co by nie tracić cennej kawy na niezliczone próby  ;)).
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2015, 15:28:07 wysłana przez Bogdan »

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwiecień 2015, 15:31:36 »
co prawda nie mnie pytałeś, ale ogólnie rzecz ujmując, w dół z przemiałem najlepiej schodzić kręcąc żarnami przy załączonym młynku lub wyłączonym, ale pustym; w górę można przy wyłączonym - z kawą, czy bez jest bez znaczenia
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwiecień 2015, 15:48:49 »
Jak zmieniam o kapkę to robię to bez włączonego młynka. Na dzień dobry sprawdziłem na pusto ręcznie gdzie jest punkt zero, odkręciłem 1/4 obrotu zrobiłem strzał i po następnych 2 strzałach miałem to o co chodzi czyli z podwójnego sitka ~50ml po 25 sek.

Obecnie zmiany grubości to max pół jednostki na pokrętle, do takiej zmiany nie włączam młynka, choć gdybym schodził w pobliże styku to pewnie bym mniejsze skoki robił.
LMWDP #469

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwiecień 2015, 16:02:25 »
Jutro popróbuję , jak tylko dotrze do mnie to, z czego będę mógł spróbować wykrzesać napar zwany espresso(espressi?)   :taniec:
Póki co zmieliłem 20gr kawy , żeby sprawdzić czy młyn działa

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwiecień 2015, 16:15:32 »
Ciekawe czy to pokrętło jest jakkolwiek (choćby przypadkiem) skalibrowane. U mnie wychodzi espresso w przedziale 5 (Etiopie) do 4, czasem odrobinę mniej (ciemna strona Incontro). Większośc kaw jednak w okolicach 4. Dozy w okolicach 18g.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwiecień 2015, 16:20:50 »
Też obecnie koło 4 się kręcę. Punkt Zero mam na minus 0.6 ;)
LMWDP #469

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwiecień 2015, 23:40:30 »
czy w tym młynku (i innych gastro) w miarę wygodnie da się zmieniać ustawienia na alternatywę czy też raczej zdecydowanie odradzacie na rzecz kupienia drugiego młynka?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwiecień 2015, 06:50:32 »
Zdecydowanie wygodniej jest mieć 2 młyny.

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:03:24 »
O tak tak. Na upartego pewnie łatwiej przestawić grubość przemiału w nim niż u konkurencji, ale i tak będziesz mieć efekty uboczne w postaci resztek kawy zmielonej z poprzednich ustawień.

Także nie idźcie tą drogą Sabo...

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwiecień 2015, 08:57:27 »
oj coś czuję, że skończy się na Concepcie, chociaż cały czas planuję kupić używanego Krupsa lub ręczny Hario  :evil:

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:18:39 »
W końcu miałem trochę czasu aby w ferworze przygotowań świątecznych , wyjazdów przysiąść do młynka. Ustaliłem punkt zero, który jest na ....8.5, przekręciłem na 2.0 i wyszło 90ml naparu przy 25 sekundach. Na więcej zabrakło czasu i możliwości przerobowych. W międzyczasie tych prób skończyła się zasypana kawa (jakieś 200gr sklepowej kawy dość mocno palonej) i obecnie idzie do przemiału Honduras Goranowy. Aż żal mi jej sypać pod espresso w moim wykonaniu :(

W sumie to wychodzi na to, że skala jest tylko po to aby był jakikolwiek punkt odniesienia, a zero na skali wcale nie znaczy , że jest to punkt styku ziaren  :lol2:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:29:40 »
Teoretycznie można by chyba wykręcić do końca pokrętło regulacji i wrzucić sobie podkładkę pod nie i grubością tej podkładki skalibrować zero ;)
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:31:07 »
Tylko jak zwykle nikomu się nie chce kombinować, bo prościej sobie zaznaczyć "zero" pisakiem ;)

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:44:32 »
Druga sprawa to waga i czas zmielonej kawy. Czas 16.5 sec dla podwójnej dozy(to sporo dłużej niż to co innym wychodzi). Wyszło mi 15 gram kawy(waga kuchenna skala 1gr). W sumie nawet za bardzo więcej chcę tam upychać, gdyż już przy czasie 16.8 pojawia się ślad po grupie na ciastku.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi