@MarcinK Abyś wiedział gdzie leży problem, najlepiej zrobić cupping ( lub zaparzyć kawę po prostu w szklance ) i sprawdzić jak smakowo wychodzi. Jeżeli jest OK, to dopiero wtedy możemy powiedzieć, że problem leży gdzieś w przygotowaniu, bo niezależnie od jakości kawy, może ona Ci po prostu nie podrasować smakowo. Oprócz drobniejszego mielenia, które zauważyłeś, spróbuj zwiększyć temperaturę zaparzania. Kawa jest ciemniejsza, ale nie jest mocno palona i powinna wyjść bardziej słodka niż gorzka. Decafu z Medellin mieliśmy tylko jeden 20kg karton i bardzo szybko skończyła nam się ta kawa, a od przyszłego tygodnia powinien wrócić decaf z Brazylii, Vigor Dolce.
Odnośnie aktualizacji kaw w sklepie, staramy się, aby oferta naszych kaw nie była nudna, zawsze świeża i zróżnicowana.
Pierwsza kawa, której zabraknie w sklepie to bardzo dobra brazylijska Ecoagricola. Zastąpi ją kawa z regionu Cemorrado, z dobrze znanej wam
Chocolate Edition, a zamiast kawy bezkofeinowej z Kolumbii, tak jak już pisałem, wróci brazylisjki decaf
Vigor Dulce. Mamy już nową dostawę
monsunowej Indii, tym razem ziarna wielkości AAA, a ciągle czekamy na kenijską peaberry, której dostawa powinna być w marcu, aby móc powrócić do produkcji mieszanki
Polish Horse. Z nowych kaw, planowane są jeszcze
Dominikana Finca Ibonna by Ana and Samuel Baltensberger, Panama Finca El Salto, Indonezja Bali Batur Estate, Papua-Nowa Gwinea Lahamego Yellow Bourbon. Na kwiecień jest zaplanowana
Kenya Acacias i kawa, której dawno nie było u nas, wiele osób wysyła zapytania, a dostarczana jest w drewnianych teczkach,
Jamajka Blue Mountain Stoneleigh.
W sekcji jasno palonych kaw
Kenia Bungoma i
Nikaragua La Bastilla Pinaple Candy, które bardzo przypadłe wam do gustu, najszybciej wychodzą ze sprzedaży. Z nowych kaw już mamy dwie etiopskie, natural i mytą,
Kebena Kossa Limu i Yirgacheffe washed. Rwanda Buthegana i Rwanda Muteteli uzupełniają naszą ofertę kaw afrykańskich, a z Gwatemali dostaliśmy natural z plantacji
Medina. Nowe Kenie planowane są na kwiecień ( z
Top selekcji Marumi i Kairu ), pojawią się wtedy w sklepie również kolumbijski natural z plantacji
Danilo Pereza po 200-godzinnej fermentacji i Yemen Al Haymah.
Na pewno tu nie będzie koniec nowością, bo w drodze są również inne kawy jak np.
Honduras El Tontolo anaerobic, robusta z Gwinei — Lokpo honey Magenta Beans, Zambia Murali, Burundi Agahore …
Zapowiada się dużo świetnych kaw, aż do długiego majowego weekendu ( dla niektórych, może i tygodnia ).