Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 298111 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Grudzień 2014, 11:42:52 »
Flush to właśnie spuszczenie wody. Spróbuj parzyć trochę wcześniej.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Grudzień 2014, 12:28:30 »
Sitko za wysokie jest, a nie rant.
Co do temperatury, po to się montuje PID, żeby się nie pitolić z tym spuszczaniem.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Lobo_M

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Grudzień 2014, 19:04:33 »
No to pytanie, dlaczrgo jest przy nim napisane ze paduje do ekspresu?
Parzyć wcześniej? A czy wtedy temp nie jest jeszcze wyższa?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Grudzień 2014, 19:05:54 »
No to pytanie, dlaczrgo jest przy nim napisane ze paduje do ekspresu
Co to znaczy "paduje do ekspresu"

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Grudzień 2014, 19:06:39 »
Pasuje
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Grudzień 2014, 19:59:59 »
Parzyć wcześniej? A czy wtedy temp nie jest jeszcze wyższa?

Parzyć wcześniej po flushu, kilka sekund, a nie 25 s.

Lobo_M

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Grudzień 2014, 20:01:20 »
Ja to robilem tak: flush az zapali sie lampka, lampka gaśnie, 25s, parzenie

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Grudzień 2014, 20:06:13 »
Może zacznij parzenie kiedy dioda zgaśnie po flushu, nie czekaj 25 s. Musisz z tym eksperymentować, bo ten ekspres żadnych wskaźników temperatury czy ciśnienia nie ma.

Lobo_M

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Grudzień 2014, 09:48:48 »
Hmm, a to nie powinienem właśnie na odwrót? Skoro dioda się pali tzn. że bojler się nagrzewa i zaraz po zgaśnięciu ma wodę o największej temp? Jeśli tak jest to zamiast 25s po zgaśnięciu, może powinienem poczekać 35s albo 25+upuszczenie wody z grupy przez samym zapięciem kolby? A może wpływ na to ma mój tamper 57mm zamiast 58mm, albo przemiał kawy? Teraz mam stały docisk i 25/50

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Grudzień 2014, 10:52:57 »
Grzałka ma jakąś temperaturową bezwładność, to znaczy grzeje jeszcze przez chwilę po wyłączeniu, zanim jej temperatura zrówna się z temperaturą wody.
Moment wyłączenia diody, to taki punkt „zero”, zalecany przez producenta ekspresu do rozpoczęcia parzenia. Jeżeli smak kawy Ci nie odpowiada, to eksperymentuj. Czekaj ileś tam sekund po zgaśnięciu diody, parz zaraz po flushu, kiedy grzałka pracuje itd. A jeżeli ekspres przegrzewa wodę, to przed parzeniem warto zrobić króciutki flush, żeby spuścić najbardziej nagrzaną wodę z grupy. Poszukaj też filmów pokazujących obsługę tego ekspresu, zobacz jak robią to inni użytkownicy. A jaką masz kawę?
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2014, 11:14:39 wysłana przez WS »

Lobo_M

  • Gość
Rancilio Silvia
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Grudzień 2014, 15:21:28 »
Mexico od rogera, planuje odwiedzić Antonio, ale nie wiem czy mi się uda.
Faktycznie, sensownie to brzmi to co piszesz grzałce. No właśnie z filmów wziąłem to 25 sekund

Po edycji,
Przetestowalismy z żoną nowe czasy, tzn. ona zrobiła espresso od razu po zgaśnięciu lampki, a ja po 10s. Generalnie dużej różnicy nie ma, może lekka, a może to placebo.
Zastanawiam się czy i w jakim stopniu mielenie/ubicie/kawa ma na to wpływ.
Zastanawiam się czy przy zachowaniu wielkości tzn 60ml, można zachować taką gęstą kremę jak mam teraz, tyle że o mniejszej mocy. Traz czuje że to dopio to niezły szatan.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2014, 20:41:18 wysłana przez Lobo_M »

Offline Magelenka

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Wrzesień 2015, 16:19:46 »
Witajcie ponownie mili forumowicze :) - ciekawe jakie są wasze pierwsze myśli związane z pojawieniem się u góry nieaktywnego od jakiegoś czasu wątku, w którym żem zamieściła wiadomość :P pewnie coś w stylu "znowu ta kombinatorka" . Nie chciałam rozpoczynać nowego więc pobarzgram tutaj.

Sytuacja wygląda tak, że za tydzień będę miała RS jupi :] cały zwrot rozwlekł się w czasie, to chyba przez te włoskie sjesty. W każdym razie w przyszlym tygodniu będzie szału kawowego część druga.

Dlatego chciałabym oczywiście zapytać w pierwszej kolejności o kilka rzeczy, gdyż chciałabym być gotowa na ten moment albo na przyszłość, bo może takiej konieczności nie będzie, co by wszystko znowu zmieniać, choć na pewno lista tych rzeczy jest mniejsza niż w Gaggi:).

1. Sitka, to chyba pierwsza kwestia, o którą chciałam zapytać gdyż nie znalazłam informacji na ten temat nigdzie. Mam sitko  IMS 12-18g po Gaggi Classic, będzie pasowało?

A poza tym to jakie najlepsze sitka pasowałyby do RS. To będą sitka od La Marzocco czy może VST? Które byłyby najlepsze?

2. Prysznic, jaki ten prysznic, VST, IMS?

Kurcze, no i tyle? Chyba tak ... Bo z pidowaniem nie będę się narazie bawiła, spróbuję poeksperymentować narazie ze spuszczaniem wody :).
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2015, 16:26:25 wysłana przez Magelenka »

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Wrzesień 2015, 16:25:45 »
Wydaje mi się że to sitko Ci będzie pasowało do Silvii.
Prysznica zmieniać nie bardzo widzę sens, no ale jak bardzo chcesz...
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Magelenka

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Wrzesień 2015, 18:12:46 »
A bo widzisz jak to jest, poczytam trochę o prezyzyjnych prysznicach, opiniach, pooglądam filmiki i człowiek pragnie co najlepsze ale może faktycznie, suma sumarum to chyba lepiej dołożyć do młynka już swojego.

Myślicie, że M2M będzie fajnie zgrywal się z RS?

Jedno pytanie, powiedzcie proszę, bo m2m ma 50mm żarna, warto dołożyć do tych żaren 54mm MAHLKONIG VARIO HOME albo do MACAP M4-R-C10, który ma już 58mm? Moglibyście kobiecie wyjaśnić z czym się to wiąże i czy warto dorzucić te kilkaset złotych aby mieć Vario, albo M4?

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Wrzesień 2015, 18:30:33 »
Im większe, tym lepiej.
Ja się da, to chyba m4 bym brał.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi