Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 53685 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #120 dnia: 24 Sierpień 2022, 13:51:31 »
Popieram @MSL i potwierdzam Tojiro z VG10 to dobry wybór.

Ja też mam Tojiro i ten "nóż Santoku 17cm Tojiro DP3" bardzo mi się podoba. Noże Tojiro z pudełka są źle naostrzone. Pamiętaj, że nóż otwiera się dopiero po 4-5 ostrzeniu. (Nie wiem, czy poprawnie użyłem tego słowa "otwiera się").  :)
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #121 dnia: 24 Sierpień 2022, 14:21:01 »
Świetnie.
MSL, Valerii, dzięki za cenne porady - wezmę Tojiro, i możliwe że z tej serii ZEN bo ta klasyczną linia wpadła mi w oko.

Chyba się domyślam o co chodzi z tym "otwieraniem się noża" - osiągnięcie potencjału? Bardzo luźną analogią może być pewnie sezonowanie nowych żaren.  :)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #122 dnia: 24 Sierpień 2022, 15:49:14 »
osiągnięcie potencjału
Właśnie o to chodzi.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #123 dnia: 06 Wrzesień 2022, 11:59:46 »
Ktoś podpowie pod jakim kątem najlepiej ostrzyć taki nóż: https://japanesechefsknife.com/collections/wa-gyuto/products/fu-rin-ka-zan-r-2-damascus-wa-series-wa-gyuto-210mm-to-270mm-3-sizes ?
Ostrzałka: Work Sharp Benchtop Precision Adjust.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Wrzesień 2022, 16:12:55 »
Akurat nie jest to specjalnie popularny producent / seria noży, szczególnie w stali R2 więc nie ma nigdzie niestety pełnej specyfikacji, raczej trudno będzie o dokładną odpowiedź(wyślij zapytanie do tego sklepu, co je sprzedaje może będą wiedzieli). Standardowo 90% japońskich noży ostrzy się pod kątem 15 stopni, istnieją jednak wyjątki jak np. Takamura i kilku innych, gdzie schodzą nawet do 8 stopni.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Wrzesień 2022, 16:34:01 »
Kiedy mówimy o kącie ostrzenia noża, mamy na myśli całkowity kąt ostrzenia po obu stronach. To znaczy nie 15, ale 30 stopni (nie 8, a 16 st).

@tom517 możesz potrafić do kąta fabrycznego za pomocą markera. Lub ostrz pod kątem 36 stopni (18+18).

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Wrzesień 2022, 17:06:35 »
Potocznie przyjęło się, że mówimy o ostrzeniu w rozumieniu jednej strony, ponieważ ostrzysz po jednej stronie w danej chwili, a następnie po drugiej, nie po dwóch jednocześnie. Od dekad więc, stosuje się nomenklaturę kąta ostrzenia po jednej stronie. Zaprzestało się używania podawania sumarycznego kąta ostrzenia głównie z powodu, że dla wielu był początkowo niezrozumiały. Dziś nawet znakomita większość producentów noży podaje dla jednej strony. Domyślnie, jeśli producent nie określił inaczej - ostrzenie 15 stopni w przypadku noży japońskich i 20 stopni w przypadku noży z zachodu. Wszystko inne to dewiacje producentów, bywają różne.

Marker jest rozsądną opcją.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2022, 17:26:07 wysłana przez MSL »

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Wrzesień 2022, 17:26:29 »
Japońskie często są asymetryczne, z jednej strony kąt zero.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Wrzesień 2022, 20:06:49 »
@MSL @WS5 chłopaki, dziękuję za poprawienie.  :poklon: Rzeczywiście w Polsce kąt ostrzenia jest uważany za nieco inny niż na Ukrainie.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Wrzesień 2022, 15:39:51 »
Ktoś podpowie pod jakim kątem najlepiej ostrzyć taki nóż: https://japanesechefsknife.com/collections/wa-gyuto/products/fu-rin-ka-zan-r-2-damascus-wa-series-wa-gyuto-210mm-to-270mm-3-sizes ?
Ostrzałka: Work Sharp Benchtop Precision Adjust.

Czy udało się naostrzyć nóż? :)
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Wrzesień 2022, 19:31:55 »
Takie głupie pytanie, nóż do chleba z ząbkami, jak to naostrzyć? :)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Wrzesień 2022, 20:20:06 »
Ja ostrzę ząbkowane noże  do chleba na v-ce lansky, ale daje radę też na v-ce victorinox, pewnie na każdej inni też :)

https://ostry-sklep.pl/ostrzalka-lansky-quadsharp-qsharp-45513

Ja mam taką, megatrwała, lądowała w słonej wodzie, piachu, no nie pieszczę się z nią :) Ostrzę wszystko od fileciaka po nóż od kosiarki. Tyle się zużyła, że napisy się trochę starły, mam kilka innych v-ek, ale ta lansky lubię najbardziej.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2022, 20:24:52 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Wrzesień 2022, 23:31:57 »
@pj.w Hehe właśnie też zamierzam się podjąć tego zadania. Ponoć na okrągłych kamieniach jak w lansky turn box można w samych dolinach ostrzyć. Może jutro spróbuję to dam znać.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Wrzesień 2022, 12:37:14 »
Cytat: tom517 w 06 Wrzesień  2022, 11:59:46

    Ktoś podpowie pod jakim kątem najlepiej ostrzyć taki nóż: https://japanesechefsknife.com/collections/wa-gyuto/products/fu-rin-ka-zan-r-2-damascus-wa-series-wa-gyuto-210mm-to-270mm-3-sizes ?
    Ostrzałka: Work Sharp Benchtop Precision Adjust.
Czy udało się naostrzyć nóż? :)


Chwila zabawy i nóż ostry, trochę obawiałem się o palce w rodzinie, ale na razie ok :)
Ostrzałka rewelacja jak dla mnie, też się zastanawiałem nad nożem z ząbkami, jedyny którego nie naostrzyłem, ale w sumie tnie dobrze




Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Wrzesień 2022, 12:41:11 »
I słusznie, ta ostrzałka jest naprawdę dobra(jedna z kilku jakie posiadam), dobrze wyceniona i ma naprawdę tylko 2 drobne wady, którym łatwo zaradzić. W swoim przedziale cenowym, najlepsza.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi