Autor Wątek: La pavoni europiccola Vs. Professional  (Przeczytany 35469 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:12:05 »
Dokładnie :). To wynalazek właściciela palarni Kávékalmár, autora fascynujących filmów (Roasted), producenta pięknych tamperów z kolorowych kredek i wielkiego miłośnika małych dźwigienek, Gabora Laczko ;).

https://www.youtube.com/user/kavekalmar/videos
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2018, 08:15:09 wysłana przez Antonio »

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:22:48 »
Ale 300$ to dla mnie przesada.

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:23:11 »
Tak, tak, myślę o tym, ale w nieco innym wydaniu.
Znajomy - Maciek z Cafemax, zasugerował mi IMS + robiony na wymiar tamper pod niego - oczywiście w całość w wersji naked.
Czyli upgrade sądzę, że pójdzie w tym kierunku tylko w wersji bardziej pro.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:23:25 »
Ale 300$ to dla mnie przesada.
Zawsze można pokombinować samemu :)

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:23:54 »
I sądzę, że zmieszczę się w 400 zł.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:29:21 »
Zawsze można pokombinować samemu :)
Bo to zdaje się tylko odpowiednio dobrane śruby i "zegar". Pomysł jest moim zdaniem świetny.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Wrzesień 2018, 08:31:01 »
Zawsze można pokombinować samemu :)
Bo to zdaje się tylko odpowiednio dobrane śruby i "zegar".
Na YT mnóstwo jest tego typu wynalazków. Szczególnie ze starszymi dźwigniami, ale kto wie...? Hehe

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Wrzesień 2018, 11:21:27 »
I sądzę, że zmieszczę się w 400 zł.

Jeśli ktoś jest w stanie zrobić za 400 zł, to jestem gotów kupić u niego za 700 zł.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Wrzesień 2018, 11:29:33 »
I sądzę, że zmieszczę się w 400 zł.

Jeśli ktoś jest w stanie zrobić za 400 zł, to jestem gotów kupić u niego za 700 zł.
Uuu cholera, czyli jednak temat nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać :O

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Wrzesień 2018, 11:56:50 »
Jeśli ktoś jest w stanie zrobić za 400 zł, to jestem gotów kupić u niego za 700 zł.

ale chyba zaczęliśmy rozmawiać o 2 różnych tematach.
Ja za 400 zł zamierzam kupić: NAKED portafilter ok. 100 zł z sitkiem IMS ok. 100 zł i kalibrowanym pod sitko tamperem ok 200 zł

A koledzy chyba mówią o zestawie do montażu ciśnieniomierza na grupie za 300$ - do tego nie odnoszę się bo nie wiem czy to ma jakiś sens. temperatura owszem, ale dodatkowy zegar z ciśnieniem?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:02:44 »
Przepraszam, myślałem że chodzi o zestawie do montażu ciśnieniomierza na grupie. Pomyliłem Się  :-X
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:05:05 »
Ten dodatkowy zegar daje Ci zdecydowanie większą szansę na powtarzalność w filiżance. Wiesz jakie ciśnienie wytwarzasz naciskając na dźwignię. Można się bawić w tzw. profilowanie ciśnienia. Tylko czy w dźwigience chodzi o powtarzalność (co innego sprężyna)?? Fajnie mieć zawsze coś innego.

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:07:47 »
Wiesz jakie ciśnienie wytwarzasz naciskając na dźwignię. Można się bawić w tzw. profilowanie ciśnienia.

Rozumiem już, czyli jeśli to to pomiar ciśnienia wytwarzanego przez rękę - to wprost genialne.
To się odbywa prosto i bezinwazyjnie? Proces jest odwracalny czy trzeba coś nawiercać (w kontekście utraty gwarancji)?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:10:35 »
Wydaje się, że po prostu wymieniasz standardowe detale na te węgierskie. Ostatni patent Gabora idzie dalej, bo czujnik ciśnienia ma nadajnik Blutooth, tak by przebieg procesu zaparzania można było obejrzeć w formie wykresu...

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:13:12 »
Wydaje się, że po prostu wymieniasz standardowe detale na te węgierskie. Ostatni patent Gabora idzie dalej, bo czujnik ciśnienia ma nadajnik Blutooth, tak by przebieg procesu zaparzania można było obejrzeć w formie wykresu...
I to jest bardzo interesujące rozwiązanie. Naprawdę można się pobawić. https://www.naked-portafilter.com/smart-espresso-profiler/

Do dziś pluję sobie w brodę. @Tasak sprzedawał odremontowaną La Pavoni Mignon za nieduże pieniądze. Do takich zabaw z espresso jak znalazł.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2018, 12:21:47 wysłana przez GrizzzLee »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi