Kawa palenie średnie i palenie miedzy średnim a ciemny. Data palenia 24.07 tego roku
Ekspres Gaggia temperatura 94,5 st. Młynek Evo i MXD.
Kawa średnio palona. Ekstrakcja 28 sek.
Kawa ciemniej palona. Ekstrakcja 26 sek.
Wygląd, waga, typ palenia 2 kaw. Ostatnia fota wyrównywanie temperatury kawy ciepłem z bojlera.
Smak kawy, cechy wspólne dla dwóch paleń.
Kawa nie jest typowym kwasem, jest kwaskowata. Bardzo fajny zostawia posmak po spożyciu. Czuć gorzką czekoladę. Gorycz nie jest duża, ale 14 gr. jak dla mnie by dało lepszy smak doppio.
Na minus, słodyczy w kawie brak lub jest na niskim poziomie. Parametr ciężki do sprecyzowania, bo sama woda potrafi mieć słodycz w sobie a przez kawę nie została w sposób znaczący podbita w górę.
Palenie między średnim a ciemnym.
Zdecydowanie lepszy smak kawy. Kwasowość chodź mała w średnio palonej została jeszcze bardziej złagodzona. Co najważniejsze ciemniejsze palenie goryczy nie powiększyło.
Jednym słowem same plusy ciemniejszego palenia. Nie wiem w jakim czasie XCafe paliło kawę, ale wszystko przemawia, że to odbyło się w dłuższym czasie a nie na wyższej temperaturze.
dla palarni za wypalenie kawy szczególnie tej ciemniej palonej.
Jutro test na 92 st.