Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Kawa / Odp: Jasno palona kawa // co jest defektem?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia Dzisiaj o 09:46:41 »
Te "skorupki" to chaff czyli łuska na ziarnie kawy, która jest charakterystyczna dla kaw obrabianych na mokro. Jej ilość może być różna, raz będzie więcej, raz mniej.
2
Kawa / Jasno palona kawa // co jest defektem?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ktatar156 dnia Dzisiaj o 09:43:16 »
Cześć,
Chciałbym Was zapytać czy możecie przesłać link lub/i polecić opracowania dot. oceny jakości palonej kawy? Na jakie defekty zwracać uwagę? Pytanie pojawia się w konsekwencji m. in. prób z jasno paloną kawą, z którą wcześniej nie miałem do czynienia. Teraz próbuję i zastanawiam się czy m. in. takie 'skorupki' to są defekty palenia czy naturalne przy jasnej kawie? Wcześniej ich nie widziałem przy innych kawach (ale piłem średnio i mocno palone).
IMG_20240424_073431039 — kopia.jpg
3
Inne / Odp: 3 trzy inne sitka.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez My Coffee Show dnia Dzisiaj o 09:13:53 »
Sporo zabawy i jesli ktos nie probowal, zachecam do zmiany sitka. Nie uwierzycie jak duzo taka mala rzecz moze zmienic. Nie probowalem Ikape ale jesli ktos chce zaczac zabawe a nie chce zbyt duzo wydac , polecam 4 sitka Kafmasino ktore sprawdzaja sie bardzo dobrze.
4
Inne / Odp: 3 trzy inne sitka.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kitsune dnia Dzisiaj o 08:50:59 »
Masz wykresikowy ekspres to z chęcią bym poczytał porównanie sitek z wykresami.
5
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Henry dnia Dzisiaj o 08:25:18 »
ak z każdym innym sprzętem - zawsze można kupić coś lepszego.

No tak, np. Aeropress albo Chemex'a. Ale przecież nie o to chodzi ;-)
6
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia Dzisiaj o 08:18:02 »
A młynek także jest w tym budżecie?
7
Herbata, czekolada, ziółka i inne / Odp: Herbata
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 06:50:44 »
W zasadzie pogodziłem się z tym, że jako człowiek kawy, nie cierpię aromatu herbaty, ale toleruję .
Trafne.
8
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Miro Miro dnia 23 Kwiecień 2024, 23:24:10 »
Zrobiłem trochę prób przez ostatni tydzień. Żeby mój patent nagrzał sitko tak, by po 5 sekundach dotykania mocno patrzyło, jak mówi @Valerii - to muszę grzać aż 4-5 minut.

Wtedy poprawa smaku espresso robionego z kawy jaśniej średnio palonej jest tak znaczna, że aż mnie to zaskoczyło :wow2: Tony kwaśne robią się przyjemnie "słodko" owocowe i ogólnie lepszy balans, a myślałem, że bez podgrzewacza po trzykrotnym wstępnym zalanie Roty już było bardzo ok - jednak nie. Wniosek dla mnie: nie będę używał w Rocie tak jasnych kaw bez wygrzania. Szkoda potencjału ziaren.

2-3 minuty grzania też poprawiają smak, ale nieznacznie. Sitko jest wtedy mocno gorące, ale jeszcze nie parzy.

Przy tym mój system prawie nie rozgrzewa PF (tylko sitko i mielonkę). @Valerii wspomina o grzaniu na grzejniku, co musi też rozgrzewać PF.

Sprawdziłem też ciemny wypał. W tym wypadku to bez sensu. Espresso jest przeparzone i cierpkie. :nienie: Tu najlepszy efekt to tylko dwa wstępne zalania i parzenie na niskim ciśnieniu - od ok. 7 barów w dół i znacznie krócej niż z jaśniejszym średnim i ze znacznie niższym ratio.

Przetestuję jeszcze grzanie typowo średniego wypału, aktualnie nie mam takiej kawy.
9
Herbata, czekolada, ziółka i inne / Odp: Herbata
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 23 Kwiecień 2024, 22:51:28 »
Niezła
Mit ***geschmack. Bez tego pewnie pachnie herbatą ;). W zasadzie pogodziłem się z tym, że jako człowiek kawy, nie cierpię aromatu herbaty ale toleruję ;).
10
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tukidydes dnia 23 Kwiecień 2024, 22:41:12 »
Zebrane i zważone, łatwo to zrobić. Wyjmujesz  pierścień GFC odpowiedzialny za elektrostatykę, dzięki temu kawa się nie zbryla, mielonka jest puszysta.

Ok. Troszkę przybliżone pomiary, ale rozumiem metodykę :)


Ale to norma w większości młynków „on demand”. Jak dla mnie wygoda, jakość przemiału ważniejsza jest od strat kawy. 120-250 g miesięcznie nie ma znaczenia.
Więcej jedzenia na co dzień marnujemy i wyrzucamy do kosza.

Też prawda ;)
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi