Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1525787 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5940 dnia: 17 Sierpień 2019, 09:32:56 »
Wkrótce zamierzam uruchomić jakiś mały blog, związany z naszym sklepem. Akurat pojawiła się taka nowa funkcja w oprogramowaniu. Cóż, lepiej późno niż wcale. Co waszym zdaniem powinniśmy poruszyć w takim blogu najpierw?

Przy okazji, to -->> Exquisite jest całkiem fajne. Wyraźnie owocowe ale i czekoladowe. Przed chwilą "nakręciłem" znowu parę filiżanek. Znowu zaskoczony jestem tym, jak bardzo drobno trzeba kawę do Rota-machinki zmielić. Nieprawdopodobne, że nie traci się przy tym nic z pozytywnych walorów espresso. Wcześniej próbowałem sił z dźwigienką Ponte Vecchio i stwierdzam, że to albo nie dla mnie albo nie dla moich kaw. Różnica w stopniu zmielenia kolosalna, choć przecież sitka Ponte Vecchio są malutkie. Zaparzałem w PV zarówno 14g i 8g i w sumie wychodzi coś za bardzo ciężkiego, za bardzo gorzkiego -- pomimo znacznie grubszego zmielenia. Słowem: nie mam klucza do PV, a do Kazaka mam ;).
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2019, 11:13:29 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5941 dnia: 17 Sierpień 2019, 11:11:35 »
Ja w pierwszym wpisie zobaczyłbym foto / wideo reportaż z procesu palenia kawy. Od worka jutowego do gotowej paczuszki dla klienta.

Offline orangina

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, Chemex, Bialetti, V60, Kalita Wave, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 mini, Comandante, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5942 dnia: 17 Sierpień 2019, 11:33:42 »
Chętnie poczytam o Waszych kawowych podróżach, plantacjach kawy i ludziach którzy mają pasję kawową.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Mastro Antonio
« Odpowiedź #5943 dnia: 17 Sierpień 2019, 13:00:35 »
Ja w pierwszym wpisie zobaczyłbym foto / wideo reportaż z procesu palenia kawy. Od worka jutowego do gotowej paczuszki dla klienta.

+1
A potem jeszcze filmiki z testów w labie na świeżo wypalonych produktach - mielenie, ekstrakcję, siorbanie, cmokanie i potem wnioski.

Edit: Jak zaczynałem czytać to forum, to bardzo fajnie czytało się Twoje opowieści (na początku tego wątku) o czasach dawniejszych branży kawowej w Polsce - kto z kim od kogo, sporo było o kontaktach z Włochami i „włoskiej spuściźnie” w świecie kawy. To ostatnie jest szczególnie pouczające dla osób odkrywających świat kawy specialty, widząc jak kiedyś było inaczej i ewolucję tego świata w Polsce. Widziałbym więcej takich opowieści.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2019, 13:10:55 wysłana przez rubin »

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5944 dnia: 17 Sierpień 2019, 13:27:44 »
Cokolwiek, co jest związane z kawa :hihihi: Ale mnie zastanawia zawsze jak smakuje ta sama kawa, w zależności od obróbki i stopnia palenia. Niby są ogolnikowe opisy co daje taka czy inna obróbka, co zmienia w smaku stopień wypalenia. Różne kawy się piło i z różnych rodzajów obróbki, ale nigdy nie miałem możliwości zobaczyć jak bardzo można zmienic ten sam owoc, w zależności od obróbki i wypalu. To chyba pole na dość konkretny artykuł.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5945 dnia: 17 Sierpień 2019, 15:20:16 »
Dzień z pracy palacza krótki video blog.

Offline kubus5150 Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5946 dnia: 19 Sierpień 2019, 14:08:45 »
Blog i video z palenia/pracy w palarnii to by było coś świetnego

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5947 dnia: 21 Sierpień 2019, 20:42:21 »
Bardzo wysoką poprzeczkę ustawiliście :o. Produkcja filmowa wydaje się być równie fascynującą działalnością jak produkcja palonej kawy... Pewnie wymaga też poświęcenia i dużo czasu. Może kiedyś...

Zawsze chciałem to zrobić -- to, o czym teraz napiszę. Otóż dziś wrzuciłem do pieca dość sympatyczną kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe, z obróbki naturalnej. Postanowiłem wypalić ją jasno, mając w głowie parę przykazań i idei Synestezji. Nie umieściłem w tle Artisana żadnego profilu, lecz po prostu zrobiłem to, co zrobiłem, kierując się własną tylko intuicją. Post factum dopiero, porównałem mój profil z profilem Eli ostatniego palenia Etiopii Deri Kocha. Okazało się, że momenty wyrzutu pokrywały się. Przebiegi temperatur i ich pochodne były nieco inne, ale ramy czasowe identyczne. Tę Etiopię nazwałem mianem "Lucy in the Sky with Diamonds". Dlaczego tak? Przeczytacie w opisie --> Lucy.

I teraz najważniejsze -- 40% rabatu bez żadnych kodów ;).
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 22:30:28 wysłana przez Antonio »

Offline mariano

    • brak
  • Wiadomości: 11
  • Ekspres: v60, aeropress
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5948 dnia: 21 Sierpień 2019, 22:12:39 »
No i pięknie...świetna okazja żeby w końcu wypróbować wasze wypały:) dwie paczuszki zamówione. V60 niecierpliwie czeka na nowy wsad.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5949 dnia: 22 Sierpień 2019, 07:17:20 »
Kainamui AB. Skoncentrowany aromat. Jak ty to, Elu, robisz? Ambrozja.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5950 dnia: 22 Sierpień 2019, 07:54:35 »
V60 niecierpliwie czeka na nowy wsad
A jeśli to się okaże moją porażką? :-[ Trzeba będzie zaparzać po japońsku, niższą temperaturą? Chyba do dripów trochę za ciemno to wyszło, mea culpa. Można by rzec, że to zaledwie pierwszy krok człowieka na Ziemi...  :ups: @Fux, wyślę Ci paczkę do porównania ;).

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1616
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5951 dnia: 22 Sierpień 2019, 09:42:36 »
Biere 2 paczki 👍
Na okładkę proponuję Scarlett Johansson  :kwiat:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5952 dnia: 22 Sierpień 2019, 10:52:02 »


"Lucy in the Sky with Diamonds".

Tobie nie trzeba tłumaczyć co oznacza ten tytuł, młodzież niech sobie złoży duże litery. ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5953 dnia: 22 Sierpień 2019, 11:50:30 »
Ta Lucy sprzed milionów lat miała raptem 1m wzrostu... ;)

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1616
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5954 dnia: 22 Sierpień 2019, 12:04:12 »
Takie niskie homo erectus żyły w Azji. Dopóki nie skrzyżowały się z innym gatunkiem, to przez tysiąc lat, używały ciągle tych samych narzędzi.
Jak to dobrze, że koniec końców można pić kawę  :taniec:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi