Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 23 Kwiecień 2024, 19:47:13 »
Możesz też zacząć od czegoś prostego, niedrogiego, nawet używanego. Espresso nie wymaga jakiejś wielkiej i kosmicznej techniki. Gdy już sobie kupisz ekspres, to się chyba załamiesz, gdy zobaczysz jak bardzo są to banalne urządzenia. Sporo jest tego typu ofert jak ta:

https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-rocket-cellini-grupa-e61-CID99-IDY5F7K.html?reason=ip%7Ccool_rec_platform
12
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yoshinsaba dnia 23 Kwiecień 2024, 19:45:45 »
Stoje przed podobnym wyborem, głównie pije espresso, żona czasami kawy mleczne. Co sądzicie o Rocket appartamento + wkręcany termometr do grupy lub DB Rancilio Silvia Pro X ? Młynek Fiorenzato all ground sense (GBW) lub Ceado E6P?
13
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dav dnia 23 Kwiecień 2024, 19:23:14 »
14
Ekspresy kolbowe / Odp: Ascaso Barista Baby T
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MacJaro dnia 23 Kwiecień 2024, 19:22:47 »
Gratuluję zakupu, ewidentnie ekspres Ci się spodobał a to jest najistotniejsze.
Miałem z tym modelem do czynienia krótko na targach gastro na stoisku @Janusz w 2022 r.
Kawę serwował i przedstawiał mi  ten model Janusza syn. :ok:
Smaczne espresso, ekspres z bliska robi naprawdę dobre wrażenie.
Jestem ciekawy jak sprawdzi się przy dłuższej eksploatacji.
15
Inne / 3 trzy inne sitka.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jka57 dnia 23 Kwiecień 2024, 19:20:51 »
16
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez adiki dnia 23 Kwiecień 2024, 18:25:47 »
Cześć 👋

Wracam do Was po przerwie z garstką nowości na temat projektu https://zpalarni.pl. Cały czas dodajemy nowe palarnie i mamy już zagregowane ćwierć tysiąca kaw ☕️ chcemy dodawać ich coraz więcej. Oferty palarni są odświeżane automatycznie dwa razy dziennie rano i popołudniu.

Tym razem chciałbym zapytać Was o Wasze typy palarni do dodania. W odpowiedzi możecie wpisać swoje typy 🙂 palarnie z największą ilością głosów dodamy w pierwszej kolejności 🔥

Cały czas jesteśmy otwarci na Wasz feedback 😉 zastanawiamy się czy jakaś forma newslettera co dwa tygodnie z nowościami na stronie była by czymś czym bylibyście zainteresowani?

Pozdrawiam serdecznie
Adrian
17
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 23 Kwiecień 2024, 17:37:16 »
ECM max ma wszystko, co powinien mieć HX, aby zrobić dobre espresso.
18
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dav dnia 23 Kwiecień 2024, 15:38:21 »
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła (ciach)

I tu wjeżdża cały na biało (lub w innych dostępnych kolorach obudowy) Lelit Mara X. HX, E61, PID z dodatkowym czujnikiem temperatury w wymienniku, dzięki czemu to ona ma priorytet, a nie temperatura bojlera. Nawet flushe są zbędne, bo wg termometru w grupie, po godzinie czy dwóch bezczynności, ta ma nadal temperaturę 90*C (+/- 0.2*C) przy ustawieniu 90-91*C.
I podejrzewam, że wielu innych producentów też już na to wpadło w ciągu ostatnich 4 lat od premiery MaryX, ale nie jestem sprzętowcem i nie śledzę rynku tak jak kilka lat temu.

Oczywiście nieśmiało wjechało już zachwalanie termobloków, które przez zupełny przypadek w ofercie ma ascaso.

hmm... a które jeszcze ekspresy z grupą E61 mają dodatkowy czujnik temperatury w wymienniku, bo brzmi to intrygująco
19
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MacJaro dnia 23 Kwiecień 2024, 15:07:53 »
W komorze pozostało 3,8 g mielonki i tyle wyrzucam przed pierwszym porannym mieleniem. W Eurece ATOM retencja był prawie dwukrotnie większa.

W jaki sposób to zmierzyłeś (zważyłeś)? I który ATOM miał tak dużą retencję?

Zebrane i zważone, łatwo to zrobić. Wyjmujesz  pierścień GFC odpowiedzialny za elektrostatykę, dzięki temu kawa się nie zbryla, mielonka jest puszysta. Pędzelkiem zmiatasz resztki mielonki do lejka i ważysz. Porównałem do Eureki Atom Specialty 65 w której komora mielenia jest sporo większa, stąd większe pozostałości.
Ale to norma w większości młynków „on demand”. Jak dla mnie wygoda, jakość przemiału ważniejsza jest od strat kawy. 120-250 g miesięcznie nie ma znaczenia.
Więcej jedzenia na co dzień marnujemy i wyrzucamy do kosza. kawka
20
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Keizo3d dnia 23 Kwiecień 2024, 14:26:44 »
Przecież to nie jest SD trza się liczyć z strata ten typ tak ma.
Przepiękny młynek widzę że posiadaczowi sprawia wiele radości a to jest najważniejsze.
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi