forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Dew129 w 24 Wrzesień 2018, 16:54:43

Tytuł: Co kupić?
Wiadomość wysłana przez: Dew129 w 24 Wrzesień 2018, 16:54:43
Witam,
Przymierzam się do kupna zestawu ekspres + młynek, w przedziale cenowym 2000-3000 zł. Pił z tego będę głownie espresso, czasami kawy mleczne. Więc co najlepiej kupić?
Tytuł: Odp: Co kupić?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 24 Wrzesień 2018, 17:02:56
Takich tematów masz tu dziesiątki, do 2000 do 3000 wystarczy poszukać a zanim zaczniesz przeczytać tu:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?page=74

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?page=77

Tytuł: Odp: Co kupić?
Wiadomość wysłana przez: Mader w 24 Wrzesień 2018, 18:32:55
Proponuję wprowadzić statystykę ile dany użytkownik przeczytał postów. Wtedy będzie widać czy ktoś się przyłożył przed założeniem tematu czy jest tylko leniem dotyczy bardziej nowych użytkowników.
Tytuł: Odp: Co kupić?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 24 Wrzesień 2018, 18:41:35
Statystyka, statystyką ale jak powiem że ja kupił bym za 3000 Hx i młyn gastro lub dźwignię i młyn gastro to jaką wartość ma taka porada dla osoby trzeciej ?
Tytuł: Odp: Co kupić?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 24 Wrzesień 2018, 18:59:47
Witam,
Przymierzam się do kupna zestawu ekspres + młynek, w przedziale cenowym 2000-3000 zł. Pił z tego będę głownie espresso, czasami kawy mleczne. Więc co najlepiej kupić?


Ja bym swoją uwagę zwrócił na nowy z gwarancją termoblok np. Graef ES 702 lub Ascaso Basic. Do espresso potrzebny jest dobry przemiał, czyli coś w stylu gastro żarna płaskie 64 mm.
Nowy to koszt ok. 2,5 tys. zł. Używany w db jak nie w bdb stanie od 500 do 1000 zł. W sumie to nawet 2 tys. wystarczy.
W tym układzie młynek mimo, że z dozownikiem którego nie trzeba się lękać, może być z powodzeniem zakupem docelowym.
Ekspres, to zależy już tylko od Ciebie. Mam na myśli, czy będziesz chciał poczuć w przyszłości jeszcze lepszy, czystszy smak espresso.
Przed zakupem warto wiedzieć, że  termoblok szału w smaku nie zrobi. Za to swoim zaangażowaniem i dobraniem odpowiedniego ziarna do możliwości ekspresu i  pod Twój ulubiony profil smakowy, możesz zrobić dobre w smaku espresso.