Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 421192 razy)

Offline drewniany

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: AP
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1905 dnia: 21 Wrzesień 2022, 10:43:53 »
Kawa ma raczej gorzki smak, ale trochę lepszy niż pewna marketowa kawa na L. Nie jestem pewien, ale może czuć jakby była przypalona. Dziś rano robiłem kawę i w sumie wyszła najlepiej ze wszystkich. Coś tam czuć, ale słabo. Chyba, że może nastawiłem się na jakieś niebotyczne doznania, a tu wychodzi coś innego niż bym oczekiwał. Wymyśliłem, że może by pojechać do jakiejś kawiarni i tam spróbować kawy z aeropressu, to się upewnię czy to ja coś źle robię, czy rzeczywiście zwyczajnie tego nie czuję.
Kawę parzyłem w/g tego sposobu:
Cytuj (zaznaczone)
Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą i ustawieniu na naczyniu do którego będziemy przeciskać naszą kawę.
 
Kiedy już wykonamy te czynności wsypujemy zmieloną kawę i zaczynamy parzenie poprzez wlanie niewielkiej ilości wody - około 50ml. Ilość kawy jaką powinniśmy wsypać to około 16-22 gram kawy na 250/270ml wody. Po wlaniu pierwszej części wody i odczekaniu około 30 sekund dolewamy pozostałą część wody tj. około 200ml i odczekujemy 60 - 120 sekund.
 
W międzyczasie możemy przemieszać kawę w Aeropressie przez co nasza kawa stanie się nieco bardziej wyraźna, mocniejsza. Po upływie wskazanego czasu na cylinder zakładamy tłok i powoli jednostajnym i spokojnym ruchem zaczynamy przeciskać naszą kawę do filiżanki czy dzbanuszka.
 
W momencie gdy usłyszymy charakterystyczny syk przestajemy przeciskać i odkładamy Aeropress, a w filiżance mamy czysty i klarowny napar o niepowtarzalnym bukiecie smakowym.
To ze strony sklepu w którym kupiłem sprzęt, ale nie wiem czy można tu wstawiać linki, to podałem cytat. Możliwe, że trochę niedokładnie trzymam się tego czasu, może robię coś za szybko albo za wolno.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5287
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1906 dnia: 21 Wrzesień 2022, 11:43:53 »
@drewniany Różnie bywa z kawami i ze stanami naszego organizmu. Czasem czujemy mniej, czasem więcej. Dobrze jest próbować z kimś bardziej doświadczonym wtedy może taka osoba wskazać co ewentualnie może być nie tak.

Przepisy są różne, jeśli masz kawę z jakiejś popularnej na forum palarni, to łatwiej będzie się odnieść.  Jednak jak smaku nie czuć , to generalnie idzie się w dół z przemiałem aż nie dojdziesz do nieprzyjemnej goryczki, wtedy się cofasz trochę.

Przepis im prostszy dla Ciebie tym lepiej. Prosty przepis jest też bardziej powtarzalny. Więc ja sugerowałbym po prostu postawić na kubku, nasypać kawę zalać zamieszać, po czym zatkać od góry tłoczkiem. I po 2,5 minutach przecisnać spokojnie.

Przemiał: dość drobny, +/- jak drobna sól.

Doza jak dla mnie 6 - 6,5 g kawy na 100g wody czyli jakieś 16-18 g na cały AeroPress. Możesz też użyć mniej wody i próbować dolewać po zaparzeniu do kubka po kawałku i sprawdzać jak smakuje. Np. wpierw zaparzasz 16 g kawy w 200 g wody. Jak już kawę masz w kubku to dolewasz sobie po 15 g wody, mieszasz i próbujesz.

Temperaturę polecam z przedziału 94-96 °C. przy jasnych kawach.

Dodatkowa wskazówka: Pomieszaj na początku góra-dół z pięć razy, to pomaga wydobyć smaki z kawy. Zaparzanie w okolicach 2,5 - 3 minuty całkowitego czasu kontaktu kawy z wodą.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2022, 13:20:58 wysłana przez krystians »

Offline THRaKeD

  • Wiadomości: 12
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1907 dnia: 21 Wrzesień 2022, 13:33:24 »
Kawa ma raczej gorzki smak, ale trochę lepszy niż pewna marketowa kawa na L. Nie jestem pewien, ale może czuć jakby była przypalona. Dziś rano robiłem kawę i w sumie wyszła najlepiej ze wszystkich. Coś tam czuć, ale słabo. Chyba, że może nastawiłem się na jakieś niebotyczne doznania, a tu wychodzi coś innego niż bym oczekiwał. Wymyśliłem, że może by pojechać do jakiejś kawiarni i tam spróbować kawy z aeropressu, to się upewnię czy to ja coś źle robię, czy rzeczywiście zwyczajnie tego nie czuję.
Też niedawno zacząłem zabawę z Aeropressem. Trzymam się metody Hoffmana (poszukaj na yt "hoffmann aeropress ultimate"), zmieniam tylko grubość mielenia.
Kawy kupuję w lokalnej palarni, ale zacząłem mieć wątpliwości, czy to dobra palarnia. Wszystkie kawy czy to Etiopia, Brazylia czy Indie smakują bardzo podobnie. Dlatego w przyszłym miesiącu zaatakuję jakieś kawy z Euro Cafe, żeby mieć wspólną bazę do rozmowy na tym forum. Także tak jak Ty zamierzam wyskoczyć do jakiejś kawiarni w Warszawie. Niech mi zrobia jakąś kawę z aeropressu i może pozwolą zrobić samemu dla porównania. Chętnie też wybrałbym się na jakieś warsztaty aeropressowe.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5287
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1908 dnia: 21 Wrzesień 2022, 13:36:17 »
Przy okazji jakichś spotkań forumowych można spokojnie powymieniać się doświadczeniami i zaparzyć kawki :). Nie wiem czy jeszcze coś w tym roku będzie w temacie.

Kiedyś było sporo różnych wydarzeń w kawiarniach, teraz przez pandemię większość takich inicjatyw zniknęło. Jednak jak pójdziesz do jakiejś fajnej kawiarni, to powinni być w stanie pomóc.

W kwestii kaw, które są fajne w Aeropressie to z EuroCafe bardzo mi smakowała ostatnio Etiopia Sidamo Bochesa. Gęsta, kwiatowo-owocowa, bardzo smaczna jak dla mnie.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2022, 13:41:23 wysłana przez krystians »

Offline THRaKeD

  • Wiadomości: 12
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1909 dnia: 21 Wrzesień 2022, 14:10:19 »
Przy okazji jakichś spotkań forumowych można spokojnie powymieniać się doświadczeniami i zaparzyć kawki :). Nie wiem czy jeszcze coś w tym roku będzie w temacie.
Bardzo chętnie bym się pisał na taki hazard ;)
W kwestii kaw, które są fajne w Aeropressie to z EuroCafe bardzo mi smakowała ostatnio Etiopia Sidamo Bochesa. Gęsta, kwiatowo-owocowa, bardzo smaczna jak dla mnie.
Będzie zakupiona. Co jeszcze byś polecił od Gorana?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5287
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1910 dnia: 21 Wrzesień 2022, 14:56:05 »
Z obecnej oferty piłem tylko tę Etiopię, bo akurat dużo nowych kaw się pojawiło, ale z tego co mówił Goran, to Gwatemala z obróbki suchej ma być ciekawa.

Offline drewniany

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: AP
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1911 dnia: 22 Wrzesień 2022, 19:59:47 »
Nic z tego. Robiłem metodą Hoffmana, dolewałem wody do kawy, że wyszła taka rozwodniona i dalej nic nie czuję.
Może po niedzieli kupię sobie inną kawę. Miałem coś kupić z mastroantonio, ale nie było kawy jaką tu ktoś polecał pod aeropress. To co tam opłaca się kupić? To samo w eurocafe.
Chyba, że te kawy zwietrzały czy co, albo straciły trochę swoich walorów smakowych, bo data wypalenia była jakiś czas temu.
Edit: Chyba, że może zbyt wcześnie zalewam kawę wodą i może ma zbyt wysoką temperaturę.  A może termometr do mierzenia temperatury, którego używam przekłamuje temperaturę? Nie mam pojęcia.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2022, 20:53:18 wysłana przez drewniany »

Offline arob

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1912 dnia: 22 Wrzesień 2022, 21:02:14 »
Odłożyłbym na chwilę aeropress, wziął marketówkę i kawę speciality, którą masz i zrobił cupping. Przepis znajdziesz w internecie i na forum. Zobaczysz jak te kawy się różnią i do czego mniej więcej dążyć w innych metodach. Do testów wziąłbym też inną wodę jeżeli używasz z kranu np. Zywiec Zdrój. U moich rodziców woda jest bardzo twarda i kawy rownież wychodzą płasko.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2022, 21:17:14 wysłana przez arob »

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1913 dnia: 22 Wrzesień 2022, 21:17:42 »
Cupping to bardzo dobra rada i bardzo dobra metoda zaparzania. Na pewno warto sprawdzić, bo trudno tu coś zepsuć.

Offline drewniany

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: AP
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1914 dnia: 24 Wrzesień 2022, 11:12:55 »
Odłożyłbym na chwilę aeropress, wziął marketówkę i kawę speciality, którą masz i zrobił cupping. Przepis znajdziesz w internecie i na forum. Zobaczysz jak te kawy się różnią i do czego mniej więcej dążyć w innych metodach. Do testów wziąłbym też inną wodę jeżeli używasz z kranu np. Zywiec Zdrój. U moich rodziców woda jest bardzo twarda i kawy rownież wychodzą płasko.
Kupiłem w Biedronce 2 wody Żywiec Zdrój. Jedna jest ze źródła Plisko, a druga z Plisko II. Jeszcze wziąłem tą Oazę. Użyłem pierwszej i może czuć, że kawa (Hayb owoc sie przelewa) jest jakby słodka, ale poza tym to nic nie czuję. Może to wina tej konewki, że gotuję w niej wodę, a nie przelewam z czajnika.
A może to z niej jest taki posmak i trzeba ją było a początku przegotować wodą, nie wiem z kwaskiem albo sodą?
Nie mam pojęcia co jest nie tak. Myślałem,  że parzenie kawy w aeropressie będzie łatwiejsze, a to mi sprawia takie problemy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi