Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1063525 razy)

Offline Eustachiusz

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5205 dnia: 29 Sierpień 2022, 22:25:32 »
Lelity nie wskazują domyślnie aktualnej temperatury - może się okazać, że robisz kawe z przegrzanej wody, i wylatuje ona z dużo większym ciśnieniem. Rób zawsze flush, a poza tym w ustawieniach zaawansowanych LLC zmień TR na wartość 1.

skansen

  • Gość
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5206 dnia: 29 Sierpień 2022, 22:33:28 »
może się okazać, że robisz kawe z przegrzanej wody, i wylatuje ona z dużo większym ciśnieniem
Nawet jeśli woda będzie przegrzana, to nie na tyle, by wylatywać pod dużo większym ciśnieniem...

Zastanawiam się jeszcze nad prysznicem. Być może on nie za każdym razem równomiernie przepuszcza wodę i stąd te miejsca gdzie leje się większy strumień w ciastku. Chociaż ekspres jest utrzymywany w nienagannej czystości.
Nie zaszkodzi odkręcenie prysznica i weryfikacja co się pod nim kryje. Jeśli używasz prysznica precyzyjnego IMS warto przynajmniej testowo wrócić do klasycznej wersji.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5207 dnia: 30 Sierpień 2022, 08:31:02 »
odp. Koziołek
1. Doza 17,5g sitko podwójne
2. Kawa Czorna z Palarni Blend 80/20 arabica/robusta - palona 30.07.2022
3. Młynek ma rok, nie był jeszcze czyszczony
4. Dystrybucja - sputnik od kazak'a + leveler + tamper ze stałym naciskiem
5. Przy normalnej ekstrakcji kawa płynie ~ 36ml w 27sek. Jeżeli pojawia się kanałowanie to mam 36 ml w 10sek, a na ciastku widać 2 czasem 3 ślady przez które płynęła woda. Do tego gorzki i cierpki smak kawy mówi, że coś poszło nie tak...
Ja proponowałbym też wyczyścić młynek, być może jest gdzieś jakiś stary przemiał zachomikowany który się uwalnia podczas mielenia i powoduje takie trudności.

Przez moje pytania chciałem jedynie zwrócić uwagę iż jest wiele zmiennych które może wpłynąć na "nieidealną" ekstrakcję kawy. Widzę że nie jesteś początkujący ;) Czasami zaczęcie innej paczki i potem powrót do tej wcześniej rozwiązuje frustracje ;) Ot taki psikus losu

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5208 dnia: 30 Sierpień 2022, 11:21:07 »
Kawa jest zmienna i tyle. Ale w przypadku sporej zawartości robusty nie powinno być takich problemów. Staraj się może bardziej ubić tamperem kawę na brzegach sitka -- zwykle tam dochodzi do kanałowania.

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5209 dnia: 30 Sierpień 2022, 14:38:51 »
Tamper jak na zdjęciu. Posiada 3 wymienne sprężyny 5, 10, 15kg nacisku. Średnica 58.5mm
Sitko fabryczne od ekspresu. Średnica 58.5mm
Dodaję jeszcze zdjęcia ciastka po "kanałowaniu"
Flush zawsze robię przed ekstrakcją.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5210 dnia: 30 Sierpień 2022, 15:26:36 »
Wydaje się, że straszny gruz jest w tym sitku (w sensie gruby przemiał). Młynka używasz z zasypanym hopperem czy próbujesz single dose?

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5211 dnia: 30 Sierpień 2022, 15:28:53 »
Nie jest to trochę za grubo zmielone ?

Fotka jaką znalazłem i u mnie ciastko wygląda tak.

20220718_104131.jpg

A kawa to ta.

https://eurocafe.com.pl/mujeres-cafe-espresso.html

Z tym że ja sypię 21 g. kawy

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

skansen

  • Gość
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5212 dnia: 30 Sierpień 2022, 15:49:25 »
@MarkDerverser mi to wygląda na zmiany grubości spowodowane inną ilością ziarna w hopperze.
Inna ilość ziarna ==> inny nacisk ziaren na żarna ==> inna grubość.
Spróbuj zrobić dwie kawy przy tej samej ilości ziarna w hopperze, powiedzmy do drugiej kreski na podziałce hoppera.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2022, 16:01:13 wysłana przez skansen »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5213 dnia: 30 Sierpień 2022, 15:51:08 »
Jeszcze takie coś.
Taka kawa Tafuri – Amalfi

Przed
20220827_113241.jpg

I po

20220827_113248.jpg



Może i nie najlepiej ale w filiżance było OK a ja cały czas jeszcze się uczę.


Jka
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2022, 15:53:30 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarkDerverser

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: William PL72
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5214 dnia: 30 Sierpień 2022, 21:26:04 »
Spróbuję skręcić młynek o 0.5 oczka ale z moich doświadczeń wynika, iż taka zmiana spowoduje mocne spowolnienie wypływu kawy w tych 27 sek. Najwyżej poczekam dłużej, aż wypłynie ~ 36g i zobaczę czy coś się zmieniło na lepsze. Przy okazji przetestuję stałą ilość kawy w  hopperze.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2022, 21:29:24 wysłana przez MarkDerverser »

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 788
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5215 dnia: 30 Sierpień 2022, 22:06:00 »
Jak Ci mocno zwolni przepływ to w następnej ekstrakcji  po prostu zmniejsz o 0.5 grama dozę. Wg mnie większy problem miałbyś gdyby ciągle lało mocnym strumieniem, bo z tym już nic byś nie zrobił.




Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5216 dnia: 30 Sierpień 2022, 23:09:17 »
@MarkDerverser
Każdy radzi co innego, więc żeby nie było zbyt łatwo ja też dorzucę coś od siebie :D

Strzelam jeszcze tak...
- Mamy zbyt grube mielenie i zbyt duży nacisk tampera. Jeśli nie ciśniemy kawy super mocno, to musimy pracować przemiałem i wtedy to kawa stawia opór a nie to jak mocno ją ubiliśmy. Tam są różne naciski 5/10/15. Zanim pociągnę myśl dalej chciałbym zapytać której siły używasz do ubicia?

Czorną można spokojnie lać z większej proporcji. Można spokojnie zrobić np. 16g kawy, 40g uzysku w 28s lub 18g, 45g uzysku w 30-31s. Mniej kawy też może wymusić drobniejsze mielenie.

Pozdrawiam,
Paweł
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2022, 23:13:20 wysłana przez mr_blend »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5217 dnia: 03 Wrzesień 2022, 09:15:01 »
Każdy radzi co innego, więc żeby nie było zbyt łatwo ja też dorzucę coś od siebie

Super dzięki to są jak dla mnie świetne podpowiedzi np. to


Mniej kawy też może wymusić drobniejsze mielenie.

O tym nie wiedziałem, nie doczytałem.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline B737

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5218 dnia: 10 Wrzesień 2022, 22:11:19 »
Szybkie pytanie - na wszystkich filmikach z recenzji ekspresów etc na YT, przy robieniu espresso robią podwójne espresso i korzystają z podwójnej wylewki - co efektywnie powoduje zrobienie dwóch pojedynczych espresso do dwóch filiżanek. Co ciekawe, gdy robią do doppio do jednej, większej filiżanki, to też korzystają z podwójnej wylewki.

I oto moje pytanie - czy ta podwójna wylewka ma jakiś sens, jak robię doppio do pojedynczej filiżanki? Czy to ma jakieś przewagi/wady? Na chłopski rozum wydaje mi się, że nie, ale jak się przekonałem, chłopski rozum nieczęsto ma zastosowanie przy parzeniu kawy ;) Czemu nie korzystać wtedy z pojedynczej wylewki? Zwłaszcza, gdy ma się niezbyt szeroką filiżankę?

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1441
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5219 dnia: 10 Wrzesień 2022, 22:17:31 »
Oczywiście można korzystać z pojedynczej, nie będzie różnicy w smaku.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi