Te wszystkie informacje juz sa na forum, poszukaj dobrze
1. Do aeropressu jest totalna dowolność, raz miele drobniej niz espresso, raz na końcu skali EK-43.
Do kawiarki trochę grubiej niz espresso. Poczytaj forum
2. Najprościej rzecz ujmując: za grube - płytko/kwaśno/wodnisto za drobne - goryczkowato/syropowo/ciezko
Ale tez nie zawsze, poczytaj forum
3. Można, ale nie trzeba. Poczytaj forum
4. Nie odczujesz różnicy między 100 stopniami a 94 (nawet 85, a jak wiadomo, chłodniejsze wolniej stygnie), ale kawa odczuje i wytracisz jej esencje i nawet aromat. Ale więcej info znajdziesz jak poczytasz na forum.
5. Kolba bedzie droższa niz automat
poza tym z tego automatu leci raczej sztuczna crema a ta kawa nie ma smaku prócz oleju i smaru
kawiarka najlepiej odda to co chcesz uzyskać.
Podsumowując: długa droga przed tobą i duzo szukania informacji. Powodzenia