Autor Wątek: Gwatemala El Paco, Finca La Cabana – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 1238 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Gwatemala El Paco, Finca La Cabana – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 28 Kwiecień 2020, 21:01:15 »
Gwatemala El Paco, Finca La Cabana – palarnia kawy Euro Cafe

Gwatemalska arabika z plantacji La Cabana będącej własnością Isauro Soledad. Odmiana Catuai Amarillo, sposób obróbki - mokra, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Podczas cuppingu według zasad SCA, ziarenka zostały oceniona na 85 punktów. Wizualnie są ładne, niepołamane i równo palone. Mają miły, słodko -czekoladowy zapach,. Aromat przemiału jest podobny, z niewielką nutą jasnych owoców.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, brązowe filtry Rubin ( z drogerii Rossmann) i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na jeden gram kawy, w czasie preinfuzji przemiał nie był mieszany. Polewanie w trzech porcjach co 30 sekund po preinfuzji. Zatapianie przemiału, układanie go na dnie, odbywało się tylko strumieniem wody, bez mieszania. Po ostatnim zalaniu, podniesienie filtra wraz z zawartością i delikatne upuszczenie go w dripper. Pomagało to ustabilizować ekstrakcję i nieco ją przyspieszyć. W aromacie dripa jest słodko - czekoladowo. Po spróbowaniu podobnie, z miłą nutą zmieszanych słodkich owoców (pomarańcza, cytrusy i jabłko). Drip jest bardzo fajny. Czekoladowo – słodki, z ożywiającym napar owocowych akcentem, minimalnie kwaskowaty, dobrze zbalansowany, bez goryczki. Posmak podobny, bardzo trwały i przyjemny, z czasem przechodzący w czekoladowy. Metoda parzenia, z uwagi na filtr, trochę nietypowa. Ale z tym marketowym filtrem, efekt był lepszy niż przy filtrach Hario. Filtr Rubin (odpowiednio złożony do V60), ma nieco mniejszą przepuszczalność niż Hario, używałem więc nieco grubszego przemiału. I drip miał fajną owocową nutę, otuloną słodko – czekoladowym tłem, dużo słodyczy, i przy tym był intensywny i wyrazisty.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, bez preinfuzji, czas parzenia 105 sekund, przeciskanie ponad 20 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia zbliżone do dripa, czyli czekolada z owocowym akcentem i orzechową nutą, napar zdecydowanie ok. W filiżance była dobra, klasyczna kawa, intensywnie czekoladowa i dosyć słodka. Posmak czekoladowy, mocny, przyjemny i trwały.
Gwatemala El Paco Finca La Cabana to był dla mnie dobry „alternatywny” wybór. Z tych ziarenek będą zadowoleni zwolennicy kaw o niskiej kwaskowatości i sporej ilości słodyczy,

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi