Miałem podobne problemy na początku - pierwsza rzecz - młynek - jakkolwiek bym się nie starał - Graef CM800 nie dawał rady...
wymiana na lepszy model pozwoliła cieszyć się kawą
a powtarzalność - przyszła razem z wagą
Ja co prawda mam wersje pre-millenium europicolla - ale sitko to samo - daje 14-14,5g kawy w zależności od kawy
a proces zaparzania i ekstrakcji wygląda następująco
spuszczenie "lewego" powietrza
flush do filiżanki
mielenie i tamping
podniesienie dźwigni i nabranie wody - kilka sekund czekania by woda nasączyła ciastko
preinfizja na małym ciśnieniu (mam manometr na grupie - 3,5bar) - gdy pojawią się pierwsze krople przerywam
podnoszę dźwignie i nabieram drugi raz wodę
ekstrakcja - ciśnienie 9bar
czas ekstrakcji - do końca wody
jeśli dobrze dobrałem dawkę - to w 25-30s mam ok 28-32g uzysku
i ciekawe co piszesz - bo u mnie pierwsza jest smaczna, ale druga jest smaczniejsza
natomiast 3-4 - mam wrażenie, że już jest za bardzo nagrzana grupa - i wychodzą trochę przegrzane
więc pewnie pierwszy strzał idzie u mnie za szybko