Autor Wątek: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł  (Przeczytany 52825 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Listopad 2015, 15:17:55 »
W świecie idealnym, pojedyncze sitko powinno być tak skonstruowane , żeby tak samo zmielona kawa jak do podwójnego, dawała prawidłową ekstrakcję, niestety, zwykle trzeba przestawiać młynek.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #166 dnia: 10 Listopad 2015, 15:46:15 »
Temat już się rozluźnił, więc trochę na temat ;). Postanowiłem sprzedać moją maszynę z dźwigienką, Orchestrale Nota. Zabrałem się za przegląd i odkryłem takie oto przyjemne rozwiązanie techniczne:



Fotografia może nieco ciemna, ale... Przedstawia zaworek na dnie bojlera. Można dzięki niemu opróżnić bojler w bardzo wygodny sposób. Gdy odkręcamy śrubę, jednocześnie otwiera się zawór osłonięty tą śrubą. Można nawet przyłączyć wężyk i nie spadnie wokół ani kropla wody. Dla mnie to genialne.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #167 dnia: 10 Listopad 2015, 18:54:04 »
W świecie idealnym, pojedyncze sitko powinno być tak skonstruowane , żeby tak samo zmielona kawa jak do podwójnego, dawała prawidłową ekstrakcję, niestety, zwykle trzeba przestawiać młynek.
Przy używaniu oryginalnych sitek Nuova Simonelli nie trzeba przestawiać młynka.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Listopad 2015, 19:52:20 »
WS, to tylko dobrze świadczy o producencie.

Antonio, w epoce też mam taki zaworek.
Opróżnianiam przez niego baniak przed i po odkamienianiu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi