Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 241333 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1380 dnia: 13 Marzec 2024, 12:59:30 »
Nie jestem takim specem w biologii żeby stwierdzić czy te kilka stopni Celsjusza robi różnicę tj. między temperaturą w bojlerze a wrzeniem. Woda chyba dość długo jest w temperaturze powyżej 90 stopni, chociażby gdy nagrzewa się ekspres/ lub stygnie. Większość bakterii i grzybów ginie chyba powyżej 65 stopni, oczywiście oprócz jakichś wyjątkowych żyjących przy wulkanach, ale czy one są u nas powszechne, to nie wiem. Jedyne miejsce gdzie w moim wyobrażeniu mogłyby bakterie poszaleć, to w okolicach zbiornika na wodę.

Offline Paolo

  • Wiadomości: 96
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1381 dnia: 13 Marzec 2024, 13:28:23 »
U mnie ekspres jest nagrzany do 94C przez ok.20-25 min

Offline Paolo

  • Wiadomości: 96
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1382 dnia: 13 Marzec 2024, 13:30:35 »
No i nie dajmy się zwariować, bo od nadmiaru problemów stres nas wykończy. A ten akurat trzeba redukować do minimum. Zresztą codziennie kupujemy różne produkty żywnościowe. Przecież nawet nie wiemy (z małymi wyjątkami raczej nie wiemy) gdzie dane warzywo czy owoc rósł

Offline MarcinT Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: La Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mahlkonig E80 GBW, Niche zero
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1383 dnia: 15 Marzec 2024, 18:50:01 »
PPMy Kalwiny ...
Jak mierzycie wode z ekspresu to ile wam PPMow wychodzi?
Woda przed wejsciem do maszyny po filtracji RO i po 2 filtrach z mineralami ma u mnie okolo 85-100 ppm a jak mierze wode z wylewki to 120-150 ppm a jak z grupy to nawet 220ppm.
EDIT: woda wystygla i parametry wody z ekspresu sa ok :p nie mozna mierzyc goracej wody miernikiem ;p
I to jest na swiezo po przelaniu 2-3 litrow z ekspresu...
Czy to jest normalne?
Ekspres mam od 1-2 miesiecy woda albo ZK albo z RO wiec nie ma szans zeby byl zakamieniony w tym czasie.
Jak to u was wyglada ?
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2024, 20:14:06 wysłana przez MarcinT »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 560
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1384 dnia: 15 Marzec 2024, 19:43:13 »
Jakie masz pH wody z filtra, bo to że ŻK ma odczyn kwaśny to wiem i miernik TDS może wskazywać wypłukane jony metali. W wodzie z wylewki może być więcej minerałów bo następuje ich kondensacja poprzez używanie pary.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2024, 19:46:41 wysłana przez Artisz »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi