Autor Wątek: Kafatek MC4 / Duo  (Przeczytany 16078 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Grudzień 2020, 23:16:24 »
Gratulacje!

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Grudzień 2020, 23:29:21 »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Grudzień 2020, 00:08:43 »
Robi wrażenie, estetyczne i techniczne :)
W tym wstępnym kruszeniu coś jest, mnie ostatnio naszło na eksperyment i mieliłem najpierw jak do prasy francuskiej, drugi przemiał już docelowo, i espresso faktycznie wychodziło inne, nie gorzkie, gdy wcześniej myślałem, że taki ma charakter ta kawa. Na tym sprzęcie to już pewnie poezja i mnóstwo zabawy  :szampan:

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Grudzień 2020, 00:49:11 »
Bajer! Ale że tak od razu otworzyłeś, nie wiesz, że sezon: zostaw to na święta, jest już otwarty ;)

Co do podwójnego mielenia, to do mnie przemawiają efekty związane z ilością ziarna pomiędzy żarnami a wydajnością jego "przechodzenia" przez młynek. Takie rozwiązanie jak tu sprawia również to, że właściwe żarna są zasilane stałym i regulowanym przepływem kawy. Dzięki czemu zmniejszamy ilość kawy kręcącej i domielającej się nadmiarowo.

To tylko moje zdanie ale podekrzewam, że to było celem. Czyli coś, co poniekąd daje dysk w niche, tutaj jest w wersji bez półśrodków czy kalkulacji.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Grudzień 2020, 07:10:53 »
Gratuluję, ale on jest cudowny [emoji38]

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Grudzień 2020, 09:08:15 »
Radość kłoci się  z odrobiną  zmęczenia (nieprzespana noc).

Ale to się chyba dobrze składa? :)

Gratulacje! Twoja radość jest zaraźliwa. Taki wybuch entuzjazmu pod koniec tego popieprzonego roku chyba wszystkim się tu przyda. Aż chce się zrobić najazd na niezaproszony tasting  :pycha: Ale chyba poczekamy na po szczepionkach...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Grudzień 2020, 09:26:14 »
Fajnie do siebie pasują  te maszyny, godna podziwu wytrwałość i jaka nagroda  ;-)  Ja osobiście wolę czekać na coś, zdobywać niż już to mieć ;-)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Grudzień 2020, 09:32:17 »
Gratulacje! Twoja radość jest zaraźliwa. Taki wybuch entuzjazmu pod koniec tego popieprzonego roku chyba wszystkim się tu przyda. Aż chce się zrobić najazd na niezaproszony tasting   Ale chyba poczekamy na po szczepionkach...

👍

No to mam następny cel (przykro mi... R91... będziesz musiał dłużej na mnie poczekać 😎)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2020, 09:49:02 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Grudzień 2020, 13:13:02 »
Świetna koncepcja to DUO.
Kafatek znowu podniósł poprzeczkę, uciekł konkurencji.
MC3 był super, wykonanie, tolerancja, ale dalej był to "zwykły" stożek 71 mm.
Teraz za to masz już w pełni projektowany pod SD zespół dwu żaren. Młynek "Game-Over". Nie da się już lepiej ze stożkiem nic wykombinować.
Młynek na lata, nie da się lepiej, można co najwyżej inaczej.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Grudzień 2020, 13:29:33 »
Paweł,

Możesz, tak najprościej objaśnić, jak działa te dwustopniowe mielenie?
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Grudzień 2020, 13:37:36 »
Tak jak pisali koledzy przed, tu masz pełen tekst konstruktora:

"Observation
Feed rate of beans through the burrs changes particle size distribution.

Slower feed rate results in coarser particles size distribution overall, while faster feed rate results in finer particle size distribution. So slower feed rate produces faster flowing espresso than faster feed rate for exact same distance between burrs.

Feed rate is influenced by motor speed, i.e. RPM (rotations per minute), by actual feed of beans through the burrs and burr surface roughness.

This is easily testable. Grind whole dose of beans and pull a shot. Then grind bean by bean the same dose and pull the shot. Second shot will flow significantly faster indicating the feed rate effect on the particle size distribution.

It stands to reason that the worst-case scenario is a random feed rate while coffee is ground for a shot of espresso. Since motor speed is constant, we focus on stabilizing the feed of the beans through the burrs.

In traditional hopper-based grinders full hopper of beans would provide constant feed rate and thus the best stability as far as the particle size distribution is concerned. In single dosing grinders, if there is excessive pop corning observed it indicates irregular and often totally random feed rate of beans into the burr and this results in random particle size distribution effect.

Solution
Monolith Conical uses low RPM's which reduced, but not eliminated pop-corning.

To stabilize feed rate, MC4-Duo, introduces a second conical burr made in house which does stage 1 coarse pre-grinding of the beans which is then fed into the stage 2 standard conical burr for final grinding. Buffer between stages is created to stabilize the flow in second stage. We have observed that this eliminates pop-corning almost completely in stage 2 and stabilizes the feed rate and thus produces the most consistently stable particle size distribution. The coarse portion of the bottom conical burr now acts as the auger instead of bean crusher providing more consistent feed rate of coffee into the burrs.

Difference between this approach and dual burr DRM Cimbali is the usage of the buffer between grinding stages which decouples coarse and fine grinding and stabilizes feed to the fine grinding stage. DRM Cimbali approach does not use the buffer so its vulnerable to variable feed rate due to popcorning.

This has been in testing for over a year. I have done lot of blind tasting with MC3. Process was very simple, dial in shots with both grinders, pull and taste blind without knowing which one came from which grinder. Then pick the shot which taste better to me. In over 90% of cases I liked MC4 shots better.

As for taste difference, its important to be honest, once you get to this level of grinders, the taste differences will not be night and day. I don't think that is possible. But there is an improvement in taste. Its not night and day difference but there is difference."


Tu masz trochę o tej koncepcji, domowy sposób:



A tu post, o DRM, czyli chyba pierwszej implementacji pomysłu:

https://www.home-barista.com/knockbox/little-ditty-about-drm-srl-hybrid-burr-type-t51913.html

Ja miałem zestaw żaren DRM w Hedone Honne, robiły świetną robotę.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Grudzień 2020, 13:48:51 »
Dzięki!

Ale raczej nie będzie mi dane posiadać, ten młyn, bo jak napisał mi Piotrek, trzeba przejść istny Fort Boyard albo jak co najmniej trafić 6 w totka.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2020, 13:57:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudzień 2020, 16:18:58 »
@Psyche , @pietro , @RufusTF , @mlopus  dziękuje  ;)
No każdy chyba ma już dosyć tej pandemii.
Oby szczepienia i naturalne uodpornienie  wyeliminowały tego wirusa.
Normalności  i radości nam potrzeba. Cieszę się , że radość się udzieliła.  [emoji38]

@trez
Ja godzinę bym nie wytrzymał z Kafatek-iem zamkniętym w pudle,  a Ty mi sugerujesz, żebym do choinki czekał  ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2020, 16:51:36 wysłana przez PiotrekBM »

Offline arizonaoov Mężczyzna

  • Wiadomości: 179
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Grudzień 2020, 16:50:33 »
Wierzę, że ten młynek robi robotę. Ale co widać od razu i niezaprzeczalnie, to design tego urządzenia - wspaniale wygląda :) Mistrz.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kafatek MC4 / Duo
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Wrzesień 2022, 05:58:03 »
ja bym tam coś dokupił :):), chociaż Flat tez jet rewelacyjny , ciekawe jaka różnica jest w smaku tego samego ziarna między flatem  a stożkiem :):)

Tak ,masz racje ceny robią się już kosmiczne ,to już chyba nautilis z Niemiec byłby sensowniejszy ale to nie stozek ,stozek kosztuje chyba 6.000EU


Ja się nawet nie rozglądam za innym  młynkiem . Stożek Kafateka jest rewelacyjny. Może kiedyś tylko żarna wymienię ;)

Tutaj Piotrze i Rollo macie rozterki gościa z HB:

For sale is a recently purchased Kafatek Monolith MC4 with TiN Burrs and Wenge Wood Cap.

I received the grinder on December 9th, seasoned with 5 lbs of coffee and put an additional 2 lbs through it (approx.) drinking 2-3 daily espressos over the past 3 weeks.

I'm selling because I already own one of the earlier Monoliths that I've been using for past two years. I purchased the MC4 as an "upgrade" with intention to keep it and sell my current grinder, but my unrefined palate doesn't detect enough of a difference in the cup to justify the additional costs, so I reluctantly decided to do the "wise" thing and keep my original Monolith which I've been happy with. I'm sure if I gave it more time and/or had a more refined palate I would detect the "sweeter in the cup" differences that Denis mentions.

Grind setting has gone from 8.5 to 6.5 and believe the burrs are not yet fully broken-in (others have reported going down to the 2 to 3 range)

I will say the newer adjustment process is much improved over the original design with the screw lock and there is less retention (i.e. less taps required to clear the last remaining grinds), but I feel guilty paying more just for those benefits.

I'm asking same amount that I paid for it, not looking to make any money.

Included are all the accessories that came with the grinder: Puffer, WDT Tool, Spray Bottle, Dosing Funnel, Kafatek Sticker

Price: $2,365 + Actual Shipping. No additional cost if picked up locally (I live in Irvine, CA).
I will ship it in the box and packing material it was shipped to me in.

Price Breakdown:
TiN Burr Upgrade: $150
Wenge Cap: $65
Deposit: $700
Final Payment: $1,450
Total: $2,365

Optional: I have a brand new/unopened set of Mazzer Robur 186C Burrs that I'll include for an additional $100 (I bought them in July in anticipation of having a spare set and paid $150 for them)






« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2022, 06:02:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi