forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: kulfon23 w 14 Styczeń 2017, 22:25:26
-
Witam, zakupiłem żonie na urodziny automat do kawy (na razie idzie kurierem, ale ma dojść na urodziny ;) ) Jest to pierwszy ekspres w domu więc doświadczenia nie mam żadnego.
Trochę poczytałem o ziarnach kaw i dowiedziałem się że dobrze jak by były świeżo palone nie z makretu itp. itd. Żona lubi kawy Latte smakują jej Nescafé Sensazione Créme + mleko(niewielka ilość), oraz kawa Orange Mocha z McDonald's.
Wiem, wiem, że popełniłem błąd kupując automat a nie kolbę, że pieniądze wyrzucone w błoto, że serwis, że kawa 2D ;) itp, itd.
Wiem, wiem, że kawa Nescafé Sensazione Créme, a tym bardziej Orange Mocha z McDonald's to super szczoch z chemia szkłem wymieszanym itp itd.
Dlatego proszę nie komentować powyższych kaw czy tego że kupiłem automat bo automat już kupiony, a kawy pisze jakie pija.
Teraz mogę dojść do meritum jakie kawy kupić do Latte Machiato, kawy z mlekiem, Cappuccino, espresso ?
Czy do każdego rodzaju kawy ziarna muszą być inne znaczy inna kawa wsypana do młynka ?
Czy do ekspresu lepiej lać wodę mineralną czy z kranu ?
Wiem, że każdy lubi inną kawę i ma różne gusta jednak jak widzicie po wymienionych kawach jakie pija żona wybredna nie jest i nie chciał bym wchodzić w jakieś kawy których smaku nie zrozumie :p
Z tego co wyczytałem dobra kawa na start dla amatora to:
Honduras Cafe Organico Marcala - chyba do picia z mlekiem czyli : latte machiato, kawa z mlekiem - jeśli się mylę to mnie poprawcie
Chocolate Wave - cappuccino, może espresso ? - jeśli się mylę to mnie poprawcie
Espresso w domu nikt nie pija i chciałbym trafić w jakąś kawę którą uda się kogoś w domu przekonać do espresso czy ta Chocolate Wave będzie dobra ?
Modelu ekspresu nie chce podawać bo może mieć wpływ na fale krytyki za drogi, za tani, plastik. metal itp itd.
Oczywiści z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź związaną z moim pytaniem oczywiście.
-
Spróbuj tych co wymieniłeś. Ja piłem z automatu z mlekiem i wtedy mi smakowało. O espresso z takiego automatu zapomnij, wtedy dla mnie było to niepijalne, myślałem, że po prostu taki mam gust,a teraz z kolby piję tylko espresso. Niemniej kawy z mlekiem w erze przed kolbą z automatu były ok.
Marek.
-
Szczerze mówiąc to wyczytałem je z Twojego wątku :p
-
Trochę dziwne masz podejście, bo tak piszesz, jakbyś w ogóle nie przyjmował krytyki... Ale z tych kaw które wybrałeś, po rozpuszczalnej i mcdonaldzie, to i tak będzie przeskok jakościowy jak z poloneza do mercedesa s-klasy. ;)
-
W dziale supermarket znajdziesz polecane na forum palarnie. Każda z tych palarni ma mieszanki do espresso i każda z tych kaw powinna być ok do latte i espresso.
Weź też coś z singli - ja zacząłbym od czegoś bardziej klasycznego - szukałbym wśród kaw z Ameryki Południowej (przepraszam Forumowiczów, że szufladkuję kawy z tego rejonu jako klasyczne), albo Indie Malabar.
Ciekawsza opcja - na stronach palarni znajdziesz opisy kaw i nuty smakowe, jakich możesz się spodziewać. Bierz, co Cię zainteresuje :)
-
Ale za co mam przyjmować krytykę za to że żona pije kawę jaką pije ? Czy za to że nie chce kolby która jest lepsza ? Bo zwyczajnie nie ma na nią czasu i jest leniwa a ekspresem i tak ja będę musiał się zajmować jeśli chodzi o konserwację :p a mówiąc o czasie na dzień dzisiejszy wygląda to tak wlewa wodę do czajnika elektrycznego 2-3 sek. , idzie robić coś innego jak woda się zagotuje co słyszy z innego pokoju wraca wsypać szybko kawę do kubka i cukier i zalewa woda i mlekiem ok. 5 sek. I kawa zrobiona w 8 sek. no powiedzmy 10 sek. ;)
Natomiast jeśli chodzi o przeskok to mam nadzieję, że będzie duży natomiast chcę trafić w jak najlepszą kawę żeby przeskok był jak największy ;)
-
Tyle że w takim ekspresie za dużej różnicy nie będzie ;) Na pewno nie będą one takie jak w kolbie, a że innej opcji nie było - no cóż... Najlepiej kup jej kilka różnych, niech sama wybierze to co jej najbardziej odpowiada - a można kupić w paczkach 250 gram.
-
Tez borykam sie z podobnym tematem jak osoba zakladajaca ten watek. Chcialbym dopytac: rzeczywiscie pomiędzy automatem a kolbą jest duzy przeskok?
Prosiłbym o polecenie zamiast automatu któreś kolby w dobrej cenie lub podania kwoty jaka trzeba bylo by miec... ktos kiedys pisal o ok. 1300 zlotych...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Dobra kawy kupie jakie wymieniłem mam nadzieje że będą dobre :p
Odpowie mi ktoś jeszcze na pytanie czy do ekspresu lać wodę z kranu, przegotowaną czy mineralną np. z takiej bańki 6L z Lidla ?
-
Tez borykam sie z podobnym tematem jak osoba zakladajaca ten watek. Chcialbym dopytac: rzeczywiscie pomiedzy automatem a kolbą jest duzy przeskok?
Prosiłbym o polecenie zamiast automatu któreś kolby w dobrej cenie lub podania kwoty jaka trzeba bylo by miec... ktos kiedys pisal o ok. 1300 zlotych...
To są dwa różne światy.
Dobra kawy kupie jakie wymieniłem mam nadzieje że będą dobre :p
Odpowie mi ktoś jeszcze na pytanie czy do ekspresu lać wodę z kranu, przegotowaną czy mineralną np. z takiej bańki 6L z Lidla ?
Szukaj takiej wody, która ma jak najmniej manganu i żelaza.
O filtrowaniu wody jest postów sporo.
Ideałem stacja uzdatniania wody.
-
Dwa różne światy.. hmm. Pomimo ze po przesiadce z fusiatej na automat jest roznica to moze byc jeszcze lepiej?:-P
Greaf widzialem ktos polecal i cena z mlynkiem dobra. Nie chce wydawac duzo, az tak wykwintny nie jestem/narazie:-D
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
i za pół roku będziesz niezadowolony i sprzedasz go za pół ceny. Po co masz tracić pieniądze?
-
po przesiadce z fusiatej na automat jest roznica to moze byc jeszcze lepiej?:-P
Po prawdzie to właśnie ta fusiasta jest najlepsza gdy ziarno jest dobre ;)
Automat to trochę marnotrawstwo dobrego ziarna, a espresso jest specyficznym i wyrafinowanym jego "wypaczeniem". Fusiasta natomiast mówi jak jest, bez udziwnień i wypaczeń. Alternatywy - dripy itp. można traktować jako "czystsze" wersje metody fusiastej, dlatego też są takie fajne :)
-
Niewiem... moze ja mam slaby smak;-)
Ale jak dla mnie ta z auto jest ok, moze byc lepiej na pewno ale jak na moje zastosowanie to chyba lux. Kupie kolbe jak bede chcial juz na prawde kombinowac ze smakiem choc juz mnie korci;-)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Ja kupiłem automat. Żona piła u koleżanki latte z saeco grandbarista i zachwycona wiec jej zakupiłem trochę lepszy bo ten saeco gdzie sie nie nacisnęlo to wszędzie trzeszczał jak go oglądałem w media :p i myśle ze będzie ok wydaje mi się ze przepaść to jest między parzeniem kawy z marketu bez żadnego ekspresu a używaniem dobrego automatu z dobrymi ziarnami, natomiast jeszcz wyżej jest kolba ale u mnie wszyscy piją kawy mleczne, byłem w dobrej kawiarni i tam Pani z obsługi stwierdziła ze dużej różnicy nie ma oczywiście pytałem o mleczne kawy podejdę jeszcze tam się napić tej kawy espresso z kolby i zobaczę czy mi odpowiada. Jak przyjdzie ekspres zrobię w nim espresso i napisze czy czuje różnice ogólnie espresso nie lubię ale zdaje sobie sprawę ze pilem je z nienajlepszych automatów. NAtomiast ekspres jak pisałem jest głównie kupiony do kawy z mlekiem, latte machiatio i cappuccino wiec mając to za naciśnięciem jednego guzika to będzie ok :)
-
Ostatnio miałem nie/przyjemność testowania kilku automatów i przelewu.
Z sensowną kawą wygrywa przelewowiec za kilkaset pln z wypasionymi automatami za + 10 kpln.
-
Możliwe, że twój automat będzie miał filtr wody. Z kawą nie ma co szaleć, bo za dużej różnicy nie odczujesz w swoim De Longhi. Ważne, aby była świeża, więc markety odpadają. Włoskie kawy będą dobre do mleka, bo mleko zamaskuje większość ich niedoskonałości, a przy tym będą bardziej wyraziste z mlekiem, bo są mocniej palone. Moim zdaniem do automatu jakiegoś tam, nie ma co sypać kawy droższej, niż 100zł/kg.
Właśnie popijam sobie kawę z automatu, (a co, od święta można sobie pozwolić) dobre ziarenka są zasypane, kwasek jest wyczuwalny, ale nie są to te wiśnie, które wypływają z kolby z tej kawy. To raczej takie popłuczyny, jak z kolby przy rozregulowanym młynku, gdzie kawa 3 sekundy płynie.
-
Ja mieszkam w Gdyni i w pobliżu na google maps znalazłem dwie palarnie:
ollecafe.pl
cafeina.eu
Warto z nich brać jak świeże, czy jakaś lipa - może ktoś korzystał ?
Mleko jakieś specjalne czy po prostu 3,2 % ?
-
Spróbuj włoskiej kawy, nasi partnerzy dają zniżki. Kupowałem w Konesso, wysyłka błyskawiczna i coś w promocji znajdzie się. Warto popatrzeć co w dziale handlowym oferują sklepy i palarnie.
-
Jestem na stronie Konesso ale tam mam wyrbać palarnie Włochy zamiast Polska czy jak ? Której marki jest dobra ?
-
W dobie neta koszt wysyłki to jakieś 12-15 zł.
Palarni polskich na forum masz kilka. Eurocaffe, Mastro Antonio, etc.
-
Kawa np. La Brasiliana Marfisa, Pellini Top, Bazzara espresso top. Takie kawy chyba większość forumowiczów przerabiała, zanim Antonio im w głowach nie namieszał i sprowadził z tej drogi. :mrgreen:
-
Ok, kawa zakupiona, w zasadzie wszystko już mam tylko nie wiem czy lać wodę mineralną czy kranówkę bo rozumiem że mleko normalne świeże 3,2 % czy jakieś specjalne ?
-
Są wątki o wodzie - poczytaj. Najtańszym rozwiązaniem będzie dzbanek dafi/brita i filtrowanie wody kranowej.
-
Takie kawy chyba większość forumowiczów przerabiała, zanim Antonio im w głowach nie namieszał
Nie inaczej. Ale po namieszaniu już się nie da zawrócić z tej drogi. Włoszczyzna nie smakuje.
-
Myślałem że ekspres sam filtruje tylko myślałem o mineralnej bo później będzie trzeba czyścić z kamienia :p 6L mineralnej w Lidlu to ok. 1,5 zł :p Ale nie wiem czy mineralna nie zmieni smaku kawy na gorszy.
-
Ta w Lidlu to nie mineralna a źródlana, więc smaku nie powinna zmienić, a ekspres i tak będziesz musiał odkamieniać co jakiś czas :)
-
mieszkam w Gdyni
Czyli trudno znaleźć się w lepszym położeniu. Możesz pójść po kawę lub na kawę do Black and White Coffee, a przy okazji pogadać.
-
Dlatego proszę nie komentować powyższych kaw czy tego że kupiłem automat bo automat już kupiony, a kawy pisze jakie pija.
Z automatu kawa może być dobra lecz nie espresso.
Teraz mogę dojść do meritum jakie kawy kupić do Latte Machiato, kawy z mlekiem, Cappuccino, espresso ?
Kawy z mlekiem praktycznie nie piję .
Jak komuś robię taką kawę lub sporadycznie dla siebie , to preferuję kawy kwaśne.
Do tego jeszcze trochę cukru , czekolady .
Czy do każdego rodzaju kawy ziarna muszą być inne znaczy inna kawa wsypana do młynka ?
Moim zdaniem tak inne.
Możesz kawę mieszać , ale to przy czarnej bez cukru.Najszybciej wyczujesz różnice.
Czy do ekspresu lepiej lać wodę mineralną czy z kranu ?
Lepsza zwykła przefiltrowana z kranu niż byle jaka mineralna z marketu.
-
Donkiszot - trafiłeś w 10-tkę. Tam właśnie piłem latte i pytałem o różnice kaw z kolby i automatu - pani powiedziała, że jest niewielka :) Mam zamiar podejść jeszcze do nich i spróbować espresso. Ja osobiście nigdy takiej kawy nie lubiłem, ale jakiś forumowicz też pisał że nienawidził - aż nie wypił prawdziwej. Wiec się przekonam i wypiję w Black & white coffee :)
Jeśli chodzi o wodę, to ta z Lidla 6L jest mineralna, tak jest na bańce napisane :p Czy jak będę lał z kranu to czymś dodatkowo filtrować czy polegać na filtrze z ekspresu?
[Jakkolwiek intelektualnie pobudzające rozczytywanie Twoich postów by nie było, to wybornie byłoby gdybyś był łaskaw odrobiną atencji uraczyć interpunkcję i składnię ;) post poprawiłem dla przykładu. pafcio0]
-
Ważne, aby była świeża, więc markety odpadają. Włoskie kawy będą dobre do mleka, bo mleko zamaskuje większość ich niedoskonałości, a przy tym będą bardziej wyraziste z mlekiem, bo są mocniej palone.
"będą bardziej wyraziste, bo są mocniej palone" mam to odbierać jako wadę czy zaletę? :mhh:
-
Osobiście do kaw białych kupiłbym przelew.
Mając porównanie z tym http://www.schaerer.com/en/coffee-machines/schaerer-coffee-vito/ (http://www.schaerer.com/en/coffee-machines/schaerer-coffee-vito/) , za furmankę kasy....
Nad http://www.coffeedesk.pl/nasze-marki/moccamaster/ (http://www.coffeedesk.pl/nasze-marki/moccamaster/)
nawet bym się nie zastanawiał. :ok:
No chyba, że ktoś ceni nader doznania wizualne od smakowych.
Ale. Tylu, ilu pijących, tyle smaków i preferencji.
Sprawdzane organoleptycznie.
-
"będą bardziej wyraziste, bo są mocniej palone" mam to odbierać jako wadę czy zaletę? :mhh:
[/quote]
Chodziło mi, że będzie bardziej przebijać się przez mleko, no i dodatek robusty.
Po przerobieniu 5kg kaw włoskich straciłem zmysł smaku, bo czułem tylko kwas w kawach jaśniej palonych. Za radą Antonio odstawiłem espresso na kilka dni i już jest dobrze, kawa smakuje tak jak powinna.
-
@gromog
Mi robusta nigdy nie podchodziła . W mleku tym bardziej. Z kaw we Włoszech palonych piję tylko średnio lub mocno palone. Przeważnie mają one 90- 100% arabiki z niską zawartość kofeiny.
Kawy włoskiej piję sporo. Min. 10 rodzai zawsze mam na półce. Smak czuję prawie zawsze .Najgorzej jest, gdy jestem na kacu. :lol2:
-
Jeśli chodzi o wodę,
Jeśli chodzi o wodę, to ważne aby miała mało minerałów: 75-150ppm. Na butelkach często zawyżają. W krakowskim kranie jest ponad 300ppm. Po filtrze będzie pewnie niewiele mniej. Primavera ma ~140ppm, a po filtrze ~85ppm. Żywiecki kryształ bez filtra ma ~85ppm.
Walka z kamieniem to jedno, smak kawy to drugie, woda do picia to trzecie.
-
@donkiszot Ja wybieram to drugie,czyli smak. :)
-
No to niski sód, ppm w sumie: 70-150 :szampan:
-
To może i ja się "podepnę" do tematu.
Czy moglibyście polecić jakieś kawy do metod przelewowych na początek? Najchętniej z tych obecnie dostępnych w krajowych sklepach internetowych. Nie mam za bardzo rozeznania, nie wiem co mi podejdzie smakowo, nie potrafię nawet w przybliżeniu zawęzić poszukiwań do kraju lub regionu. Myślę że 4 różne po 250g na początek pozwoli mi jako tako zacząć przygodę z kawą.
-
Zamów w którym z forumowy sklepów 4 kawki z 4 różnych palarni. Coś na bank ci nie podejdzie, coś zasmakuje. Następne zamówienie to będą 4 kawki z 2 palarni.
Zadbaj o to żeby była Afryka i Ameryka Południowa.
-
Dziękuję, a może jakieś konkretne propozycje? Najlepiej z jednego miejsca żeby ograniczyć koszty przesyłki.
-
Od czegoś musisz zacząć. Nikt poza Tobą nie zna Twego gustu... Po prostu kup cokolwiek ;).
Nie bój się. Kiedyś, gdy po raz pierwszy kupiłem paczkę mielonej LaVazzA, nie bałem się i nie szukałem porad... ;)
-
Od czegoś musisz zacząć. Nikt poza Tobą nie zna Twego gustu...
Problem w tym, że póki co ja również go nie znam. Ale może faktycznie wybiorę coś w ciemno z proponowanych kierunków (Afryka, Ameryka Południowa)
-
Ja zaproponuję konkretny zestaw kaw, które zamówiłem dla siebie:
Mujeres
Arabica Indie Monsooned Malabar AA
Arabica Kolumbia Concordia Paysandu
Arabica Brazylia Santos
Dwie pierwsze to sprawdzone i odpowiadające mi kawy, trzeci i czwarta do spróbowania. Palarnia xcafe.
-
To niekoniecznie będzie dobry zestaw, jeśli chce się poznać swój gust. W tych kawach będzie czekolada, orzechy, miód, czy karmel, ale owoce trudniej będzie znaleźć.
Niezależnie od tego, na którą palarnię się zdecydujesz, weź coś klasycznego (Indie, Brazylia, Kolumbia), ale spróbuj też czegoś owocowego lub herbacianego (Etiopia, Kenia, Rwanda).
Napisałem to w dużym uproszczeniu - znajdziesz owocowe kawy z Kolumbii, jak i czekoladowe kawy z Etiopii. Każda palarnia dodaje opisy profilu smakowego, więc sprawdzaj tam :)
-
Dziękuję za propozycje.
-
@Robert - a nie masz jakiejś kawiarni w pobliżu. Poszedłbyś, pogadał, wypił ze 2-3 kawki z różnych ziaren i wiedział byś w jakim kierunku kombinować.
-
Prawdę powiedziawszy to nie wiem :). To znaczy kawiarnie są tyle tylko, że nie wiem czy robią taką kawę o jakiej tu dyskutujemy :).
Przy okazji zapytam o palarnię Arkom. Mają ciekawe ceny kaw, warto u nich zamówić?
-
Lepiej zamów w palarniach polecanych na forum. Przetarte szlaki, więc wiadomo, co trafi do młynka.
-
Napisz skąd jesteś, to może ktoś z okolicy doradzi. Byli tacy na forum, którym rodzice zabraniają podać nazwę miejscowości, ale raczej nie masz się czego bać ;)
Odnośnie palarni - w ciemno bym nie brał, podają za mało informacji. Napisz/zadzwoń i zapytaj jaka jest data palenia, co polecają do przelewów, jakie ziarna wypalają jaśniej. Jak konkretnie podejdą do tematu, to czemu nie. Mimo wszystko zacząłbym jednak od sprawdzonych palarni.
-
Jeśli Arkom masz blisko to w Wesołej na Jana Pawła jest dobra kawiarnia.
-
Niestety nie, mieszkam w stolicy Gór Świętokrzyskich i do Arkom jest mi zupełnie nie po drodze. Znalazłem ją przypadkowo w sieci, a ponieważ ceny mają w miarę atrakcyjne postanowiłem zapytać. Pewnym problemem jest konfekcjonowanie -1kg, ale mam możliwość podzielenia paczki na dwie osoby, więc wyszłoby po 0,5kg. Ponieważ jednak nie znalazłem na ich temat praktycznie żadnych opinii na forum trochę boję się brać "w ciemno".
-
Masz dużo palarni na forum... A opisy w arkom, które się sprowadzają nieraz do "arabica nikaragua" nie są zachęcające... No i w innych palarniach kupisz mniejsze ilości bez problemów.
-
Mała cena często oznacza słaby surowiec, słabą jakość.
-
Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania - sprzęt, palarnie - żeby niepotrzebnie się nie zrazić... A sprawdzonych palarni i recenzji sprzętu u nas nie brakuje :)
-
Nie ma co kombinować. Dopiero raczkuję w temacie dobrej kawy, ale poszedłem za radą bardziej doświadczonych kolegów i zamówiłem w polecanych palarniach-xcafe, kawagregorio i Mastro Antonio. Wszystkie kawy były rewelacyjne. Dzisiaj złożyłem zamówienie w Eurocafe i pewnie też będzie wybornie.
Postaraj się stawiać spację po kropkach i przecinkach ;) pafcio0]
-
mieszkam w stolicy Gór Świętokrzyskich
No w Kakoninie raczej palarni nie znajdziesz, nawet w Kielcach nie znajdziesz kawiarni z dobrą kawą. W miarę espresso ale bliżej Neapolu w Bankowej możesz wypić (Sienkiewka róg Paderewskiego, w piwnicy banku) i w sumie na tym koniec, o alternatywach zapomnij – widziałem je tylko we własnym gabinecie.
-
Nie ma co kombinować. Dopiero raczkuję w temacie dobrej kawy, ale poszedłem za radą bardziej doświadczonych kolegów i zamówiłem w polecanych palarniach-xcafe, kawagregorio i Mastro Antonio. Wszystkie kawy były rewelacyjne. Dzisiaj złożyłem zamówienie w Eurocafe i pewnie też będzie wybornie.
Kawy najlepiej mieszać ze sobą .Single często w smaku mają czegoś za dużo i czegoś za mało. ;-) :)
-
To zależy czy wolisz chrupać soczystą marchewkę, czy zajadać sałatkę jarzynową z majonezem ;)
Jeśli to drugie, to chyba jednak lepiej zaufać doświadczonym mieszaczom. Własne kompozycje zostawiłbym na późniejsze eksperymenty poznawcze.
-
Kawa srednio i mocno palona:
Agust Elegante
Lucaffe Mr. Exclusive
Pellini Top
Izzo Gold
Mokito Bianco
Le Piantagioni del Caffe - Brazil Lagoa do Morro
Z jasno palonych TYLKO jedna kawa była dobra, jak dla mnie .
Miała to coś:
ANTICA TOSTATURA TRIESTINA NESSUN DORMA
-
Jeśli można , następne kawy.
Dla osoby lubiącej robustę w składzie. Do tedo tańszą od wyżej wymienionych.
1/Pellini Bar
2/Caffe Padovani Miscela Super Crema
Ma ogromne ziarna robusty w składzie. Na oko już jest nr.1 ;)
Jeśli to drugie, to chyba jednak lepiej zaufać doświadczonym mieszaczom. Własne kompozycje zostawiłbym na późniejsze eksperymenty poznawcze.
Donkiszot masz rację .Ja tylko o 1 kombinacji alpejskiej wspomnę. ;) Nie mogę powstrzymać się. :lol2:
Kawa dość dużo opisywana w necie.
3/La Brasiliana Marfisa
Była taka sobie . Szału jak dla mnie nie robiła.
Ale jak zmieszałem ją z Wosebą Espresso , byłem w pozytywnym szoku. Ta tak jakby jedna bez drugiej nie mogła żyć .
4/Kolejna kawa.
O Lavazzie , zdanie mam już dawno wyrobione . Oj , nie jest dobre.
Mając na uwadze fakt , że każdy z nas szuka w kawie ulubionych smaków , do tego jeszcze ją słodzi.
Lavazza Qualita Oro .
Kawa , jako czarna bez i z cukrem -koszmar.
Z słodkim mlekiem np.cappuccino , late , jest dobra , nawet bdb.
5/ Izzo Silver
Czy o tej kawie można nie wspomnieć .
Jak ktoś pije z niej prawdziwe espresso do tego nie słodzi, i co najważniejsze lubi ją .
To ja tej osobie :brawa: :brawa: :brawa:
Dla mnie jest to prawdziwy kawosz. :)
Jest to tylko moim zdaniem.
Nikogo nie namawiam do kupowania , tej czy innej kawy.
Robisz wszystko na własną odpowiedzialność. :lol2: :lol2: :lol2:
-
Spróbuj mieszanek od naszych forumowych palaczy, to zapomnisz o tych marketówkach.
Marek.
-
Spróbuj mieszanek od naszych forumowych palaczy, to zapomnisz o tych marketówkach.
Marek.
Marku nie obrażaj np.Izzo.
Ja tą kawę lubię {chyba nie jestem sam}, mało tego jestem izzo maniakiem. :lol2: :lol2:
Z chęcią napił bym się kawy od forumowych palaczy która w smaku była by podobna do izzo god lub miała to coś czego inne nie mają jak np.ATT Nessum Dorma.
Może jakieś propozycje ?
-
Podejrzewam, że możesz nie znaleźć u nich podobnej w smaku kawy. Czym obraziłem? Z ciekawości.
Marek.
-
Z jasno palonych TYLKO jedna kawa była dobra, jak dla mnie .
A jakie były niedobre?
-
Podejrzewam, że możesz nie znaleźć u nich podobnej w smaku kawy. Czym obraziłem? Z ciekawości.
Marek.
Marku nie obraziłeś mnie w niczym .
Ot taka luźna rozmowa.
Ja po prostu często mieszam kawy .Nie wiem , może czegoś innego nowego w smaku szukam. Lubie bardzo jak jakaś mieszanka pozytywnie mnie zaskoczy.
-
Każdy ma własne kryteria pozytywnego zaskoczenia ;).
-
Z jasno palonych TYLKO jedna kawa była dobra, jak dla mnie .
A jakie były niedobre?
Mając na uwadze fakt ,że lubię czytać posty kolegów miłośnicy picia kawy na tym forum ,wolałbym na to pytanie nie odpowiadać.
-
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170210/e1c33493eaa67b1d56e0cf4e321d5140.jpg)
Tedi, to specjalnie dla Ciebie: Filicori Zecchini :). Serio, całkiem sporo ludzi wybiera gorycz i moc ;). Pozdrowienia z Poznania, w którym chyba niewiele się zmieniło przez wiele ostatnich lat.
Od czasu do czasu pozwalam sobie na takie testy, nie gardzę ciemną kawą, tak jak jasną gardzą miłośnicy ciemnej ;).
-
Marku nie obrażaj np.Izzo.
Ja tą kawę lubię {chyba nie jestem sam}, mało tego jestem izzo maniakiem.
Może się coś zmieniło, ale kiedyś Izzo Silver to była "spalona połamanizna".
-
Pewnie się nic nie zmieniło, ale tego typu kawa też ma swoich miłośników.
-
Tedi, to specjalnie dla Ciebie: Filicori Zecchini :). Serio, całkiem sporo ludzi wybiera gorycz i moc ;). Pozdrowienia z Poznania, w którym chyba niewiele się zmieniło przez wiele ostatnich lat.
Od czasu do czasu pozwalam sobie na takie testy, nie gardzę ciemną kawą, tak jak jasną gardzą miłośnicy ciemnej ;).
Antonio Filicori Zecchini , nigdy o tej marce nie słyszałem. :redface:
Na pewno bym ją spróbował . :)
Wynalazki z kawą w roli głównej lubię wszystkie. ;) :lol2: Pytanie tylko czy do nich bym wrócił. :)
-
Filicori to firmament włoskiego espresso ;).
-
Marku nie obrażaj np.Izzo.
Ja tą kawę lubię {chyba nie jestem sam}, mało tego jestem izzo maniakiem.
Może się coś zmieniło, ale kiedyś Izzo Silver to była "spalona połamanizna".
Silver to typowy koncentrat. Myslę, że moźna tak ją ocenić.
-
Koncentrat czego?
-
@WS
Izzo Golda
-
Filicori złe nie jest - swego czasu na basenie w Otwocku była ich kawiarenka i obsługa przyjęła pozytywnie uwagi dotyczące procesu przygotowywania kawy - niestety kawiarenka upadła. Kawa wychodziła słodka i czekoladowa.
Została mi po nich pamiątka - filiżanka z włosem i spodeczek z cyckiem
(https://lh4.googleusercontent.com/-SjfGp9I0vzo/UaNslwOduzI/AAAAAAAACsQ/sv3Vx_R8VHw/s581/DSC_7719.jpg)
-
Czy ktoś z Was pił Izzo Vivi Giamaica?
Ja tej kawy nie piłem.
Będę musiał kupić. I to szybko . :lol2:
Co bedzie jak jej braknie. :lol2:
-
Tak jak pisałem: firmament włoskiego espresso.
-
Została mi po nich pamiątka - filiżanka z włosem i spodeczek z cyckiem
Też chcę taką :lol2:
-
W polecanej camerze cafe też filicori -- nie wiem czy nadal.
-
Podłącze się do wątku.
Poszukuję kawy która sprawdzi się dobrze w aeropressie. Najbardziej ostatnio a może i w ogóle zaskoczyła mnie Caffee Mazzini - Colombia Excelso (można dostać w auchan).
Kawa w smaku delikatna nie gorzka ani kwaśna.
I teraz pytanie czy znajdę coś co mnie bardziej zaskoczy? Co polecacie i czy ktoś miał styczność z kawą o której pisze aby zweryfikować czy piłem coś dobrego czy nie ;)
-
Myślę, że kawa Cię jeszcze nie raz zaskoczy :szampan:
Poszukaj w palarni, nie w sklepie.
-
Pytaj w Palarniach obecnych na Forum. Doradzą.
-
Polecacie jakieś konkretne palarnie? Bo widzę że jest tam ich sporo.
-
W przyszłym tygodniu będzie u mnie w sklepie dostępny zestaw małych próbek(25g-30g) z 5 różnych kaw, w sam raz na spróbowanie.
-
Polecacie jakieś konkretne palarnie?
Polecamy wszystkie. Sam musisz sprawdzić, która Ci odpowiada.
-
W Wietnamie bardzo smakowała mi ich kawa o mocno czekoladowym smaku ze sporą zawartością kofeiny.
Do Polski ta kawa dociera jedynie jako mielona i czuć, że jest nieświeża, kiepski aromat.
Czy ktoś mógłby mi polecić mocno czekoladową pobudzającą kawę? Zamówiłem Chocolate Wave od Antonio, ale chcę coś jeszcze spróbować.
-
Tam u nich to mocno palona robusta ze kondensowanym mlekiem. Żeby coś podobnego zrobić z ziaren dostępnych na polskim rynku,polecałbym prima finezja 100% robusta dość mocno czekoladowa + mleczko skondensowane no i oczywiście zaparzać koniecznie w wietnamskim w phinie. Jeśli chcesz coś ze świeżych ziaren to popytaj w palarniach o jakąś czekoladową robustę. Wątpię jednak żeby udało się odtworzyć smak, w podróży wszystko smakuje inaczej i lepiej.
-
Tam to chyba nawet nie robusta tylko lokalne, tamtejsze gatunki.
-
Tam to chyba nawet nie robusta tylko lokalne, tamtejsze gatunki.
Z tego co wiem ta ich słynna "vietnamese coffee" jest właśnie z ichniejszej robusty. Wcale się nie dziwię, że pakują w nią mleko skondensowane. Bez tego nie do wypicia.
-
Najlepiej ziarnista :hihihi:
-
Jak kupilem rożne rodzaje i nie żałuję. 6 różnych na początek i jestem mega zadowolony. Błędem może jest to ze mam wszystkie otwarte i ucze się je przygotowywać ale za kazdym razem jest przepysznie. Kawę kupiłem w polecanej palarni na forum świeżą i oczywiscie całe ziarna. Sam miele przed przygotowaniem i na początek nie ma co szukać w marketach kawy ani oszczędzać na kawie. Teraz to mam przynajmniej porównanie z tym co jest na sklepowych półkach. I wiem jedno pytania typu która kawa lepsza nie ma sensu bo każdy z nas ma inny gust. Dlatego jakupilem rożne kawy i każa jest świetna choć opinie były różne.
-
Witam forumową brać.
Jestem w trakcie poszukiwań najmocniejszej kawy, którą kawę możecie polecić i która na Was najbardziej działa pobudzająco?
Sposób zaparzenia to kawiarenka.
Zdaję sobie sprawę, że słowo "mocna" jest bardzo względne ale lepiej błądzić po sprawdzonych kawach niż błądzić w nieświadomości.
Z góry dziękuję, proszę od razu mnie nie :Bicz:
-
W jakim sensie mocną? Intensywną? Gorzką? Z dużą dawką kofeiny?
-
Nie wiem czy ktoś bada kawę pod tym kątem. Niemniej kawiarka to nie najlepszy sposób na pobudzającą kawę. Chyba najlepszy to cold brew, tam kawa ma kontakt z wodą przez 10h, jeśli na ciepło, to jakiś dripper, chyba najdłużej parzy się chemex.
Marek.
-
https://www.coffeedesk.pl/blog/ile-jest-kofeiny-w-kawie/
https://www.konesso.pl/Ile-kofeiny-jest-w-kawie-blog-pol-1504091376.html
https://finestcoffee.pl/blog/ile-kofeiny-w-kawie/
ogólnie jak szukasz mocnego kopa z kofeiny na dłużej poczytaj o Guaranie.
-
Przepraszam, za brak precyzji w pierwszej wiadomości ale tak jak widać po kolorze mojego nicku jestem tutaj świeżynką, więc nie biczować :redface: Obiecuje poprawę :poklon:
Intensywna z największa ilością kofeiny. Czytałem, że celować w mieszanki arabiki z robustą, tylko możecie coś konkretnego polecić?
-
Cała kofeina z kawy zdaje się dość szybko się uwalnia, wystarczy jak dobrze pamiętam kilka minut kontaktu z wodą. Szybciej się uwalnia gdy woda przepływa czyli przy przelewaniu. Cold brew czyli macerat będzie miał mniej substancji drażniących i inny aromat.
Najmocniejsza pod względem zawartości kofeiny będzie 100% robusta.
-
ja też jestem zielony, całe życie się uczę... Dlatego Ci podlinkowałem artykuły na ten temat, żebyś się mógł po-edukować. @Krystians dobrze Ci prawi, długość ekstrakcji ma wpływ na ilość kofeiny w naparze.
Stąd w Cold Brew jest więcej, a w Kafeterce/kawiarce/szecherazadzie mniej ;-)
-
Już właśnie robi mi się kawa metodą cold brew, jutro będę kosztować. Już nie mogę doczekać efektów. Dzięki. :brawa:
Możecie podzielić się z jakich palarni kupić tą robustę?
-
Generalnie robusta to nie jest mistrzostwo świata jeśli chodzi o walory smakowe, ale np Cafe Espresso Extra Selekt ma spory dodatek robusty i smakuje nieźle ;-)
-
Generalnie robusta to nie jest mistrzostwo świata jeśli chodzi o walory smakowe, ale np Cafe Espresso Extra Selekt ma spory dodatek robusty i smakuje nieźle ;-)
Zgadzam się - robusta posiada najwięcej kofeiny :) I nawet najsłabsza robusta będzie miała większego "kopa", niż najbardziej kofeinowa arabika. Nie wiem tylko po co narkotyzować się kawą :mrgreen: ale co kto lubi... Z biegiem czasu i tak organizm zacznie się uodparniać na to co mu podajemy i przestanie reagować na kolejne dawki kofeiny. Można zastosować placebo i kupić włoską spaleniznę. Zaparzona z kawiarki da pełne włoskie odczucia. Opcjonalnie proponuje odpalić papierosa w pomieszczeniu :mrgreen: W odczuciu przeciętnego człowieka będzie ona klasyfikowana jako "mocna", w dodatku włosi lubią sypnąć trochę robusty. Kto co lubi ogólnie, ale nie polecam kupowania kawy pod kątem procentowym kofeiny, bo będziemy ją pić jak lekarstwo lub magiczny specyfik na pobudzanie. Wielu Włochów opowiada, że tradycją jest picie kawy, która właśnie smakuje jak lekarstwo - stąd małe i gorzkie espresso. Co więcej - tak zostanie jeszcze bardzo długo, gdyż podobnie jak Francuzi, Grecy i inne nacje - "nasze najlepsze". No i tu wracam do punktu wyjścia - niech każdy pije co mu smakuje ;)
Odpowiadając na pytanie - jak kawa dla początkującego?
Świeża.
Świeżo mielona.
-
Generalnie robusta to nie jest mistrzostwo świata jeśli chodzi o walory smakowe, ale np Cafe Espresso Extra Selekt ma spory dodatek robusty i smakuje nieźle ;-)
Zgadzam się - robusta posiada najwięcej kofeiny :)
Nie wiem czy robusta cokolwiek może posiadać... ;)
Istnieją różne robusty, z różnych miejsc, z różnych gospodarstw, z różnych obróbek. Robusta w ogólności ma pewne wyjątkowe cechy. Jedną z nich jest większa ilość kofeiny. Inną cechą jest mniejsza ilość substancji oleistych -- dlatego crema w espresso jest bardziej obfita, gdy robustę zaparzamy. W mieszankach robusta odgrywa różne, czasem pozytywne role...
-
Szukam kawy (nie mam młynka więc musi być drobno? mielona) do ekspresu kolbowego. Co polecacie? Bo nie chce pic dalej Tchibo z supermarketu. Robie kawy typu espresso/cappucino/latte. Jestem poczatkujacy i to dopiero poczatek z ekspresem :)
-
Do kolby nie ma sensu kupowanie zmielonej kawy.
-
Do kolby nie ma sensu kupowanie zmielonej kawy.
Dlaczego?
-
Nic ciekawego nie wyjdzie. Ja codziennie ustawiałem młynek, żeby mieć te same efekty i nie jestem jedyny...
-
Nie wiem czy robusta cokolwiek może posiadać...
Istnieją różne robusty, z różnych miejsc, z różnych gospodarstw, z różnych obróbek. Robusta w ogólności ma pewne wyjątkowe cechy. Jedną z nich jest większa ilość kofeiny. Inną cechą jest mniejsza ilość substancji oleistych -- dlatego crema w espresso jest bardziej obfita, gdy robustę zaparzamy. W mieszankach robusta odgrywa różne, czasem pozytywne role...
Jednym słowem masz tłuste wypalone ziarno to się ciesz. ;) :lol2: Nie patrz na stopień palenia, bo masz na starcie zagwarantowaną arabikę w składzie. :lol2:
-
Ot taką zaletę przypisałem, gdy się spotka ciemno palone ziarno bardzo mocno połyskujące.
-
Ocieka tłuszczem -> arabika? To jest tak zwany pochopny wniosek :hihihi:
-
Donkiszot, to zależy na jaką kawę trafisz :)
-
Po to chyba się kupuje świadomie, aby wiedzieć czy będą olejki na wierzchu, czy nie. Co kto lubi. Na ślepy traf bym nie liczył.
-
Osobiscie wolę gdy na kawie oleju brak, mimo to gdy palone ziarno przypomina kolor czarny i jest tłuste jak diabli, mało tego ma jeszcze certyfikat INEI potrafi wydobyć słodycz w pierwszym planie w tak dominujący sposób, że człek taki jak ja przestał dawno temu patrzeć wrogo na palenie jak i olej na ziarnach.
Jednym słowem kawa potrafi zaskoczyć, oby tylko w pozytywnym dla naszego smaku odczuciu. Tego Wam i sobie życzę. :)
-
Ja też znawcą kawy nie jestem, a mam ekspres :) Ale taki kapsułkowy. Szczerze? Nie widzę różnicy w moim ekspresie (mam stąd:http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy
)
i dla mnie kapsułki są dużo wygodniejsze moim zdaniem
-
@Polonez tutaj http://coffeeplant.pl/test-nespresso-kawa-w-kapsulkach/ (http://coffeeplant.pl/test-nespresso-kawa-w-kapsulkach/) możesz poczytać o kapsułkach i zobaczyć jak bardzo jest to nieopłacalne
-
Witam,
Szukam kawy na dobry początek do espresso, możliwie jak najsłodszej bez kwaskowatości i z minimalną goryczką. HX dojdzie do mnie w ciągu tygodnia więc się przygotowuje.
-
Z Euro Cafe: El Fuego, Cubano (nie wiem czy aktualnie są).
Espresso Mujeres.
Z MA Ariadna - choć ta potrafi kwaskiem przyjemnym sypnąć.
Z Hard Beans Gorilla Blend np u Deskowego.
A poza tym to już chyba pisałem te tytuły komuś na podobne pytanie.
-
Dzięki.
-
Ja zaczynałem od kawy mrożonej. Przyznaje się, że do dziś ją pije :lol2:
-
Ekspres automatyczny kupiony teraz nadszedł czas na wybór kawy ;) wiem że wszyscy jesteście koneserami smakoszami świeżo palonych kaw ale ja jestem zwykłym "Kowalskim" który całe życie pije … MK Cafe Premium :blue: i teraz chciałbym napić się 2 razy dziennie "lepszej" kawy. Kawy świeżo palone jak dla mnie są zbyt drogie i chciałbym żebyście mnie zrozumieli i nie krytykowali ale też nie chce już kupić pomyji za 30-40zł/Kg. Szukam kawy intensywnej głównie do kaw mlecznych oraz o małej kwasowości. Moglibyście polecić jakąś kawę bo mi co przychodzi do głowy do głownie takie kawy jak Lavazza
dzięki za każdy sugestie :ok:
-
Akurat MK Cafe z marketowych kaw na ogół jest na dobrym poziomie, raczej nie jest gorsza niż popularne Lavazze. Niestety obawiam się, że nikt poza Tobą nie będzie w stanie odpowiedzieć na równanie, które w dużym uproszeczniu wygląda tak:
x + y + z = dobra kawa
Gdzie "x" to Twój ekspres jego ustawienia itd,
"y" to kawa,
"z" to Twoje upodobania i oczekiwania.
Do mleka z niedrogich kaw myślę, że możesz np spróbować EXTRA SELEKT albo Indie Monsoon Malabar z Euro Cafe.
Kawę z palarni można kupić już od około 70 zł/ kg, jeśli to za drogo dla Ciebie, to musisz samemu przetestować co będzie dla Ciebie ok, wybierając z ofert w sklepach, w których robisz zakupy.
-
Ekspres automatyczny kupiony teraz nadszedł czas na wybór kawy ;) wiem że wszyscy jesteście koneserami smakoszami świeżo palonych kaw ale ja jestem zwykłym "Kowalskim" który całe życie pije … MK Cafe Premium :blue: i teraz chciałbym napić się 2 razy dziennie "lepszej" kawy. Kawy świeżo palone jak dla mnie są zbyt drogie i chciałbym żebyście mnie zrozumieli i nie krytykowali ale też nie chce już kupić pomyji za 30-40zł/Kg. Szukam kawy intensywnej głównie do kaw mlecznych oraz o małej kwasowości. Moglibyście polecić jakąś kawę bo mi co przychodzi do głowy do głownie takie kawy jak Lavazza
dzięki za każdy sugestie :ok:
Świeżo palone kawy z palarni wcale nie muszą kosztować 70 zł. i więcej, sprawdź ofertę palarni Czarna Kawka można kupić 1kg. ziarenek za ok. 40 zł. https://allegro.pl/uzytkownik/CzarnaKawkacom
Weź sobie na początek Santosa.
-
@Boniunio Kimbo Extreme. Intensywna, mała kwasowość, orzechowo-czekoladowa. Naprawdę dobra. Kosztuje chyba jakieś 70 PLN / kg.
-
U "emkafreszów" masz przecież Brazylię Santos w kilogramowym opakowaniu po 74,99 zł. Na dodatek można ją bardzo często kupić w promocji -20% ( na przykład wczoraj) a następnie obniżoną cenę jeszcze obniżyć o kolejne 20% ogólnie dostępnym kodem rabatowym. Finalnie płacisz 47,99 zł za kilogram. Myślę, że do twoich zastosowań będzie ok.
-
Świeżo palone kawy z palarni wcale nie muszą kosztować 70 zł.
Nie muszą też być lepsze niż te ze sklepu.
Swoją droga @jancewicz i @k3lt możecie mi wytłumaczyć po co cytujecie cały tekst?
@Boniunio Niedroga jest też Mefisto od Mastro Antonio.
-
Swoją droga @jancewicz i @k3lt możecie mi wytłumaczyć po co cytujecie cały tekst?
Aby było wiadomo do czego się odnosimy. Ale ok, zmodyfikowałem wpis.
-
Jeżeli chodzi o kawy dostępne w sklepach to pijam takie czasami u rodziców. I najlepiej z tego wszystkiego wypada zwykła mkcafe w ziarnach. Nie ma żadnych super smaczków, ale też nie ma w niej nic, co by zniechecalo do wypicia poprawnie zaparzonej filiżanki. Myślę, że przeciętnemu kowalskiemu powinna odpowiadać.
-
A czy mieliście styczność z tą kawą ? w w w.dobre-kawy.pl/pl/p/Orzechowo-czek.-BRAZIL-SANTOS-kawa-ziarnista-1kg-Swieza/78
-
Wszystkie "recenzje" pod kawami w tym sklepie są napisane przez 1 i tą samą osobę i to tego samego dnia, ciekawy zbieg okoliczności. :picardpalm: To jest wogóle palarnia czy oni te kawy ściagają od firmy trzeciej i zajmują się sprzedażą?
Jeśli chcesz świezo paloną kawkę po taniości to ja brałbym z Czarnej Kawki, może cudów nie ma ale sprawdzona palarnia i za te pieniądze jest lepiej jak dobrze - osobiście jeszcze się nie zawiodłem.
-
Wszystkie "recenzje" pod kawami w tym sklepie są napisane przez 1 i tą samą osobę i to tego samego dnia, ciekawy zbieg okoliczności
REKLAMA dźwignią handlu ;)
A co do odpowiedzi na pytanie - kup sobie tak jak Ci pisali Santosa z czarnej kawki, jakąś dobrą "sklepową" - np. Brasiliane i kawę od Antonia :) i zobaczysz różnice i znajdziesz odpowiedź czy warto dopłacać ;)
Ja znalazłem :D
czarnakawka kawka na codzień, kawa od Antonia kawka od święta ;)
"tani market" - za cenę czarnej kawki - szkoda pieniędzy - prawie każda świeżo palona będzie lepsza!!!
"dobre sklepowe" - za tą cenę są naprawdę dobre kawy z palarni - więc też szkoda pieniędzy - bo różnica jest kolosalna!!!
-
Kupiłem Santos z czarnejkawki zobaczę czy mi podpasuje następnie kupie jakąś lepszą , zobaczę może "połkne bakcyla" jak Wy i też będę świarował na punkcie kawy ;) Dzięki Pany :brawa:
-
Również kupiłem na testy Santosa, mój pierwszy ekspres, będę eksprerymentował! :)
-
Witam panowie jaka kawę polecicie do automatu Siemens eq6 głównie mają być robione kawy mleczne cappuccino i czasem espresso.
-
głównie mają być robione kawy mleczne cappuccino i czasem espresso
Każdą ;)
A tak serio - z tanich - poszukaj cos z czarnej kawki
z dobrych - jako dobrą bazę na początek polecam Ariadnę od Antonia!!! a potem będziesz szukał innych smaków
-
Ok dzięki za pomoc będę eksperymentował :-))
-
Cześć, czy mógłby mi ktoś polecić kawę, najchętniej z polskiej palarni, na której można poćwiczyć i doskonalić swoje umiejętności parzenia espresso? Bardzo mi zależy, aby miała wyraźne nuty owocowe - cytrusowe oraz aby nie miała nut czekoladowych. :)
-
Cześć, czy mógłby mi ktoś polecić kawę, najchętniej z polskiej palarni, na której można poćwiczyć i doskonalić swoje umiejętności parzenia espresso? Bardzo mi zależy, aby miała wyraźne nuty owocowe - cytrusowe oraz aby nie miała nut czekoladowych. :)
Szczerze polecam Papuę z naszej palarni. Jest fajna do zabawy, żeby podziubać przy przemiale Z pewnością nie ma z nią nudy, ale jest czekolada w profilu. Mamy też Kostarykę Hermosa z obróbki honey o profilu karmel - cytrusy.
Pozdrawiam,
Paweł ☕️
-
No dzięki, w Papua zniechęca mnie jednak czekolada jako pierwsza wymieniania nuta :) a ta druga kawka to jasne palenie, nie parzyłem jeszcze espresso na jasnych ziarnach, czy nie jest to raczej droga krzyżowa niż prosta i przyjemna ścieżka?
-
Bardzo mi zależy, aby miała wyraźne nuty owocowe - cytrusowe oraz aby nie miała nut czekoladowych.
Przy takich oczekiwaniach od razu kieruj się w kierunku jaśniejszych paleń.
-
No dzięki, w Papua zniechęca mnie jednak czekolada jako pierwsza wymieniania nuta :) a ta druga kawka to jasne palenie, nie parzyłem jeszcze espresso na jasnych ziarnach, czy nie jest to raczej droga krzyżowa niż prosta i przyjemna ścieżka?
Kiedyś zamówiłem z niemieckiej palarni Playground, egzotycznie brzmiący blend 50/50 Papua Nowa Gwinea/Burundi.
Jedno z najlepszych espresso jakie piłem.
Swoją droga nie ma co się sugerować tym słowem „czekolada” w opisie kaw. Próbowałem setki kaw do espresso i tylko kilka miało posmak prawdziwej czekolady. Bo i jaka czekolada? Jest tyle rodzajów i smaków czekolady, że nie wierze, ze to odnosi się do nut smakowych.
W Bless Coffee w każdej kawie jest „czekolada” nawet w Kolumbii Las Margaritas - gdzie są tylko owoce ;) a wierze, że Natalia zna się na rzeczy.
Tu raczej chodzi o mouthfeel, ze kawa nie jest wodnista tylko gęsta.
-
Tu raczej chodzi o mouthfeel, ze kawa nie jest wodnista tylko gęsta.
Pewnie tak, ale w porównaniu z czekoladą, kawa to tylko woda.
-
Espresso z wysokim body bywa w konsystencji jak „komercyjna” gorąca czekolada ;)
-
Bardzo mi zależy, aby miała wyraźne nuty owocowe - cytrusowe oraz aby nie miała nut czekoladowych.
Przy takich oczekiwaniach od razu kieruj się w kierunku jaśniejszych paleń.
Polecam ostatnie palenie Arichy z obróbki naturalnej lub Claudinę do espresso z liniii Synestezja.
-
Dziękuję, brzmi owocobiecująco, w ofercie @Antonio zachęcająco dla mnie zapowiada się Etiopia Sheka Kawo Kamina Natural. Czy jednak do espresso jasne palenia nie są trudniejsze w obsłudze? Nawet jeśli, to oczywiście mnie to nie zniechęca, ale zrobiłem krok naprzód ze sprzętem i chcę się go dobrze nauczyć, ale mieć też przyjemność z tej nauki :)
-
Jako że im wiecej opini o kawach czytam postanowilem ze i ja zdam sie na was. Szukam kawy do kawiarki, ostatnio zamowilem New York Caffe EXTRA i naprawde bardzo dobrze mi smakowała ale chciałbym spróbówać czegos podobnego, o niskiej kwaskowości ale również smakujaca czekolada. Niestety mojej kobiecie kawa nie smakowała i chciala by sprobować ziaren ale smakowych, czy idzie coś ciekawego znaleźć wlasnie palonego z dadatkami smakowymi ? Pozdrawiam!