Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 464702 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #570 dnia: 10 Listopad 2016, 10:09:51 »
1 cup = 250 ml
Jakich Ty filiżanek używasz? Ze starbaksa?

essewissa

  • Gość
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #571 dnia: 10 Listopad 2016, 10:14:58 »
Mokka Bialetti 2tz jest na 1os, 4tz na 2os, 1tz to tam chyba 50ml jest, czyli doppio.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #572 dnia: 10 Listopad 2016, 11:03:05 »
Według moich doświadczeń 1tz to około 30ml kawy w filiżance i tego się trzymam. Jeśli ktoś podaje, że z kawiarki 6tz można przygotować 300ml kawy jest w błędzie.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #573 dnia: 10 Listopad 2016, 11:16:03 »
piomic ze zrozumieniem

Jednostki objętości
Substancje płynne lub mokre (wet)

    1 uncja płynu (fluid ounce) [fl oz] = 28,413 ml (w odniesieniu do jednostki brytyjskiej)
    1 gill = 5 uncji płynu (fluid ounces)
    1 cup = 2 gills

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #574 dnia: 10 Listopad 2016, 11:56:22 »
to ja mam kawiarkę na jednego gila :) czyli trzykapową :) w sitku mieści się 16-18g kawy.  Wlewając kawałek poniżej poziomu zaworka wchodzi 150ml wody, wychodzi koło 100-120 ml kawy. Natomiast moją ulubioną metodą jest wlanie koło 60-75ml wody do zbiorniczka i wychodzi mi coś o objętości doppio, gęstawe, intensywne, smakowite. :) Krytyczne dla smaku zawsze jest ziarno i mielenie
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2016, 11:58:37 wysłana przez krystians »

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #575 dnia: 10 Listopad 2016, 12:47:31 »
to ja mam kawiarkę na jednego gila :) czyli trzykapową :) w sitku mieści się 16-18g kawy.  Wlewając kawałek poniżej poziomu zaworka wchodzi 150ml wody, wychodzi koło 100-120 ml kawy. Natomiast moją ulubioną metodą jest wlanie koło 60-75ml wody do zbiorniczka i wychodzi mi coś o objętości doppio, gęstawe, intensywne, smakowite. :) Krytyczne dla smaku zawsze jest ziarno i mielenie

Jak drobno mielisz? Stukasz sitkiem?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #576 dnia: 10 Listopad 2016, 12:51:15 »
to już zależy od ziarna, rozstrzał jest dość szeroki, od przemiału pod espresso do takiego jak w AP (jak do przepisu 30/30/30). Dopieram metodą prób i błędów pod konkretne ziarna. Nic nie stukam, rozsuwam przemiał palcem wzdłuż i dookoła, tak żeby w miarę równo była kawa rozłożona w sitku.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2016, 12:54:44 wysłana przez krystians »

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #577 dnia: 10 Listopad 2016, 15:10:23 »
Ja właśnie ostatnio rozpocząłem przygodę ze stukaniem dolną częścią o blat. Ciastko jest bardziej zbite, wchodzi więcej kawy, a sam napar jest jeszcze bardziej ciężki i kremowy.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #578 dnia: 10 Listopad 2016, 16:49:41 »
Kawiarka to jednak takie cudaczne urządzenie nie można się przy niej nudzić. Przyjmuje mielenie od drobnego po grube scwana sztuka.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #579 dnia: 11 Listopad 2016, 04:43:49 »
Hej, dlaczego kawiarka nie jest polecana na indukcje? Kupiłem płytę i moja bialetti której używałem na gazie nie będzie działać bo jest aluminiowa. Noszę się z zamiarem kupna nowej..  Ale wszędzie widzę że indukcja i kawiarka to nic dobrego

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #580 dnia: 11 Listopad 2016, 10:25:59 »
Ponieważ indukcja działa pulsacyjne co nie wpływa dobrze na proces ekstrakcji

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #581 dnia: 11 Listopad 2016, 13:07:51 »
Można w większości sklepów agd kupić metalową płytkę którą stawia się pomiędzy płytą a aluminiowym naczyniem dzięki czemu można go używać.  Co do pulsacyjnego działania to nie wiem ale gotując wodę nie zauważyłem żeby płyta działała pulsacyjnie w taki sposób by było to widoczne.  Metal ma jednak chyba zbyt dużą bezwładność cieplną by było to zauważalne.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka


Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #582 dnia: 11 Listopad 2016, 20:43:33 »
Myślałem o tej metalowej płycie, ale ona ma chyba dużą bezwładność cieplną i ciezko bedzie ustwaić odpowiednią moc zeby eksptrakcja przebiegła nei za wolno albo nei za szybko

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #583 dnia: 12 Listopad 2016, 23:28:34 »
Pisałem już o tym, ale może powtórzę:

- kawiarka, nawet stalowa, może mieć za małą powierzchnię przylegania w stosunku do wymogów "palnika" indukcyjnego
- stalowa płytka, przejściówka, w/g włochów (akurat taką mam) powinna otrzymywać maksymalnie 4 pkt (oczywiście można dyskutować, że w każdej indukcji owe 4 pkt to inna moc)

ps. płyta indukcyjna działa pulsacyjnie...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #584 dnia: 13 Listopad 2016, 07:39:39 »
Indukcja indukcją a palnika możesz użyć gdzie chcesz.
 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi