Brasil Daterra Buena Vista - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy @ranGo)
Arabika ze znanej brazylijskiej plantacji Daterra, sposób obróbki – natural. Klasa speciality, średnia ocena 82/84 punkty.
Cena 36 zł za 500 g. Palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy.
Ziarenka niezbyt duże, równo palone i świeżutkie, więc ich zapach był intensywny i przyjemny, słodko – czekoladowy. W aromacie przemiału na początku pojawiała się cytrusowa nuta, później dominowały akcenty słodko – czekoladowe.
Drip. W smaku jest cytrusowa nuta, ze wskazaniem na pomarańcze, nuta słodka, a nie kwaśna, i delikatna czekolada w tle. Posmak podobny, przechodzący w czekoladowy, długi i przyjemny. Drip był zrównoważony, odpowiednio słodki, bardzo przyjemny do picia. Tę Daterrę najchętniej parzyłem w dripperze Hario V60-02 z białym filtrem Chemex. Wtedy była słodsza, bardziej stonowana i łagodniejsza niż przy użyciu filtra Hario. Temperatura wody 90°C (filtry Chemex) i trochę mniej (filtry Hario). Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, czas parzenia 4 minuty (filtry Chemex) i nieco poniżej 3 minut (filtry Hario). Efekt w filiżance zawsze bardzo przyjemny.
Phin. W tym urządzeniu robiłem małe dripy 150 ml. Doza standardowa, temperatura wody 88°C, czas przelewania 3,5 minuty. Smak był podobny jak przy użyciu filtrów, ale bardziej soczysty i wyrazisty, napar gęstszy, bardziej skoncentrowany. Posmak także mocniejszy, a efekt w filiżance bardzo dobry.
W aeropressie zrobiłem tylko jedną próbę. Było w porządku, trochę więcej czekolady niż z poprzednich urządzeń, ale zamiast w aeropressie, wolałem parzyć Daterrę w phinie.
Brasil Daterra Buena Vista z palarni Euro Cafe trochę mnie zaskoczyła, była znacznie lepsza niż się spodziewałem. Wielu osobom brazylijskie kawy nie kojarzą się z alternatywnymi przeżyciami, ale ta kawa jest naprawdę dobra. A cenę, w porównaniu do jakości uzyskiwanych naparów, ma rewelacyjną.
Brasil Daterra Buena Vista - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy @ranGo)