Autor Wątek: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.  (Przeczytany 7342 razy)

Offline leszek kraków Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: La Pavoni EXPO, Jura Z5
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« dnia: 06 Październik 2020, 13:34:48 »
Ponieważ razem z ekspresem dostałem tamper 49, to poszukuję bardziej "dopasowanego". Łatwiej znaleźć 51 mm, ale 51,5 jest podobno bardziej dopasowany.
i stąd pytanie - czy warto szukać 51,5 mm? Czy ktoś próbował jednego i drugiego w praktyce?
Teoretyczne rozważania mnie nie interesują - te już znam ;)
Pozdrawiam,
Leszek

Offline Mr. Wobbly Bits

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
  • Młynek: 2 x Timemore
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Październik 2020, 17:24:52 »
Teoretyczne rozważania mnie nie interesują - te już znam

Czy to znaczy że chcesz odpowiedź, czy jej nie chcesz?

Mam dwa sitka, do jednego lepiej jest dopasowany tamper 51 mm, a do drugiego lepiej pasuje 51.5 mm.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Październik 2020, 19:06:50 »
Wg mnie do podwójnego 51.5mm. Pojedynczego w ogóle nie używam.

Offline Mr. Wobbly Bits

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
  • Młynek: 2 x Timemore
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2020, 21:14:26 »
Wg mnie do podwójnego 51.5mm. Pojedynczego w ogóle nie używam.

Dla uściślenia, mówiłem o dwóch różnych podwójnych sitkach. Do oryginalnego sitka najlepiej pasował tamper 51 mm, do NPF-a, który przyszedł razem z sitkiem, zakupionym na Coffee Sensor, najlepiej pasował tamper 51.5 mm.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2020, 21:33:04 »
Najpierw weź w rękę suwmiarkę i zmierz średnicę wewnętrzną sitka. Będzie to to będzie można się zastanawiać który i dlaczego.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Październik 2020, 05:49:26 »
Wg mnie do podwójnego 51.5mm. Pojedynczego w ogóle nie używam.

Wycofuję się z tego co wcześniej napisałem ponieważ dzisiaj rano zrobiłem mały eksperyment i zamiast 14g kawy wsypałem do podwójnego sitka 12g kawy, i wydaje mi się, że te 51.5m mogłoby się nie zmieścić. To oryginalne sitko, które przyjechało z LP E.

Najpierw weź w rękę suwmiarkę i zmierz średnicę wewnętrzną sitka. Będzie to to będzie można się zastanawiać który i dlaczego.

To jest dobra rada.

Offline leszek kraków Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: La Pavoni EXPO, Jura Z5
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Październik 2020, 13:34:39 »
Dzięki za wiadomości. Zamówiłem 51. Mam oba La Pavoni, jedno standardowe i drugie NPF, więc z tego co piszecie 51 będzie OK.
Doktoratu o tym nie będę pisał, a 51 na bank będzie lepsze niż 49 ;)
Pozdrawiam,
Leszek

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Październik 2020, 15:50:03 »
Ale możliwe, że 51.5 byłoby właśnie odpowiednie. Jest szansa na to, że kupiłeś zły tamper... No cóż, wystarczyło zmierzyć sitko i wszystko byłoby jasne.

Offline leszek kraków Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: La Pavoni EXPO, Jura Z5
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Październik 2020, 19:52:34 »
Ale możliwe, że 51.5 byłoby właśnie odpowiednie. Jest szansa na to, że kupiłeś zły tamper... No cóż, wystarczyło zmierzyć sitko i wszystko byłoby jasne.
Najgorzej by było jakbym zmierzył i wyszło by 51,4997 mm. Wtedy musiałbym zamawiać już z tolerancją w górę albo w dół ;)
Najważniejsze żeby espresso wyszło dobre. Doktoraty zostawiam dla doktorantów ;)
Pozdrawiam,
Leszek

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Październik 2020, 20:40:44 »
Daj proszę znać jak Ci spasuje. Ja mam ze swoim 51mm "problem". Jak daje powyżej 14g to wydaje mi się, że jest za mały do podwójnego sitka, ale 12g jest już OK.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Październik 2020, 08:17:26 »
A nie przypadkiem odwrotnie? Dziwne by było, gdyby sitko zwężało się ku górze...

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Październik 2020, 08:25:35 »
A nie przypadkiem odwrotnie? Dziwne by było, gdyby sitko zwężało się ku górze...

Dokładnie sitko zwęża się ku dołowi. 14g to więcej kawy w sitku, tamper 51mm wyżej w sitku i ma delikatne luzy, 12g kawy w sitku to mniej kawy w sitku, tamper 51mm niżej w sitku i prawie bez luzu.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Październik 2020, 08:53:30 »
To może coś pokręciłem z rana... Tak czy siak, tamper trzeba mieć dopasowany a i ilość kawy też powinna być taka, jaka wejdzie do sitka. Ja po ubiciu mam stopę tampera na równo z pf, a ma ona 10mm wysokości. Działa jak należy... Ale może w sitku IMS w EP inaczej to działa, choć sprawdza się w zwykłych ekspresach.

Offline dinuś

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Październik 2020, 09:11:58 »
To może coś pokręciłem z rana... Tak czy siak, tamper trzeba mieć dopasowany a i ilość kawy też powinna być taka, jaka wejdzie do sitka. Ja po ubiciu mam stopę tampera na równo z pf, a ma ona 10mm wysokości. Działa jak należy... Ale może w sitku IMS w EP inaczej to działa, choć sprawdza się w zwykłych ekspresach.

Napisz proszę jaką dozę dajesz.

Offline Mr. Wobbly Bits

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
  • Młynek: 2 x Timemore
Odp: La Pavoni - tamper 51 czy 51,5 mm - praktyka.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Październik 2020, 10:28:49 »
Najgorzej by było jakbym zmierzył i wyszło by 51,4997 mm. Wtedy musiałbym zamawiać już z tolerancją w górę albo w dół ;)
Najważniejsze żeby espresso wyszło dobre. Doktoraty zostawiam dla doktorantów

I tu się mylisz. Jeśli chcesz żeby było dobrze w praktyce, nie zaniedbuj teorii :)

To 0.5 mm, które uważasz za nieistotne, u mnie robi zauważalną różnicę. Dzięki temu, że tamper jest idealnie dopasowany nie trzeba sprawdzać 5 razy czy ciastko jest płaskie i zapobiega nierównej ekstrakcji. Jeśli jest idealne dopasowanie, to tamper możesz wyciągnąć tylko do góry, nie da się ubić krzywo. Gdy jest 0.5 mm luzu, już zaczyna się robić krzywo.

A to, że będzie 51,4997 mm a nie 51.5 mm nie musisz się martwić, firmy produkujące sitka wiedzą, że z geekami kawy nie ma żartów i zostałyby od razu obsmarowane np. na tym forum.

Więc tak jak pisał @siewcu, zmerz i będzie wszystko jasne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi