Autor Wątek: Ascaso Steel Uno Proof  (Przeczytany 1494 razy)

Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Ascaso Steel Uno Proof
« dnia: 27 Sierpień 2022, 16:01:32 »
Na sprzedaż ekspres kolbowy Ascaso Steel Uno Proof
W zestawie:
- ekspres,
- kolba 58mm (grupa E61),
- sitka 7g, 14g, ślepe,
- plastikowy temper,
- karton z gąbkami (trzymany w piwnicy i ma trochę piwniczny zapach),
- zapasowy tłoczek z uszczelką do pary

Ekspres ma 7 lat (zakup grudzień 2015) i działa bez przerw bardzo dobrze. Robiłem 1-2 podwójne espresso dziennie.
W 2019 roku był na przeglądzie w Ascaso (faktura do wglądu), wymieniono uszczelki grupy x2, tłoczek z uszczelką do pary oraz przejrzano ekspres.
Ok rok temu przestał działać termometr bojlera, w żaden sposób nie wpływa to na działanie urządzenia. Nie korzystałem z niego w żaden sposób, więc nie naprawiałem.
W stosunku do nowego (też kupiłem Ascaso), sprzedawany ekspres oddaje dużo więcej wody na tackę przy robieniu kawy. Może to kwestia innej technologii (thermoblock vs. bojler) może coś się dzieje z zaworem OPV. Mnie to nie przeszkadzało, serwis nie uznał tego za usterkę, więc nie ruszam.
Ekspres miał robione cyklicznie odkamienianie (co 2-3 miesiace), używam filtru Britta do wody.
Co 2-3 tygodnie robiłem czyszczenie grupy.

Ekspres robi bardzo dobrą kawę, świetnie spienia mleko, wygląda nadal bardzo dobrze, a ponieważ mam drugi, to ten chciałbym sprzedać.

Mogę pokazać jak działa, jeśli ktoś się do mnie pofatyguje.
Osoby, które wolą kupić z przesyłką, kupują na własną odpowiedzialność, nie przyjmuję zwrotów.
Ponieważ ekspres stoi nieużywany od ponad miesiąca, warto będzie zrobić mu podstawową konserwację lub chociaż porządny flush aby przepłukać bojler i ruruki.

Nowy kosztuje ponad 3000zł, swój sprzedam za 1200zł.

Przepraszam za fotki w pracowni, w domu na pewno będzie się prezentował lepiej, starałem się dobrze pokazać jego stan, który oceniam po prostu na bardzo dobry.





















Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpień 2022, 16:05:40 »
To moja nowa zabawka.

Siła spokoju.

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpień 2022, 19:26:47 »
Mam taki sam ekspres z 2015 roku (no może mniej zadbany  [emoji39] ) i ciekawi mnie jak oceniasz nową wersję (rozumiem, że to full termoblok) w kontekście speniania pary? Dawniej bardzo chciałem kupić E61 ale z czasem zacząłem dażyć sentymentem swojego Uno i ostatnio myślę właśnie o zmianie na nowszą wersję.


Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpień 2022, 12:48:23 »
Mam taki sam ekspres z 2015 roku (no może mniej zadbany  [emoji39] ) i ciekawi mnie jak oceniasz nową wersję (rozumiem, że to full termoblok) w kontekście speniania pary? Dawniej bardzo chciałem kupić E61 ale z czasem zacząłem dażyć sentymentem swojego Uno i ostatnio myślę właśnie o zmianie na nowszą wersję.

Nowy ekspres to Dual PID bo pijemy dużo kaw mlecznych. Choć tak po prawdzie, to chyba spokojnie wystarczyłby jeden thermoblok do kawy i mleka, bo szybkość grzania i chłodzenia thermobloku jest fantastyczna.
Nowy ekspres to przede wszystkim łatwiejsze robienie dobrej kawy. Regulacja temperatury daje dobre efekty (masz do regulacji 4 parametry podstawowe: waga, przemiał, ubicie, temperatura, do tego dochodzi możliwa preinfuzja, ale nie używałem) jednak na starszym modelu też można zrobić ekstra kawę, tylko dochodzenie do tego trwa dłużej (masz do regulacji 3 parametry: waga, przemiał, ubicie) więc potrzeba jest więcej prób.
Niestety, pomimo najnowszej wersji ekspresu z +25% pary i z nowym oprogramowaniem, piana nie jest taka jak z bojlera. Nie wiem dlaczego. Udaje mi się uzyskać piankę tak na 90% tej z bojlera, to jest wystarczające, ale nie w pełni satysfakcjonujące. Fakt, na bojlerze pracowałem niemal 7 lat i piana robiła mi się sama ;), na nowym dopiero miesiąc, w dodatku jest możliwość zmiany temperatury pary, więc jeszcze dużo przede mną, ale o piance z bojlera na razie mogę pomarzyć.
Na pewno nowy ekspres jest suchszy, nie zbiera się woda w szufladce prawie wcale, ale to nie jest jakaś wielka zaleta.
Starszy ekspres ma masywną, mosiężną, chromowaną kolbę do sitka, która nagrzewa się pięknie razem z głowicą grupy. Niestety kolba mieści maks. 18g sitko "precision"
Nowy ekspres ma lekką stalową kolbę do sitka, nie nagrzewa się jak ta starsza i szybko traci temperaturę. Mieści sitka 21g "Precision Ascaso". Z jednej strony fajnie, z drugiej jeszcze nie stosowałem 21g, bo to trudno wyczuć, ile przepuścić przez nie wody. Więc robię jak na poprzednim ekspresie, 18g. Za to głowica grupy jest dużo większa i dłużej się nagrzewa.
Czy lekkość i mniejsza bezwładność temperaturowa kolby do sitka wpływa na smak kawy? Chyba raczej nie, bo podciągam temperaturę na ekspresie do 100st C i dostaję pyszną kawę i piękną cremę.
Większa kolba ma swoje wady - młynek Ceado 6P niestety nie jest przystosowany do tak wysokiej kolby i muszę ruszać nią, aby kawa nasypała się równo, w starszym modelu po prostu podstawiałem kolbę i włączałem młynek, w tym czasie wyciągałem mleko z lodówki. W nowym muszę ciągle patrzeć i poruszać lekko kolbą.
Nowy ekspres ma drewniane rączkę i pokrętło, starszy miał plastikową, nie wpływa to na kawę.
Nowy ekspres ma bardziej błyszczącą blachę, starszy ma bardziej satynową, bardziej mi się podoba satynowa.

Podsumowując, nowy ekspres to zdecydowanie krok do przodu, thermoblok daje świetną kawę, moim zdaniem lepszą niż z bojlera i 90% piany (na tę chwilę, bo jeszcze kilka ustawień przede mną), którą dawał bojler, to mi wystarczy.
Regulacja temperatury wody i pary są bardzo precyzyjne na thermobloku, nie ma bezwładności temperaturowej, którą zawsze mają systemy bojlerowe, można ustawić ponad 100stC co się przydaje przy kawach arabica 100%. Bojler to również więcej wody na tacce i tak naprawdę zawsze wymieszana woda świeża i bojlerowa.
Dla samej kawy warto było zmienić ekspres. Piję przeróżne kawy z różnych palarni i po prostu dużo szybciej dostaję bardzo dobrą kawę.


 

Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrzesień 2022, 23:11:33 »
1100zł zapraszam.
Siła spokoju.

Offline montecjusz

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Wrzesień 2022, 14:11:07 »
@bagnet te 25% więcej pary to względem jakichś wcześniejszych wersji PID? Zaciekwiła mnie ta wzmianka

Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrzesień 2022, 21:37:13 »
@bagnet te 25% więcej pary to względem jakichś wcześniejszych wersji PID? Zaciekwiła mnie ta wzmianka

Względem wcześniejszej wersji po prostu, PID nie ma znaczenia, regulacja na thermoblocku jest do 165st. C.


REZERWACJA ekspresu do soboty 24/09.

Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ascaso Steel Uno Proof
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Wrzesień 2022, 20:28:36 »
Sprzedany, dziękuję!
Siła spokoju.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi