Cześć,
Kilka dni temu zakupiłem ekspres Jura E8. Zrobiłem kilkanaście kaw - i ciągle nie mogę znaleźć optymalnych ustawień, a kawa pozostaje niesmaczna - zastanawiam się, co robię nie tak. Przeczytałem kilkanaście różnych tematów na forum, obejrzałem masę filmików, natomiast trudno znaleźć informacje co należy robić w jakiej kolejności.
Niektóre opinie są na zasadzie żeby młynek ustawić na najdrobniejsze mielenie i bawić się pozostałymi ustawieniami, inni mówią żeby zmienić wszystkie ustawienia.
Zmierzam do tego, że w takim przypadku żeby znaleźć ten złoty środek, to powstaje z kilkadziesiąt różnych kombinacji ustawień:
- Młynek - 7 ustawień
- Temperatura wody - 3 ustawienia
- Moc kawy - bodajże 10 ustawień
- Ilość wody - kilka ustawień
Jeśli chodzi o moje preferencje, to głównie cappuccino, latte, lżejszy smak kawy.
Chyba, że w moim przypadku na starcie źle wybrałem kawę, do tej pory próbowałem:
- Brazilian Roast Wysocki Coffee
- Lawazza e Crema Aroma
- Green Caffe Nero Classic (taka mi smakuje w kawiarni Green Caffe)
Wiem, że w większości wypadków do automatów polecane są kawy średnio/mocno palone, z drugiej strony z racji że młynek mieli gorzej niż profesjonalne młynki warto zawsze dać na najdrobniejsze mielenie w automatach?
Czy są po prostu jakieś dobre praktyki?
- Np. zacząć od ustawienia młynków - jeśli tak to w jakich pozycjach? Czy wszystkie, czy wystarczą pozycje najmniejsza, środkowa, mocna?
- Czy sterować mocą kawy, czy jednak w przypadku espresso w automatach warto dać na maksa?
- Woda - z pewnych filmików było powiedziane, że zawsze najwyższa temperatura, kilka tematów na forum mówiło, że warto dać najniższą
Staram się znaleźć złoty środek