Autor Wątek: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych  (Przeczytany 6038 razy)

Offline Zygbert

  • Wiadomości: 76
  • Ekspres: Profitec PRO300, Bialetti Fiammetta, v60
  • Młynek: Fiorenzato F64e, Hario Slim
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Luty 2022, 20:09:06 »
Dzięki za tak liczne komentarze. Na szczęście grubość blachy nie jest dla mnie kryterium, jak się ma pecha to i najgrubsza ścianka skoroduje.
Relatywnie krótki czas to dla mnie 20-30 minut.
Jak na tle caroli wypada mara x, abstrahując od obecności dyszy do mleka? Mara nie ma pid ale z tego co widziałem ma możliwość programowania temperatury. Jak z jakością wykonania?

Offline przemekm Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Luty 2022, 20:40:04 »
Tak jak wspomniałem: specem nie jestem. Widziałem, że dystrybutorzy różnych ekspresów to porównują, więc stwierdziłem, że może to i istotny dla kogoś parametr :). Myślę, też że grubość nie będzie wpływała na samo rdzewienie (tutaj raczej konkrety typ stali, klimat itp.). Natomiast pewnie będzie mieć na sztywność, odporność na puknięcia/uderzenia itp.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Luty 2022, 21:46:38 »
Tylko espresso, to Rota. Ciężko będzie przebić kolbą dźwignię. :)
Europiccola ma jeszcze zaletę jak weźmiesz pod uwagę pojemnik na wodę (żyjątka), chyba że podłączysz do wodociągu.

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Luty 2022, 22:05:50 »
Dzięki za tak liczne komentarze. Na szczęście grubość blachy nie jest dla mnie kryterium, jak się ma pecha to i najgrubsza ścianka skoroduje.
Relatywnie krótki czas to dla mnie 20-30 minut.
Jak na tle caroli wypada mara x, abstrahując od obecności dyszy do mleka? Mara nie ma pid ale z tego co widziałem ma możliwość programowania temperatury. Jak z jakością wykonania?
Ogólnie mim zdaniem Lelit jest jeszcze trochę marką "pretendująca" i zdarzają mu się wpadki. Generalnie daje więcej za ciut mniejsze pieniądze, ale właśnie czasem kosztem wpadek. Choć chyba serwis działa sprawnie i użytkownicy sobie chwalą. Ale w Twoim przypadku ja bym szedł jednak w uznane marki przy tym budżecie.
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

skansen

  • Gość
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Luty 2022, 22:09:48 »
Ogólnie mim zdaniem Lelit jest jeszcze trochę marką "pretendująca" i zdarzają mu się wpadki.
Innym producentom się żadne wpadki się nie zdarzają? Masz jakieś złe doświadczenia z Lelitem?

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Luty 2022, 22:16:27 »
Ogólnie mim zdaniem Lelit jest jeszcze trochę marką "pretendująca" i zdarzają mu się wpadki.
Innym producentom się żadne wpadki się nie zdarzają? Masz jakieś złe doświadczenia z Lelitem?
Wszystkim się pewnie zdarzają, ale akurat jakoś tutaj do mnie najwięcej od znajomych dotarło - a to jakiś trójnik przy przewodach, a to przeciekanie zbiorniczka, a to coś z zaworkiem.... Ale nie chce absolutnie uogólniać. Faktem jest natomiast, że to jedna z młodszych manufaktur prawda?
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

skansen

  • Gość
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Luty 2022, 22:38:27 »
nym producentom się żadne wpadki się nie zdarzają? Masz jakieś złe doświadczenia z Lelitem?
Wszystkim się pewnie zdarzają, ale akurat jakoś tutaj do mnie najwięcej od znajomych dotarło - a to jakiś trójnik przy przewodach, a to przeciekanie zbiorniczka, a to coś z zaworkiem.... Ale nie chce absolutnie uogólniać.
Są użytkownicy ekspresów na forum, to i na forum szukają pomocy i rozwiązań. Z kolei na forum HB jest trochę użytkowników LM więc piszą tam też o usterkach w LM i nikt raczej nie dochodzi do pochopnych wniosków...

Faktem jest natomiast, że to jedna z młodszych manufaktur prawda?
W stosunku do innych włoskich producentów jest firmą dość młodą. Bezerra datuje się na 1901 rok, Quick Mill na 1945 a Lelit na 1986. Z drugiej strony jest kilka popularnych na forum marek które produkcję ekspresów uruchomiły później niż Lelit... I nikt ich z tego powodu nie deprecjonuje.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Luty 2022, 22:43:11 »
Relatywnie krótki czas to dla mnie 20-30 minut.

10 minut przy pewnym zaangażowaniu i masz espresso z Caroli.
30 to już wygrzana maszynka i cieplutka porcelana.

Offline przemekm Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Luty 2022, 07:57:49 »
10 minut przy pewnym zaangażowaniu i masz espresso z Caroli.
Masz na myśli flusie czy jeszcze jakieś inne zabiegi?

Offline El Espreesso

    • coffeesite.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 207
    • Coffeesite.pl
  • Ekspres: Bezzera, ECM, Profitec, Rocket, Rancilio, La Pavoni, Quick Mill, Elektra, Jura.
  • Młynek: Ceado, Macap, Fiorenzato, Bezzera, Rancilio, ECM, Profitec.
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Luty 2022, 16:42:55 »
Cześć!

Chęć próbowania nowych sprzętów popycha mnie delikatnie do wymiany la pavoni na coś innego.
Co do wymagań. Ekspres będzie robił ok 4-6 czarnych kaw dziennie, mlecznych kaw nie robię. Zależy mi na lepszej stabilności temperatury (może coś z PID), relatywnie szybkiej gotowości od włączenia do parzenia kawy, możliwości zrobienia kilku kaw pod rząd.

Budżet - im taniej tym lepiej, ale też bez przesady, powiedzmy do 5500 zł

Typy - Lelit Elizabeth, może Quick Mill Carola PID, może coś innego? A może tylko do czarnych kaw wymiana europiccoli jest bez sensu? Jakie macie doświadczenia?

ECM Puristika
ECM Classica II PID
QM CAROLA PID (dostępna będzie w marcu/ czarna obudowa)


The best coffee solutions!

Rabaty na ekspresy, młynki, akcesoria i kawę!

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Luty 2022, 16:55:32 »
10 minut przy pewnym zaangażowaniu i masz espresso z Caroli.
Przy 10 minutach to choćbyś chuchał i na uszach stawał, to i tak espresso będzie do d...
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Luty 2022, 17:06:09 »
10 minut przy pewnym zaangażowaniu i masz espresso z Caroli.
Przy 10 minutach to choćbyś chuchał i na uszach stawał, to i tak espresso będzie do d...

Twoje prawo tak sądzić. Ja opieram się na eksperiencji.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Luty 2022, 17:12:28 »
Ja opieram się na eksperiencji.
To sprawdź zrobione espresso organoleptycznie: po 10 i 40 minutach wygrzania.

Edit:
Mam nadzieję, że Twoja biegłość w zrobieniu espresso opiera się nietylko na tak krótkim wygrzaniu?
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2022, 17:21:09 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Luty 2022, 17:16:32 »
Przecież Ci napisałem o eksperiencji.
Espresso po 10 minutach i kolejne po 40 to dość często mój poranek.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kolba tylko pod espresso, bez kaw mlecznych
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Luty 2022, 17:23:27 »
Espresso po 10 minutach i kolejne po 40 to dość często mój poranek.
Jak nie czujesz różnicy, to covid  :chory2:
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi