Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 53724 razy)

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #195 dnia: 07 Październik 2022, 12:21:50 »
Work Sharp cudem techniki nie jest, ale jest prosty i przyjemny dla każdego amatora - "prosto z pudełka". A jeśli oczekujesz czegoś więcej to możesz go zmodować do poziomu wielokrotnie droższych ostrzałek. Generalnie nie jest cud techniki, ale bardzo dobry produkt w rozsądnej cenie.

Pewne rzeczy jak wspomniana precyzyjne ustawianie kąta jest przydatne, szczególnie jeśli ostrzysz droższe japońskie noże. Jak zawsze, każdemu wedle potrzeb.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #196 dnia: 07 Październik 2022, 12:22:40 »
Myślałem jeszcze o wydrukowaniu sobie jakiejś ostrzałki, ale jak mam już kupione kamienie to zapału nie ma - to te szerokie, więc do ostrzałki nie będą najwygodniejsze. Powoli dochodzę do momentu, gdzie przestaje mi się chcieć wydawać pieniądze - kupię, użyję raz i się wala. A nie mam noży, które wypadałoby często czy jakoś bardzo precyzyjnie ostrzyć. Kuchenne raz na ruski rok bym może przeleciał(chociaż i tak tato kupił jakąś ostrzałkę fiskars, która ma, hmm, kamienie? ułożone jak wszystkie mniejsze ostrzałki), ale czy uzasadnia to wydanie kilku stów? Chyba nie. Taki pivot czy pivot plus za 30-40 zł do przejechania scyzoryka czy multitoola raz na jakiś czas powinien wystarczyć. I chyba jest zwycięzca...

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #197 dnia: 10 Październik 2022, 13:58:49 »
Jakie polecacie noże w bloku? Może jakąś konkretną firmę...

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #198 dnia: 10 Październik 2022, 14:34:18 »
Żadnych. Kup konkretne noże, które potrzebujesz. Realnie nie więcej niż trzy są wskazane, o ile nie jesteś zawodowym kucharzem. Do tego listwa magnetyczna i jesteś gotowy. Bloków generalnie się nie używa(choć oczywiście moda/estetyka panuje u nas w najlepsze), bo twarde drewno tępi noże. Jeśli koniecznie musisz to z jakiegoś miękkiego drewna.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Październik 2022, 14:36:10 »
Realnie nie więcej niż trzy są wskazane,
To jakie te trzy sobie kupić?

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Październik 2022, 21:35:47 »
Szefa kuchni, obierak, trzeci zależnie czego kroisz więcej: warzywa - santoku, "wszystko" - uniwersalny.

Konkretne propozycje z tych trzech kategorii zależą od preferencji(noże zachodnie/japońskie/inne) i ile chcesz na nie wydać.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #201 dnia: 11 Październik 2022, 05:31:34 »
Szefa kuchni, obierak, trzeci zależnie czego kroisz więcej: warzywa - santoku, "wszystko" - uniwersalny.
Taki zestaw jak oceniasz?

https://japonskienoze.pl/satake-satoru-zestaw-3-nozy-kuchennych.html

Online pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #202 dnia: 11 Październik 2022, 07:11:49 »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #203 dnia: 11 Październik 2022, 07:38:42 »
W sumie używam tylko 3: nóż japoński Gyuto https://japanesechefsknife.com/collections/wa-gyuto , WMF do pieczywa piłka, mały japoński https://japanesechefsknife.com/collections/paring

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #204 dnia: 11 Październik 2022, 10:00:19 »
Dziękuje @MSL , @tom517 , @pj.w  za pomoc, na pewno coś z tego wybiorę ;)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #205 dnia: 17 Październik 2022, 11:43:19 »
Bawię się ostrzeniem noża.  :)

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #206 dnia: 17 Październik 2022, 12:05:38 »
Nóż fryzjerski :)

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #207 dnia: 17 Październik 2022, 13:54:14 »
 Ogromny dylemat odnośnie  wyborem noża :picardpalm: Skupiłem się obecnie nad firmą tojira i rozważam  serie TOJIRO DP3 A-1 oraz TOJIRO DP3 HQ. Czy ktoś z was ich używał? Jaka różnica między nimi nie biorąc pod uwagę wygląd?

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #208 dnia: 17 Październik 2022, 14:13:27 »
Teoretycznie HQ są lepsze, selekcjonowane bez odpadów jakie trafiają DP3-A1(robionej maszynowo, bo to najtańsza seria Torijo, bez kontroli jakości). W praktyce dramatycznej różnicy nie będzie, jedne i drugie to nadal VG10 hartowane w taki sam sposób. Jedne i drugie, budżetowe noże Tojiro, idealne na początek. Kup sobie A1 na start jak złapiesz bakcyla to będziemy dyskutowali dalej, a jeśli nie - to nie będziesz miał poczucia, że przepłaciłeś. :)

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #209 dnia: 17 Październik 2022, 14:21:33 »
Kup sobie A1 na start
A co powiesz na taki zestaw na start:
https://www.tojiro-japan.pl/tojiro-dp3-eco-uniwersalny-13-cm-santoku-17-cm-szefa-kuchni-18-cm.html

Jak bardzo ważnym elementem jest Grubość klingi?  Przepraszam za pytania, ale dopiero studiuję ten temat😉

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi