Czytałem ostatnio o robuście i przyczynach nagłego wzrostu jej cen. Zarówno w Wietnamie i w Brazylii były niezbyt łaskawe warunki pogodowe i plony są znacząco mniejsze. Life is life. Wciąż jedziemy siłą rozpędu i na razie A+, Ariadna, Mefisto są dostępne.
Testowanie kaw nawet ograniczone do kilku dziennie kończy się u mnie tym, że czara kofeiny się przelała... Bo pierwsze espresso zwykle mi smakuje, więc wypijam je. Kolejne i kolejne też. Potem już z górki, popijam równolegle z 5-10 filiżanek
. Potem po południu V60 a wieczorem ibryk. Spać nie mogę i stwierdzam, że te ostatnie kawy przelały tę czarę...
Ostatnie moje kawy są intensywne i bardzo wyraziste. Tam gdzie jest więcej naturali, tam jest więcej ciekawszych aromatów -- Secret, Chocolate Wave. Ostatni Secret szczególnie polecam i do nazwy dodałem hasło "natural" bo jest w nim oprócz naturalnych Etiopii także naturalna Nikaragua Aurora. Efekt jest fajny o ciekawy. Chocolate Wave również jest wyjątkową mieszanką w stosunku do poprzednich wydań. Nie ma tym razem naturalnej i bardzo "charakternej" La Claudina w składzie ale również wspomnianą Nikaraguę i coś jeszcze naturalnego, fajnego. Pozostałe blendy są bardziej stonowane bo raczej z mokrymi dodatkami.
Nieco bardziej intensywną, nieco ciemniejszą kawą jest teraz Eli Red, ale ponieważ w składzie ma połowę naturalnej La Claudina, bardzo ładnie pachnie i robi bardzo dobre wrażenie. Fajnym Eli blendem jest Cioccolato. Różnica między jednym a drugim to tylko różnica w Brazyliach.
Brazylie teraz w sklepie są aż 4. Eli Pantano i Santa Cecilia. Moje Rio Paranaiba i Pouso Alegre. Full wypas.
Warto skusić się na przelewowy blend Nikaragua Aurora -- bardzo przyjemna, łagodna i ładnie pachnąca kawa w specjalnej cenie 39zł/250g. W zasadzie bez VAT
. Poza tym parę różnych Kenii, Etiopia Buku w dwóch wersjach, Ekwador, Indonezja Kerinci i Rwanda. Powoli kończą się te kawy, jak skończyła się świetna moim zdaniem Kostaryka Las Torres.
Powoli też zjeżdżają kolejne dostawy kolejnych plonów. Np. świeża naturalna La Claudina. Tym razem jest to jakaś nietypowa odmiana, inna niż wcześniej. Dalej odświeżamy kontakty z COMSA i mamy już ich naturalne ziarna. Pojawi się też znacznie bardziej słodka wersja pulped natural z Fazenda Pantano -- na potrzeby Eli blendów, będzie to więc kolejna piąta Brazylia
.
-->>
Aurora Filter Blend