Autor Wątek: Którą drogą pójść z dźwignią  (Przeczytany 59808 razy)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #135 dnia: 28 Grudzień 2015, 19:21:49 »
Z przykrością zawiadamiam, że miałem okazję dzisiaj, prawdopodobnie jako ostatni potrzymać za dźwignię "sprzęt jeszcze Gorana"  :ups: (wszystko odbyło się w obecności Alicji - nie wydawała się być zazdrosna), zanim ekspres wyruszy do Królewskiego Miasta; czekam na wieści dotyczące nowego lokum ekspresu ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Styczeń 2016, 23:46:59 »
Klasyczna:


Maximatic:


A co do ceny - ta się nie zmieniła praktycznie. Zawsze koło 3500-4000 CHF kosztowało. Tyle że jakoś franek zdrożał  :diabelek:

Piękne są, chętnie bym przygarnął któregoś. Z tego co czytałem to Maximatic to chyba HX? Do domu idealne na 2 kawy po pracy ;) Zakup wstrzymuje tylko ta kosmiczna cena...  >:(

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #137 dnia: 08 Styczeń 2016, 15:13:48 »
Na dwie kawki po pracy polecam małą xenię bez dźwigni. Podobno wkrótce ruszy produkcja...

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #138 dnia: 08 Styczeń 2016, 16:40:50 »
Ooo widzę, że ciekawa maszyna. Można gdzieś znaleźć jakieś informacje techniczne na temat projektu? Najlepiej nie w języku niemieckim...

Znalazłem conieco:
h**p://truly-coffee.de/index.php/en/
Wygląda całkiem obiecująco, cenowo również.  Na facebooku jest całkiem sporo zdjęć i wykresów. Widać , że porządna inżynierska robota, czyli coś co lubię. Wczoraj, po obejrzeniu tej Creminy i Maximatica i ich ceny zacząłem sobie tworzyć założenia takiej maszyny "na dwie kawy po pracy" i Xenia generalnie się wpasowała w to co sobie wykombinowałem.  :)
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2016, 18:27:41 wysłana przez Federerer »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #139 dnia: 08 Styczeń 2016, 19:29:36 »
Strona domowa: Xenia.Coffee :). Jest angielska wersja. Jedyna sprawa jaka mi tu nie pasuje, to pompa wibracyjna. Dźwignia jednak nie potrzebuje pompy...

Offline maxwell

  • Wiadomości: 128
  • Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #140 dnia: 08 Styczeń 2016, 20:52:45 »
Wersja z rota - zdaje się - również możliwa.

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #141 dnia: 08 Styczeń 2016, 21:54:26 »
Tak, jest jako opcja. Ciekawe tylko kiedy będą w sprzedaży :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #142 dnia: 10 Styczeń 2016, 20:52:32 »
Szanowni doktorzy, a co myślicie o maszynach większych niż Arrarex Caravel czy FeAr Peppina, a mniejszych niż barowe kolubryny czy naśladujące je 1-grupowce? Mam na myśli np. Faema Faemina lub La Cimbali Liberty.
Ceny są porównywalne, a gabaryty przemawiają za tymi ostatnimi...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Styczeń 2016, 21:26:35 »
One nie koniecznie są większe. Różnica to zamknięty bojler. Sama/Ponte Vecchio Export też się w grupę małych zamkniętych bojlerów wpisuje. Podobnie Kim Express czy mała Elektra.

A czy są lepsze? Generalnie umożliwiają spełnianie mleka. A co do produkcji kawy czarnej to tutaj dużo zależy od samej grupy i tego jak inżynier wymyślił sobie przepływy temperatury. Taka Sama Export np. fajnie spieniała ale jak wody w bojlerze robiło się mniej niż 3/5 pojemności to zaczynała przegrzewać strzały. Można zawsze zejść z ciśnieniem kosztem spieniania. Wtedy zakres optymalnej pracy trochę się zwiększa. Ale też bardzo się zbliżamy do maszyn z otwartym bojlerem.
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Styczeń 2016, 21:52:18 »
Andrzej, doo czego ma Ci służyć ten ekspres dźwigniowy, do pracy czy do zabawy? Jest jeden La Cimbali na forum ( szkoda że jeszcze nie ma recenzji ) i porównał bym go do Ponte Vechio ( Sama Export ). Tego typu ekspres, Sama Luso, z większym bojlerem ( bardziej wygodny do testów na kawie ) jest do sprzedaży na Forum. Przy ekspresach typu Arrarex, La Pavoni, La Peppina, zdecydowany wpływ na parzenie kawy ma wyczucie pociągnięcia za dźwignie. Jeżeli chodzi o ekspres do pracy, to zdecydowanie coś z większą grupą i większym bojlerem niż w ekspresach domowych. 
Czekam na cenę zaprezentowanego przez Dalla Corte, ekspresu MINA. Fajna propozycja i do domu i do pracy. I dla gadżetomaniaków ;)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #145 dnia: 10 Styczeń 2016, 22:23:53 »
Ale ta dźwignia jest chyba tylko mentalna? ;)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #146 dnia: 10 Styczeń 2016, 23:46:25 »
One nie koniecznie są większe. Różnica to zamknięty bojler. Sama/Ponte Vecchio Export też się w grupę małych zamkniętych bojlerów wpisuje. Podobnie Kim Express czy mała Elektra.

A czy są lepsze? Generalnie umożliwiają spełnianie mleka. A co do produkcji kawy czarnej to tutaj dużo zależy od samej grupy i tego jak inżynier wymyślił sobie przepływy temperatury. Taka Sama Export np. fajnie spieniała ale jak wody w bojlerze robiło się mniej niż 3/5 pojemności to zaczynała przegrzewać strzały. Można zawsze zejść z ciśnieniem kosztem spieniania. Wtedy zakres optymalnej pracy trochę się zwiększa. Ale też bardzo się zbliżamy do maszyn z otwartym bojlerem.

I taka Electra po 6-8 strzałach wymaga dolania wody, schłodzenia przy tej operacji.
Przy otwartym bojlerze, nie ma tego "problemu".

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Styczeń 2016, 01:02:28 »
Antonio, może takie La Cimbali zza odry?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Którą drogą pójść z dźwignią
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Styczeń 2016, 10:45:56 »
A ja myślałem, że te wszystkie czajniko-konewki to hipsterstwo ...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi