Szanowni i Drodzy, jako że pogoda zrobiła się po wakacyjnej przerwie bardziej czekoladowa, pozwalam sobie odkopać wątek czekoladowy.
Pytano mnie o
Valrhonę - dodałem do sklepu Sekretów Czekolady przegląd produktów Valrhony.
Aaaale... jeśli chcielibyście część produktów Valrhony kupić istotnie taniej - np. blok 250g za 29 zł to możecie zrobić to w dziwnym sklepie internetowym należącym do polskiego dystrybutora Valrhony tzn. naszakawa.pl. Z jakiegoś powodu od dłuższego czasu sprzedają Valrhonę w absurdalnie niskich, dumpingowych cenach, chyba najtaniej w Europie. Prawdopodobnie dawno temu pomylili cennik hurtowy z detalicznym ale wcale się tym nie przejmują (a o tym wiedzą i wie też Valrhona...) także żal nie skorzystać póki trwa ta oryginalna "promocja".
Dwie nowe polskie marki którym warto się przyglądać -
100% Czekolady z Gdańska i
Beskid Bean-to-bar (Beskid Żywiecki). Pewnie obie trafią do sklepu Sekretów, na razie mamy ograniczony wybór Beskidu w sklepie stacjonarnym, ale najbardziej oczarowała nas ich mleczna Wenezuela. Ciężko pracują nad powtórzeniem nut aromatycznych pierwszej partii - cudowne toffi. W końcu będzie godna konkurencja dla np. Zotter Nicaragua 50% którą Bernardini uznał w swojej książce za najlepszą mleczną na świecie.
Sekrety Czekolady polecają obecnie:
- szkockie czekolady Chocolate Tree (m.in. ciekawe tabliczki z ziaren kakao macerowanych w mocnych alkoholach - whisky, mescal, rum/ananas/kokos, pisco sour) w sympatycznej cenie 15 zł,
- szwajcarskie Original Beans (np. zestaw degustacyjny mini-tabliczek)
- szeroki wybór tabliczek Zottera (m.in. świetne darkmilki czy Belize Special 72%)
- ostatnie kilka tabliczek (z 1500 istniejących na świecie) Fruition Noe 80% - kooperacja dwóch amerykańskich manufaktur, super rzadka odmiana ziaren z Peru, świetne recenzje - cena nieco zaporowa, to pewnie najdroższa tabliczka w historii sklepu
W wakacje
fajnie napisała o nas Iza prowadząca stronę "Jemy w Łodzi". Konsekwencją jest udział Sekretów w trwającym właśnie
Festiwalu Jemy w Łodzi.Poprowadzimy
dwa wydarzenia towarzyszące, u nas (Łódź, ul. P.O.W. 19):
- w najbliższą sobotę 14.09 o 18:00
tasting dla początkujących "Kraftowa rewolucja w świecie czekolady" - będzie fajny przegląd tabliczek od naszych ulubionych czekoladników. Koszt 50 zł.
- w kolejną sobotę 21.09 o 17:00
spotkanie "Czekolada i zdrowie. Degustacja czekolad o wysokiej zawartości kakao." gdzie oprócz mnie posłuchać będzie jeszcze mojej Żony patrzącej na czekoladę z punktu widzenia biotechnologia+dietetyka. Koszt 40 zł. Czekolady 75-100% kakao.
Jeśli ktoś z Szanownych chciałby wziąć udział - dajcie znać na priv.