forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: michalku w 10 Wrzesień 2018, 10:37:54

Tytuł: Gaggia MDF - grubość mielenia
Wiadomość wysłana przez: michalku w 10 Wrzesień 2018, 10:37:54
Witam serdecznie,

zakupiłem młynek Gaggia MDF i nasunęły mi się pytania:

1. młynek ma 34 stopnie grubości przemiału, jaka powinna być grubość przemiału na espresso? Instrukcja mówi, że styl Italiana to od 2-10. Wiem,że wszystko zależy od indywidualnych upodobań, ale od czegoś trzeba zacząć aby mieć "dane wyjściowe"  :)
2. jeśli ktoś by miał chwilę to może by się podzielił swoimi doświadczeniami odnośnie grubości przemiału odnośnie innych rodzajów parzenia, mnie osobiście interesuje również grubość przemiału do kawiarki.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.



Tytuł: Odp: Gaggia MDF - grubość mielenia
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 10 Wrzesień 2018, 11:18:01
Zacznij na oko. Nikt Ci nie da gotowego przepisu, spróbuj w 1/3 skali i zobacz co się będzie działo.
Tytuł: Odp: Gaggia MDF - grubość mielenia
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 10 Wrzesień 2018, 11:47:43
W przypadku MDFa wzorowanie się na czyichś ustawieniach jest bez sensu. Sposób montażu skali powoduje, że każdy może być skalibrowany inaczej. Nawet użytkownicy ustawiali inaczej niż fabryka to robiła. W swoim egzemplarzu też tak mam. Fabrycznie espresso wychodziło w okolicach 4-5, po mojej kalibracji 2-3, na tych samych ziarnach.
Tytuł: Odp: Gaggia MDF - grubość mielenia
Wiadomość wysłana przez: michalku w 13 Wrzesień 2018, 09:54:14
Dziękuję za odpowiedź, zdaję sobie sprawę z tego co piszesz, że nie ma konkretnej odpowiedzi, ale mam już chociaż jakiś punkt odniesienia  :)