forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: kfiatos w 28 Styczeń 2018, 22:45:24
-
Byłem dzis w Costa Coffee i zamówiłem Flat white. Dowiedziałem się, że szot robiony jest z 21g kawy i uzyskują 22ml naparu w 15 sekund. Jak nazwać taki shot? Podają to w filiżance na 200ml czyli dodane jest ok 170ml mleka. Smakowało mi to
-
Ristretto, tylko trochę krótka ekstrakcja, ale mleko i tak wszystkie ułomności przykryje.
Marek.
-
Ludzie dzielą się na miłośników kawy i miłośników mleka...
A ten shot? Chyba coś w rodzaju ristretto?
-
No właśnie nie wiem jak to nazwać. Goryczy nie było a jeśli nawet to mleko ją przykryło. W weekend zobaczę czy dam radę powtórzyć to w domu. Na ristretto to chyba ratio 1:1 w 25 sek? Pijam też espresso ale to raczej wieczorami a rano lubię mleczko ;)
-
Zgodnie ze standardami Costy czas ekstrakcji jest liczony od pierwszej kropli na wylewce, więc spokojnie możesz do tego dodać 7s. Na pewno to był Flat White? Ich Flat ma 300ml. Może dostałeś Corto?
-
@kfiatos, teoretycznie czas powinien być taki jak piszesz, ale jak z tego samego młynka ma być i normalne espresso i ristretto to czasami trzeba zaakceptować pewne kompromisy ;-). Dobry smak pozwala zapomnieć o kacu moralnym.
-
Zgodnie ze standardami Costy czas ekstrakcji jest liczony od pierwszej kropli na wylewce, więc spokojnie możesz do tego dodać 7s. Na pewno to był Flat White? Ich Flat ma 300ml. Może dostałeś Corto?
Dziewczyna która to robiła powiedziała że to 200ml i filiżanka nie była duża (na oko nie rozróżnię 200ml od 300ml). Mogło być i więcej. Podobna moc wychodzi mi w domu z 1/2 doppio (18g) i 170ml mleka
-
Smakowało mi to
Smakowało Ci mleko ale to hyba normalna rzecz:-)
-
Smakowało mi to
Smakowało Ci mleko ale to hyba normalna rzecz:-)
Mleko to robię żonie jak ma 17g espresso na 260ml mleka ;)
-
21g kawy
15sek ekstrakcja
30ml
kubek 200ml lub 250ml (różne opinie)
Proszę bardzo Panowie... Standard z Costy :) Zauważyłem, że sieciówki mają strasznie dziwne przepisy parzenia espresso. Starbucks tak samo...
-
21g kawy
15sek ekstrakcja
30ml
kubek 200ml lub 250ml (różne opinie)
Proszę bardzo Panowie... Standard z Costy :) Zauważyłem, że sieciówki mają strasznie dziwne przepisy parzenia espresso. Starbucks tak samo...
Starbucks?
-
Starbucks miał czas robienia espresso do max 30 sekund, o ile dobrze pamiętam.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)
-
Starbucks miał czas robienia espresso do max 30 sekund, o ile dobrze pamiętam.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)
Starbucks 20g kawy
czas 18-23
60 ml (tutaj nie jestem pewien, ale coś koło tego)
mleko - im więcej, tym bardziej pijalne :mrgreen:
Nie dość, że kawa spalona na popiół, to jeszcze młyn wbudowany i zmielona kawa jest stale podgrzewana przez wszystko co jest w środku. Co więcej części ubijającej nigdy się nie czyści i tak długo ubija, póki serwis nie będzie musiał przyjechać.
-
No to się machnęłam... :ups:
Costa jest dla mnie bardziej pijalna niż Starbucks. Swoją drogą Costa ma u siebie zawsze termometr w dzbanku, a kilkukrotnie dostałam wrzące sojowe mleko.. :picardpalm:
-
No to się machnęłam... :ups:
Costa jest dla mnie bardziej pijalna niż Starbucks. Swoją drogą Costa ma u siebie zawsze termometr w dzbanku, a kilkukrotnie dostałam wrzące sojowe mleko.. :picardpalm:
Co Ci po termometrze jak może nie być skalibrowany w lodzie :D Costa ma brązowe ziarna, Starbucks świecące węgle. Ot, cała tajemnica...
-
Nie wiem jakie mają standardy, ale palą ziarna bardzo mocno i parzą też niezbyt delikatnie, dla mnie kawy w Starbucks były niepijalne, a piję tylko czarną. W mojej rodzinie siostra i tato zachwycali się Starbucksem pijąc te ich dziwne mleczne wynalazki kilkanaście lat temu. Ja za każdym razem na wyjazdach z nimi zamawiałem doppio, tak z zaciekawienia czy w końcu trafię dobre. Niestety nigdzie w syrenkowej sieci nie miałem tego szczęścia. Myślałem, że może coś się zmieniło ostatnio, bo nie piłem tam kawy już od 6 lat, ale widzę, że chyba nie.
-
Ludzie dzielą się na miłośników kawy i miłośników mleka...
A ten shot? Chyba coś w rodzaju ristretto?
Costa podaję że ich flat white jest robione na bazie 3 espresso. Jak to możliwe?
-
Swoją drogą Costa ma u siebie zawsze termometr w dzbanku, a kilkukrotnie dostałam wrzące sojowe mleko..
Mają termometr bo standardy spieniania mleka mają rozpisane na stopnie w czasie. Pytanie co zamówiłeś na tej soi? Inaczej grzeją na różne kawy.
Costa podaję że ich flat white jest robione na bazie 3 espresso. Jak to możliwe?
Raczej ristretto z potrójnej dozy, ale kto to zrozumie poza wtajemniczonymi? Mają trzy pojemności sitek. Miewają też potrójne wylewki do tych największych.
-
I do Capu i do Flat miałam identyczną sytuację.
-
Zapytaj następnym razem jakie mają standardy, albo powiedz jak lubisz -- powinni się dostosować. Jeśli to nie pomoże zmień Costę ;) To tylko sieć, a kawa w dużej mierze zależy od tego, kto parzy.
-
Jak kiedyś będę to zapytam. Z Costy korzystam na dworcu, jak zdarzy się że nie zdążę zrobić czegoś na drogę. :)
-
Oni mi tam kawę przelewową zawsze robili z kilku espresso i wody...
-
Czyli przelewali espresso wodą, żeby zrobić ci americano :D