Autor Wątek: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)  (Przeczytany 6778 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Styczeń 2019, 20:39:44 »
My próbowaliśmy wszystkiego, co było naturalne lub honey. Wybraliśmy BH z wyżej wspomnianego powodu. Pani Chacon, a raczej cała rodzina robi bardzo dobrą robotę ;). Kostaryka to piękny kraj, kawy stamtąd też są piękne... Sporo takich Kostaryk mieliśmy w przeszłości, nie powodziło im się jednak tak dobrze jak Keniom, Etiopiom.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Styczeń 2019, 22:49:18 »
To niestety zrozumiałe. Etiopie i Kenię są świetne, ale dość przewidywalne. Z doświadczeń cuppingowych widać, ze nowicjusz w secie kawy dość szybko odnajdzie te kawy.
Natomiast Kostaryka jest mniej przewidywalna. Można dostać trudniejsze ziarna i wtedy zapał szybko pryska. Dlatego kiedy ludzie maja wydać 40 czy 50 złotych to wolą kupić solidną pozycje niż kombinować *

*oczywiscie nie wszyscy
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Styczeń 2019, 07:57:26 »
Właśnie zrobiłem mały eksperyment. Zaparzyłem espresso: Las Lajas BH vs Miriam Elizabeth Natural. Różnica między tymi procesami jest bardzo wyraźna ;). Obie kawy bardzo dobrze nadają się także do espresso. W smaku i dotyku zdecydowanie wygrywa BH; zapachem, aromatami wygrywa Natural. Espresso BH wypiłem z ogromną przyjemnością. Filiżankę Naturala można za to kontemplować dłużej... ;)

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpień 2019, 15:45:54 »
Nie piłem nigdy black honey. Czy kawy z tej obróbki też mają w smaku i zapachu "fermentację" podobnie do kaw natural? Pytam się bo zastanawiam się czy nie kupić ale naturali nie lubię bo mi "bulgoczą" na żołądku. Niektórzy tak mają po piwie niepasteryzowanym.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpień 2019, 16:54:41 »
Im więcej tego honey, tym bliżej naturali, ale generalnie są to zupełnie inne kawy niż naturalne -- nie ma w nich fermentacji. Spróbuj może La Cristalina Honey lub Kostaryki White Honey jakie teraz mamy. Są bardzo czyste i słodkie. Ta słodycz jest ciekawa, bo nawet cienkie espresso nie ma kwasu.

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpień 2019, 00:37:49 »
Dzięki. Mogą mi przypasować. Piłem naturale które mnie nie odrzucały fermentacją bo nie było jej dużo ale piłem też takie których nie byłem w stanie całej paczki wypić. No jakoś mi ta fermentacja ogólnie nie pasuje do smaku kawy, chociaż doceniam i rozumiem popularność.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpień 2019, 08:23:50 »
nie ma w nich fermentacji.
Gwoli ścisłości, piszecie o aromacie fermentacji, bo fermentacja jako taka zachodzi bodaj we wszystkich obróbkach (no może jej nie ma w pulp naturalu, a na pewno jest jej najmniej). Te wszystkie eksperymenty obecne (laktiki i inne karboniki), to przecież nic innego jak wariacje na temat fermentacji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpień 2019, 10:42:13 »
Zgadza się. Honey to nic innego jak suszona pulpa.... W naturalnym procesie, gdy skórka owoców pozostaje nietknięta dochodzi do fermentacji owocowej, zdaje się ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpień 2019, 14:20:29 »
Te carboniki i laktiki dotyczą już tylko ziarna, bez miąższu. Cel takiej fermentacji jest zgoła inny: pozbycie się błonki z pestki i nadanie jakiegoś specjalnego profilu sensorycznego. W naturalnym, suchym procesie mamy do czynienia z całymi owocami -- one schną, jakoś fermentując. Efekty i założenia takiej fermentacji są inne niż w mokrych procesach. W zasadzie chyba nie powinno jej być? ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpień 2019, 22:05:16 »

Te carboniki i laktiki dotyczą już tylko ziarna, bez miąższu.

Co?!? Kto jak kto, ale powinienies  wiedzieć na czym to polega. Carbonik dotyczy TYLKO całej wisienki kawowej. Później dopiero wybierany jest proces. Może być Carbonic natural i carbonik washed, a także carbonic Honey.

Cytuj (zaznaczone)
Carbonic Maceration is a process that leads to fermentation involving whole coffee cherries. (unruptured cherries) with intact in an Anaerobic (oxygen free) environment of Carbon. dioxide (Co2) in a closed container.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpień 2019, 22:18:55 »
A to super. Jakoś nie palę takich kaw, więc nie kojarzę ;). Ale faktycznie, przecież są te metody wzięte ze świata win... Tym bardziej się nie znam :(. Dzięki za czujność i info.

Tu jest ciekawa "esencja" tych winiarskich "fermentacji":

https://www.researchgate.net/publication/321307503_Carbonic_Maceration_A_unique_way_of_coffee_processing

Tak czy owak, maceracja węglowa, fermentacja mlekowa, fermentacja drożdżowa, fermentacja owocowa...
To różne rzeczy, może warte przestudiowania?
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2019, 22:32:33 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpień 2019, 23:02:31 »
Bardzo warte. Te kawy nie są tanie, ale sądzę, ze gdybys wypalił jakiś anaerobic to forum by eksplodowało z radości ;)
Od Hard Beansow lactic już się skończył, ale to było coś niesamowitego poczuć cytrusy zalane mlekiem :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpień 2019, 23:11:27 »
Pojawi się u nas pod koniec Sierpnia lub początkiem Września, Colombia Hacienda La Claudina anaerobic. Niestety, w sumie tylko 15kg będzie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpień 2019, 23:35:53 »
Piłem ostatnio kawę z procesu lactic od Populus Coffee Colombia LPET Barreto Lactic Castillo. Pomimo niezbyt wykwintnej odmiany jaką jest Castillo, to kawa była świetna, kompleksowa, intensywna, słodka i bardzo aromatyczna. 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Sierpień 2019, 07:48:38 »
Hmm, a u nas zdarzy się "anaerobic + cascara", cokolwiek to znaczy, jedno palenie, Finca La Claudina ;). Znowu będzie co porównywać...
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2019, 08:41:48 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi