forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 08:00:54

Tytuł: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 08:00:54
Orzeł wylądował co prawda tylko na blacie ale jest.

 [ You are not allowed to view attachments ]

A zaczęło się tak w innym temacie.

A tu masz dobrą cenę,

By nie było ze jestem nieokrzesany gbur 
Wielkie Dzięki
Faktycznie sporo taniej.
Już działam - ale trochę w innym miejscu.

Pierwszy ekspres dźwigniowy do domowego espresso ? - u mnie już zapłacony.

Kupiony w innym miejsca niż to pierwotnie miało być, ale skoro zapłaciłem to i dojechał.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 25 Listopad 2023, 10:12:26
gratulacje , docelowo kup jeszcze Londinum 24 i będziesz mógł przestać kupować :):):)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 10:29:08
gratulacje

Ja wiem czy mi się należą - tak z ciekawości kupiłem bo wydawało mi się że tanio kupuję :redface:
Dzisiaj 3trzeci dzień się zaczyna jak jest u mnie, jakieś pierwsze spostrzeżenia już tam mam ale ale poparzeń :lol2: więcej niż wniosków.

docelowo kup jeszcze Londinum 24

 
Żebym jeszcze wiedział gdzie to się kupuje ? bo szukałem ale nie znalazłem może za mocno nie szukałem poszedłem na łatwiznę ten La Pavoni co 5 minut wyświetlał mi się na ekranie monitora a że siedzę przed nim od 5:00 do 23:00 z krótkimi przerwami to by się odczepili kliknąłem biorę i stoi w kuchni :lol2:

i będziesz mógł przestać kupować :):):)

Jeżeli chodzi o moją osobę to nie byłbym tego pewien bo ja hołduję zasadzie że kasa nie gra roli gdy pasja swawoli :redface:

Jakieś podpowiedzi, uwagi, ostrzeżenia mile widziane.

Jka
 
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 25 Listopad 2023, 11:22:09
Dźwignie ręczne zgadza się swoimi prawami, musisz nauczyć mozg i mięśnie prawidłowego ruchu :):), dźwignia powoli do góry i lecisz z tym koksem :):):)
https://www.youtube.com/watch?v=ETSAuxKcr6c
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 12:09:56
E kiepski nauczyciel spienił mleko i nawet mu się nie chciało dyszy oczyścić.
Na dodatek "zapodał" kawę zmieloną.
Ten co ja mam oprócz normalnej dyszy do spieniania mleka ma jeszcze jakiś automat do cappuccino ale kto by tego używał ja i tak mam ograniczenie w spożywaniu mleka.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 25 Listopad 2023, 14:16:55
Raz tylko sprobowalem tego plastikowego spieniacza. Mam nawet video o tym ale sie boje pokazac bo znowu jakies blłedy dostrzeżesz 😛
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 14:46:40
Raz tylko sprobowalem tego plastikowego spieniacza.

Oj tam oj tam tutaj wyczytałem że dyszę od mleka koniecznie trzeba od razu przepłukać, wyczyścić i tego się trzymam.
Czyli mam rozumieć że to plastikowe ustrojstw wraz z "oreŁkiem" schować głęboko do szuflady, od razu tak zrobiłem tylko mnie zastanawia po jakiego czorta ten orzeł i to jak się nie mylę za cale 800zł.

Fajnie że tutaj zajrzałeś bo mam parę pytań i prośbę o odpowiedz/podpowiedz  jak u Ciebie było z kolbami, bo ja pierwszy dzień walczyłem z nimi, za diabła nie szło je wpiąć w grupę jak założyłem sitka. Dopiero po malutka poszło bez sitek "skrzydełka" nasmarowałem molykote  i tak pomału pomału się zapięły ale to jest chyba za mało są tak na godz..7 i strach by się nie wypięły bo dopiero by się bałaganu narobiło.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Inna sprawa że chyba z 8litrów wody przepuściłem bo cały czas jakaś taka nie za ciekawa leciała nie było to to co wlewałem.
Pierwsza woda jaką przepuściłem była rozrobiona z sodą oczyszczoną.

Oto bohater :brawa: w towarzystwie.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka

 
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 25 Listopad 2023, 15:07:56
Fajny zestaw.
Jesli chodzi o pierwsze pytanie to z nowym sprzetem tak jest ze uszczelka jest “gruba” i troche ciezej sie zamyka. Z czasem bedzie lepiej.
Jesli chodzi o wode to nie bardzo rozumiem. Mozesz sprecyzować?
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 25 Listopad 2023, 15:11:54
A orzeł ułatwia nieco stabilność i uchwyt jak trzymasz maszynę podczas espresso
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 16:05:14
Jesli chodzi o wode to nie bardzo rozumiem. Mozesz sprecyzować?

W instrukcji pisze by przy pierwszym uruchomieniu przepłukać to wszystko wodą z rozpuszczoną w niej sodą oczyszczoną.
I ja tak zrobiłem ale że poleciała mi jakaś taka żółtawa ta woda to jeszcze kilka krotnie dolewałem czystej wody i spuszczałem wyszło mi że dopiero tak po 8 litrach z grupy zaczęła lecieć czysta woda.

Mam nawet video o tym ale sie boje pokazac bo znowu jakies blłedy dostrzeżesz 😛

E tam nie jest tak źle uwierz mi że dopiero po takiej prezentacji to ja bym go na pewno nie kupił.
https://www.youtube.com/watch?v=G-Xg8Vo3XP8

Z orzełkiem jakoś nie poręcznie mi operować.
Za to teraz zauważyłem że w tym zaznaczonym rejonie para się wydobywa, co widać nawet na pokrętle do niej jakie jest zroszone.
Nic poczekam aż ostygnie i zobaczę może coś jest niedokręcone.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka
 
 
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 16:31:16
My Coffee Show coś mi nie dawało spokoju i po raz któryś z kolei obejrzałem sobie ten Twój filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=a0V2-UWeFeU&t=7s

Już wiem co mnie zainteresowało kartony.
Twój ekspres spakowany był w taki karton (pozwoliłem sobie zrobić zrzut ekranu)


 [ You are not allowed to view attachments ]


A mój w taki, ciekawe skąd wzięły się tam te napisy "cyrylicą" ??? może i przez to aż 8osiem litrów wody (Żywiec Zdrój" potrzebowałem by zbiornik przepłukać" :lol2:

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Matius22 w 25 Listopad 2023, 16:38:11
@Jka57 To może w Twoim ekspresie nie jest drewno a bakelit jako, że to wersja na rynek rosyjski 😎
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Artisz w 25 Listopad 2023, 16:51:51
Dostałeś pewnie wersję co do Ruskich miała iść ale przez sankcje zablokowali i teraz wciskają gdzie się da.😁
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 25 Listopad 2023, 17:03:04
To może w Twoim ekspresie nie jest drewno a bakelit

Może i tak być ciekawe kto to wie bo zobacz jakie niektóre części kruche były :-[ a tam wszystko "gniotsia nie łamiotsia" tak wiem Ty ruskiego nie miałeś w szkole :lol2:

 [ You are not allowed to view attachments ]

Skądś tam wiem że sporo różnego takiego wschodniego towaru trafiło na nasz rynek gdzieś to trzeba sprzedać czemu by nie u nas, tylko ze nikt w reklamie słowem nie zająknął się na ten temat, kasa ponad wszystko a ja 2drugiego takiego ekspresu nie będę odsyłał, bo mi przewoźnicy nogi z 4liter powyrywają.

Dostałeś pewnie wersję co do Ruskich miała iść ale przez sankcje zablokowali
Też tak myślę stąd pokazałem te kartony.

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 12:35:39
Niedziela przed obiadem zabawy ciąg dalszy (inaczej nie idzie tego nazwać)

Ekspres jest mało stabilny lata po blacie, ja całkowity amator z 0 doświadczeniem i tak:
Jakoś nie mogę się wstrzelić z przemiałem dobrze że mam kilka młynków to może któryś wreszcie wyda.
W młynkach to co mam ustawione pod espresso do tego ECM co stoi obok okazało się że za drobno zmielone i nie szło się przecisnąć coś tam kapało i w ciastku sporo wody stało.
Dzisiaj jeden młynek trochę podregulowałem i już jakąś tam strużkę z niego uzyskałem ale czuję że długa droga mnie czeka by robić to wszystko szybko, sprawnie i by było smaczne.

Wreszcie stróżka.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Takie coś w testowej "filiżance" na jakim ciśnieniu w jakim czasie ? z emocji nie wiem :redface:
 
 [ You are not allowed to view attachments ]

Ciastko wygląda tak.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Wypadło bez problemu.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Prysznic czysty.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Sama kawa kawka nie będę ukrywał wyszła gorzka.
Jutro cd. z inną kawą.
Wiem wiem wyszło kiepsko ale ja nie kupiłem tego by się przed kontrahentem pochwalić ale by się pobawić, nie dam sobie z tym rady nie wielki problem wyczyszczę i schowam do szafy i tyle, ale co się pobawię to ani woda ani ogień mi nie zabierze.

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 26 Listopad 2023, 13:34:43
Jurku super, pozazdrościć zajawki, aż dziw bierze że nikt jeszcze nie podsunał Ci pomysłu jakiejś małej palarki/prażarki do kawy  :hihihi:
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 13:46:42
aż dziw bierze że nikt jeszcze nie podsunał Ci pomysłu jakiejś małej palarki/prażarki do kawy 

O nie w to to na 101% nie będę się bawił i tak bym nie miał tego gdzie postawić zobacz sam.

 [ You are not allowed to view attachments ]

A i tak jeszcze ze dwa młynki siedzą wyczyszczona w kartonie, ze 2dwa ekspresy przelewowe to samo a ile ustrojstw do przelewania jest w szafie do sam nie wiem.

Nie w "prażarki" nie pójdę te kawy co ją kupuję tutaj w zupełności mnie zadawalają.

https://www.coffeesite.pl/17-kawa

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 26 Listopad 2023, 14:59:45
Widzę, że orzeł nie wylądował a mnie paradoksalnie najpierw jakoś źle się kojarzył a teraz coraz bardziej zastanawiam się czy w przypadku wymiany korka nie posadzić na nim ptaka ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 16:21:14
Widzę, że orzeł nie wylądował

Na tą chwilę nie jakoś tak nie za bardzo to przemawia do mnie chociaż chwilę temu położyłem go na korku i iii

 [ You are not allowed to view attachments ]

A orzeł ułatwia nieco stabilność i uchwyt jak trzymasz maszynę podczas espresso

Chyba będzie sporo racji w tym co napisał My Coffee Show a ja zacytowałem nic jutro pobawię się i z "oreŁkiem" na maszcie  :redface:

Teraz siedzę i kontempluję jak i co zrobić domowym sposobem by wykorzystać takie magnesiki, przykleić je do korka i spodu orzełka i mieć możliwość szybszego zdejmowania / zakładania a sam orzełek by nie spadł z korka jakby się tam go niechcący trąciło  :lol2:

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 26 Listopad 2023, 16:47:42
Jeżeli to ma ładnie wyglądać po zdjęciu ptaszydła to musisz nabyć okrągłe magnesy, cylindryczne, nawiercić ładnie otwory po obwodzie korka, osadzić i będzie taki magnetyczny zegar ;-) Ale ja bym pewnie użył taśmy 3M ;-) Tylko najpierw decyzja z orłem czy bez ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 16:58:25
Jeżeli to ma ładnie wyglądać po zdjęciu ptaszydła

Kurna o tym nie pomyślałem muszę poszukać jakiejś ładnej nakrętki od słoika czy kremu :redface:
Dzięki za zwrócenie uwagi.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 26 Listopad 2023, 17:17:01
Oj nie idź ta drogą ;-)
może płytka magnetyczna lepiej ?
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/pozostale-akcesoria-do-telefonow/blaszki-magnetyczne-tech-protect-metalplate-magnetic-czarny-4-szt?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9ourBhAVEiwA3L5RFuOGwsFPY5la6V13OI3ICJanIUW74IkMEpBBPfx1NpTErFFGdTh7OxoCT2wQAvD_BwE
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 26 Listopad 2023, 19:46:13
Jak juz znalazles ustawienie ze espresso nie idzie albo idzie ciezko to w polowie drogi juz jestes.
Ja ukradlem przepis na kawe z mojego Decent i do tej pory go stosuje.
Rozgrzej maszyne a potem upuść troche pary przed rozpoczęciem ekstrakcji.
Jak juz maszyna rozgrzana i portafilter zapiety to dzwignia w gore i czekaj 30sec.
Patrz od spodu na sitko. Jesli duzo kawy kapie to znaczy ze trzeba mielic drobniej. Jesli nie ma nawet kropli , zmiel grubiej. Prawidlowo dno sitka pod koniec powinno sie “pocić” kawa.  Potem kilka “mini fellini”.
Nastepnie pre infuzja przez 10 sec na 3bar.
Podczas tego etapu nie powinno poplynac wiecej niz 2g kawy.
Potem  dzwignia w dol (8bar) i stopniowo zmiejszaj cisnienie. Ten proces zajmie jakies 20-25sec. Po zakonczeniu zabierz kubek z espresso zeby tam juz nic nie zciekalo.
La Pavoni daje ci mozliwosc uratowania prawie kazdego espresso. Jesli zauwazysz ze zmieliles za grubo mozesz udezyc w turbo szot (6bar w 15-20sec). Jesli za drobno zmielone to przedluz pasywna i aktywna pre infuzje.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 20:03:00
Jak juz maszyna rozgrzana i portafilter zapiety to dzwignia w gore i czekaj 30sec.

Wielkie Dzięki tych 30sek.u mnie zabrakło nie myślałem ze to aż tyle czasu potrzeba.
Teraz po podpowiedziach powinno być łatwiej.

Widzę zastosowaniu u siebie dla tej maszyny, ot rano nie chce się rozgrzewać ECM bo tam trochę czasu potrzeba to tutaj będzie to szybciej.

Jka

 
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 26 Listopad 2023, 22:37:30
Ja zawsze rano przed silownia pije espresso z La Pavoni. Sa inne metody robienia ale ta mi sie sprawdza najczesciej. Musze sie zebrac i nagrac o tym cos pozadnego. Coraz lepiej mi wychodzi edytowanie wiec powinno byc interesujące.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 26 Listopad 2023, 22:44:30
Chętnie zobaczę taki film.
Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: kuguar w 27 Listopad 2023, 08:57:06
[quote author=My Coffee Show link=topic
Patrz od spodu na sitko. Jesli duzo kawy kapie to znaczy ze trzeba mielic drobniej. Jesli nie ma nawet kropli , zmiel grubiej. Prawidlowo dno sitka pod koniec powinno sie “pocić” kawa.  Potem kilka “mini fellini”.
Nastepnie pre infuzja przez 10 sec na 3bar.
Podczas tego etapu nie powinno poplynac wiecej niz 2g kawy.
[/quote]

Tego nie rozumiem, wydawalo mi sie ze namaczanie zwilza zawsze tyljo ciut od gory, a preinfuzja na niskim jest zeby namoczyc powoli suche ciastko w calosci. Jesli po namaczaniu ciastko juz sie poci od dolu to nastepujaca po nim preinfuzja powinna juz spowodowac moze maly ale jednak jakis tam juz przepkyw kawy?
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 27 Listopad 2023, 14:19:46
Na fizyce sie nie znam wiec nie wiem jak to wyjaśnić ale fakt faktem jest ze przy 30sec ta woda znajdzie droge do dna chyba ze kawa jest bardzo drobno zmielona. Sposobow jest wiele. Ten po prostu dziala dla mnie najlepiej. Zachecam do eksperymentowania. Jesli znajdziecie cos ciekawego, prosze mnie poinformowac. Wtedy ukradnie wasz pomysl i przedstawie swiatu jako swoj 😛
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 27 Listopad 2023, 18:43:25
Za to teraz zauważyłem że w tym zaznaczonym rejonie para się wydobywa, co widać nawet na pokrętle do niej jakie jest zroszone.
Nic poczekam aż ostygnie i zobaczę może coś jest niedokręcone.

I był lekki luz najnormalniejszy klucz płaski 15stka (nie żaden wypasiony firmowy) i luz wybrany na tą chwilę nie widzę żeby coś z tego miejsca ciekło czy para się wydobywał.

Dzisiejsze 2dwa szoty znacznie sprawniej mi już poszły strużka ciągła.
I tutaj pytanie ? ile gram naparu uzyskujecie z 19g mielonki ja myślałem o rotio 1x2 ale chyba trzeba się  będzie zadowolić mniejszym by nie łapać jak tutaj widać tego żółtego.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Musze sie zebrac i nagrac o tym cos pozadnego.
[/quote]
 
Chętnie zobaczę taki film.
Jka

I jeżeli mogę mieć prośbę w sprawie takiego filmiku to by to filmowany przedmiot był w pierwszym planie a autor filmu dyskretnie w cieniu temu towarzyszył iii może po naszemu na pewno chętni do obejrzenia też by się znaleźli :taktak:

Jka


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 27 Listopad 2023, 19:58:10
Musisz zastosować tzw „Fellini Move „ żeby uzyskać większe ratio :):P:P

https://www.home-barista.com/levers/fellini-move-in-pictures-t1213.html


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 27 Listopad 2023, 20:29:06
No to ładne jaja a ja w szkole śpiewu nie miałem.
Trzeba to na spokojnie i kilka razy przeczytać.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 02 Grudzień 2023, 14:54:48
Dzisiaj zrobiłem sobie coś na modłę espresso w tytułowej maszynie.
Może ciut za grubo zmieliłem bo dosyć szybko pokazały się pierwsze kropelki, ciśnienie jakie uzyskałem przez spory czas to tak niecałe 8bar i kurna w filiżance wyszedł miód/malina tz. bardzo łagodne kwaski i minimalna goryczka.
Myślę że jeszcze pobawię się trochę tym ekspresem.

Kawa to ta z tej fotki.

 [ You are not allowed to view attachments ]

A tutaj ciśnienie.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 02 Grudzień 2023, 21:53:43
możesz spokojnie robić na 7-6 bar ciśnienie będzie jeszcze lepiej :):):)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 02 Grudzień 2023, 22:00:45
Super Dzięki za podpowiedz.

Jutro skręcę sobie kolbowy na podobne Ciśnienie i zobaczę co wyjdzie z jednego i drugiego na tej samej kawie zmielonej tym samym młynkiem w tych samych objętościowo sitkach, ot zmielę za jednym zamachem 38g ziarenek i porozsypuję po równo w kolby.
A co mi tam niedziela można się bawić nie koniecznie chwalić :redface:

Jka


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 02 Grudzień 2023, 23:15:37
Tak jak obiecalem, krotkie, zwięzłe i na temat: video o tym jak ja robie moje codzienne espresso na La Pavoni: https://youtu.be/x1rpeBhhkUE?si=4P06fU0wXTAjHfV2
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 03 Grudzień 2023, 00:38:17
ak jak obiecalem, krotkie, zwięzłe i na temat:

Wielkie Dzięki.

A ja sobie taki pierścień/kołnierz dokupiłem by mi się lepiej mielonkę wsypywało.
Czy i na ile mi się to sprawdzi zobaczę w tym tygodniu, jak coś kupię inny "żelazny"  :lol2:

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]


Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 03 Grudzień 2023, 17:19:48
Fajny. I magnetyczny. Pasuje do reszty maszyny. Ja dzis wystawilem moj La Pavoni na Ebay po dwoch latach zabawy 🥲
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 03 Grudzień 2023, 17:22:02
Pasuje do reszty maszyny.
Specjalnie taki "drewniany" wybrałem.

Ja dzis wystawilem moj La Pavoni na Ebay
Jak nie tajemnica to co w zamian.

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 03 Grudzień 2023, 17:34:04
Chyba nic w zamian. Wydalem ponad 150tys zlotych na to hobby i powoli probuje cos odzyskac. La Pavoni bardzo lubie ale filmy z jego udzialem nigdy nie mialy duzej ogladalnosci. Mialem dostac Turin Legato od Joe ale chyba o mnie zapomnial. Jeszcze musze Kafatek MC5 sprzedać.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 03 Grudzień 2023, 17:38:33
Jeszcze musze Kafatek MC5 sprzedać.
E na to to chyba kupców znajdziesz.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 03 Grudzień 2023, 20:25:58
Ciągle sie waham czy rzeczywiście to sprzedawać. Znakomicie uzulelnia moj Flat Max2   
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 04 Grudzień 2023, 14:58:38
A ja sobie taki pierścień/kołnierz dokupiłem by mi się lepiej mielonkę wsypywało.
Fajny. Kupiony na Etsy?
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 04 Grudzień 2023, 15:11:56
Tak za całe 70zł.
Ale nie polecam mam wrażenie że te magnesy są za głęboko osadzone i nie za mocno trzymają.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Może być mój egzemplarz tak ma, jako że namiękam do kubka to idzie z tym żyć przy przesypywaniu przytrzymuję palcem.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 04 Grudzień 2023, 15:45:26
Problem z tymi akcesoriami do sitek 49mm. Tamper już mam, ale też kombinowany.
To, że drewniany ten kołnierz to ok. Ja namielam bezpośrednio do kolby. Metalowe kołnierze są niepraktyczne, jeszcze jak bez magnesów to już w ogóle dramat, no i jeszcze muszą siedzieć na sitku, a nie wchodzić do środka :) Sporo tych wymagań :)
Widziałem na Etsy te drewniane, ale ceną z wysyłką podchodzi pod 200zł.

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Grudzień 2023, 16:05:03
no i jeszcze muszą siedzieć na sitku
Mam taki funnel: mielisz, wdt i tamping przez funnel.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 04 Grudzień 2023, 16:11:55
Mam taki funnel: mielisz, wdt i tamping przez funnel.
a magnes masz ? :)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 04 Grudzień 2023, 16:31:24
Tutaj z akcesoriami nie było i nie ma problemu to wszystko jest pod grupę 51.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Teraz spróbowałem mielić od razu di kolby iiiiiiii  :evil: ma wielkie rogi :lol2: poszło bez problemu kopczyk mi się nasypał ale jedno pacnięcie o kciuk i wyszło tak.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Tym tamperem bez problemu da się ubić bez zdejmowania tego pierścionka, chyba za wcześnie ten pierścionek zlekceważyłem nic najwyżej nie będę wyrównywał tylko od razu używał tempera.

Pograłem trochę na "kobzie" i dzisiaj takie dłuższe coś sobie zrobiłem ciśnienie max 7 bar wyszło bardzo apetycznie/pijalne (jutro powtórka)

Jka
 

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Grudzień 2023, 16:47:09
Mam taki funnel: mielisz, wdt i tamping przez funnel.
a magnes masz ? :)
Nie, ale jest dość ciężki, a dzięki temu stabilnie siedzi na npfie plus dodatkowo doszlifowałem wcięcie na uszy.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 04 Grudzień 2023, 17:09:15
Bez magnesów odpada, dosłownie i w przenośni :)
Mam metalowy Tidaka 58 bez magnesów , podstawę jednego młynka już nim obiłem. Leży i się kurzy. Do grupy 58 kupiłem lekki plastikowy , z magnesami, świetnie się sprawdza.
Ja nie ubijam kawy przez funnel, wdt, lekkie uderzenie o blat i kawa opada na tyle nisko, że mogę zdjąć pierścień i ubić kawę bez niego.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Grudzień 2023, 19:51:30
Mam funnel Londinium i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby spadł. Może dlatego że ma głęboki rant, zaś do Elektry kupiłem specjalnie, żeby tamper przechodził, bo przy dozie koło 16g i wdt robiła się spora górka i mielonka się rozsypywała.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 05 Grudzień 2023, 01:22:46
Dzisiaj chciałem sobie z ciekawości sprawdzić sobie amatorską metodą jaką to temperaturę mam na grupie i mając taki jakiś termometr gumkami od włosów zamontowałem go w takim miejscu jak widać.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Czekałem sporo bo aż 20 min. jak temperatura się ustabilizowała i nie chciała się już podnosić.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Ciekawe jaka jest na prawdę dzisiaj popróbuję jeszcze zmierzyć sobie jak gorąca woda wylatuje z prysznica po podniesieniu dźwignij.
Czy mi to coś da ? nie nic bo co mogę z tego amatorskiego pomiaru wywnioskować, gdzie nie mam pewności jak ten sensor z termometru zbiera temperaturę, ale przyznam że te 80°C to mnie trochę zaskoczyło że tak mało jest tam tego.

Amatorski pomiar amatorski wynik.
Za to odkryłem sobie miejsce gdzie mogę powiesić kolby od tego ekspresu w swoim kąciku do kawy tak by były pod ręką.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 05 Grudzień 2023, 06:10:04
To właśnie jest fajne, pomiary, zastanawianie się, zabawa kawą ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 05 Grudzień 2023, 09:14:16
Na pewno jest to coś fajnego ale napiszę Ci tak w porównaniu do elaboracji amunicji a już do strzelania z broni czarno prochowej i tej całej otoczki z tym związanej to malutki malusieńki pryszcz :lol2: tam dopiero jest zabawa :taktak:

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: kitsune w 05 Grudzień 2023, 09:37:46
Za to odkryłem sobie miejsce gdzie mogę powiesić kolby od tego ekspresu w swoim kąciku do kawy tak by były pod ręką.
Jka
Chciałbym kiedyś widzieć cały ten "kącik" bo po zdjęciach które już się pojawiły to mi by chyba kuchni na taki kącik nie starczyło  :lol2:.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 05 Grudzień 2023, 10:14:15
Polecam Normcore tamper pod La Pavoni. Kalibrowany wiec łatwo uzyskać ten sam stopień ubijania za kazym razem.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 05 Grudzień 2023, 10:46:16
Chciałbym kiedyś widzieć cały ten "kącik"

Nic ciekawego ot budżetowe sprzęty, niektóre kupowane już z jakimś tam przemyślenie a reszta to tak byle jak bez składu i ładu a teraz już szkoda to podmieniać z tym ze i tak co chwile cos zamieniam wywalam itp. ot by był ruch w portfelu :redface:

Kącik
 [ You are not allowed to view attachments ]


Jeszcze jest taka szafa i ze 3 kartony pod biurkiem z ekspresami przelewowymi i młynkiem tak to wygląda u emeryta :lol2:
 [ You are not allowed to view attachments ]

Polecam Normcore tamper pod La Pavoni. 
To taki czarny na jednym z Twoich filmików go prezentujesz.
Nic trzeba przysiąść poszukać i się kupi..
Dzięki za podpowiedz.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 05 Grudzień 2023, 11:02:51
Ale kalibracja tampera nie ma nic do siły ubijania...
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 05 Grudzień 2023, 11:44:10
ten Tammper Normcore nie jest kalibrowany. Co z tego, że tam jest 15/20/30lb jak nie wiadomo kiedy następuję ubicie z taką siłą. To nie działa tak jak w Force Tamper, gdzie po osiągnięciu określonej siły ubicia sprężyna "odbija", daje informację zwrotną, że określona siła została osiągnięta.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 07 Grudzień 2023, 07:37:29
Z innego tematu
"W tym są takie 3 sitka i 2 kolby to też była jedna z przyczyn dlaczego to kupiłem LP"
"Ja do tej pory korzystałem tylko z tego największego sitka (to to po prawej) 20g i tyle mielonko do niego sypię
z tym że grubiej zmielone niż do sitka VST 22.
"

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

Z tymi sitkami to jest o tyle zabawne, że masz trzy, a żadne się nie nadaje do tego ekspresu  No może te  9g ujdzie.

To co polecasz ?

a grupa ma swoje ograniczenia, czy może lepiej, prawa, i trzeba się do nich stosować.

Kwestia jeszcze tego jaką kto kawę lubi, czy przeciągnięte z pojedynczego,  czy ristretto , czy będzie pompował jak u Felliniego

Tak to jest u mnie stąd naspałem takie coś.
Ja do tej pory korzystałem tylko z tego największego sitka (to to po prawej) 20g i tyle mielonko do niego sypię
z tym że grubiej zmielone niż do sitka VST 22.

Myślę że jako całkowitego amatora pijącego kawę w domowych pieleszach pewne zasady, ograniczenia mogę sobie podarować ważne że jest zabawa i pijalna kawa :taktak:

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 07 Grudzień 2023, 09:38:22
To co polecasz ?
to zależy jaką kawę pijesz. Trudno mi też polecać bo nie mam La pavoni, ale pewne zasady są wspólne dla wszystkich ekspresów dźwigniowych.
Ja jestem jeszcze w fazie testów z Electrą.
pewne zasady, ograniczenia mogę sobie podarować
Przenosisz pojęcia z ekspresów z pompą na dźwignię, a to są kompletnie inne systemy. Ja po doświadczeniach z dużą  dźwignią wiem, że jak się nie stosujesz do jej zasad, praw to albo są frustracje, albo jak się ma niskie oczekiwania to kawa wychodzi  pijalna. Najważniejsze, że smakuje :)


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Grudzień 2023, 11:23:36
Ja po doświadczeniach z dużą  dźwignią wiem,
Ja bez jakiegokolwiek doświadczenia kawowego nie wspominając o dźwigniach po kilku dniach przygody z tym moim LP wiem że się polubimy bo.
 
Najważniejsze, że smakuje

To co zrobię mi smakuje.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 09 Grudzień 2023, 11:32:14
Ja już po dźwigni nigdy bym do ekspresu pompowego nie powrócił ,ale to tylko moje doświadczenia :):):)myśle Jurku ze jak byś sobie sprawił Londinum 24 to twoja odyseja z zakupami sprzętu dobiegła by końca .
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Grudzień 2023, 11:39:50
myśle Jurku ze jak byś sobie sprawił Londinum 24

Ta tylko będzie ze 2dwa tygodnie temu jak zadałem ??????? gdzie to kupić iiiii do dzisiaj nie wiem :'(

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 09 Grudzień 2023, 11:41:01
https://londiniumespresso.com/store/lever-espresso-machines/lr-24
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Grudzień 2023, 11:57:35
Hm no to napiszę najuczciwiej jak tylko mogę.
Nie jest poza zasięgiem, poczytam sobie o tym.

Ale czy w wieku 66lat kupuje się "porsche" no chyba żeby stało w garaży czy na blacie w kuchni :lol2:

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Grudzień 2023, 13:06:59
Dosłownie chwilę temu kurier dostarczył mi takie oto dodatki do tego ekspresu.
Ciekawe czy jak to będzie przydatne czy kolejna kasa wydana by wydać.

Ramka i termometr ::) podobno można to tak wygiąć jak nam będzie pasować i by było wygodnie patrzeć na to.

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

No i gumowa zaślepka do sitka :lol2:

 [ You are not allowed to view attachments ]


Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 09 Grudzień 2023, 13:55:04
Mialem przez dlugi czas termometr cyfrowy przyczepiony do La Pavoni i bardzo go sobie chwalilem. Po jakims roku jak to bywa z chinskim sprzetem przestal dzialac wiec zamowilem nowy. Czekając na dostawe uzywalem tylko termometru przyklejonego do La Pavoni i tez bylo bardzo dobrze. Do tego stopnia ze nawet juz nie przykleiłem nowego termometru jak przyszedl. Wizualnie bardziej mi sie podoba bez niego.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Grudzień 2023, 16:15:26
Mialem przez dlugi czas termometr cyfrowy przyczepiony do La Pavoni i bardzo go sobie chwalilem.
Zobaczymy jak to długo będzie u mnie.
Ale skoro termometr kupiony to i warto zobaczyć na co się te parę "europejskich pieniędzy wydało"
Tak jak przypuszczałem te 10minut od 0 do gotowości jakie się opisuje to raczej mit prawda może być całkiem inna albo ja czegoś nie doczytałem bo u mnie ten termometr po kolei pokazywał tak.

0 Start
 [ You are not allowed to view attachments ]


+/- 10minut
 [ You are not allowed to view attachments ]


20minut tutaj już coś zaczęło się dziać.
 [ You are not allowed to view attachments ]

25minut wtedy to przepuściłem około 70g wody przez grupę.
 [ You are not allowed to view attachments ]

I od tego momentu temperatura utrzymywała się dosyć długo w granicach tych 96°C spokojnie by zrobił kolejne szoty już w tej temperaturze.
Muszę sobie sprawdzić jak to będzie jak to samo zrobię już po tych 10 minutach od włączenia ekspresu.
Jest ekspres jest kawa to i jutro kolejna zabawa :lol2:

Acha zapomniałem  ten termometr zawyża w stosunku do innych domowych o +/- 3°C  albo tamte zaniżają. :redface:
Jka



Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: My Coffee Show w 09 Grudzień 2023, 22:17:25
Ja zwykle robilem kilka tzw dry pumps zeby szybciej rozgrzac maszyne.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 10 Grudzień 2023, 09:04:28
I chyba tak trzeba będzie robić by się zmieścić w jakimś sensownym czasie, jak ma mi to służyć to takiego szybkiego zrobienia sobie espresso, albo szukać czegoś szybszego :lol2:

Acha zapomniałem  ten termometr zawyża w stosunku do innych domowych o +/- 3°C  albo tamte zaniżają.
Muszę zweryfikować ten fragment mojego pisania co go teraz pogrubiłem i "przeprosić" ten pokazywany termometr.
Bo teraz rano wyszło mi że wszystkie termometry jakie używam w kąciku kawowym pracuję +/- w podobnym zakresie °C.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka

Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 10 Grudzień 2023, 09:30:04
termometr to proste urządzenie ,żadnej magii tam nie ma jak sprawny wszystkie musza pokazywać tak jak u Ciebie.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 10 Grudzień 2023, 09:41:48
termometr to proste urządzenie ,żadnej magii tam nie ma

101% racji - jedyna magia jaka tam jest to TO kto i w jakiej obudowie to sprzedaje, bo ceny niektórych z tych pokazanych to przegięcie ale ale jest klient / sprzedaż to i jest produkcja nikt mi tego nie kazał kupować ale napisać można ważniejsze że  kawka smakuje.

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 10 Grudzień 2023, 21:31:43
Ja zwykle robilem kilka tzw dry pumps zeby szybciej rozgrzac maszyne.

I ja dzisiaj tak zrobiłem wystarczyły 2dwa nie za długie - szkoda wody Żywiecki Zdrój za całe 10zł 5l. i zadziałało grupa szybko się nagrzała tak że gdzieś po 15 minutach było już +/- 93°C

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 17 Grudzień 2023, 18:20:12
Jednak nie polecam tego "pierścienia / lejka" zwał jak zwał do tego ekspresu i kolby jakie w nim są.
Do namielenia prosto z młynka to już całkowita porażka spada, magnesy nie trzymają do przesypywania jeszcze ujdzie.
Ładne to jest ale jednak nie praktyczne
 [ You are not allowed to view attachments ]

Szukam czegoś innego.
Dzisiaj zrobiłem sobie w ty ekspresie coś do picia  z resztówki takiej oto kawy.

 [ You are not allowed to view attachments ]

I wyszło nie dosyć że sporo to na dodatek fajne, trudno mi jest utrzymać 8/9 bar przez dłuższy czas ale i tak jestem zadowolony z tego co w filiżance.

 [ You are not allowed to view attachments ]


Zapomniałem ten pokazany i zainstalowany termometr to zajEFAJna i przydatna rzecz.

Jka


Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 18 Grudzień 2023, 16:12:49
Spróbój pierścień od Kazaka.  :taktak: Polecam.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 18 Grudzień 2023, 16:21:47
Miałem już Twój jeden pierścień nie narzekałem
Masz z magnesami i w rozmiarze 51mm

Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 18 Grudzień 2023, 17:14:19
Z magnesami nie mam. 51 mm mam.
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 29 Grudzień 2023, 00:39:13
Kolejne dodatki dotarły do tego ekspresu.
O taki oto Umikot.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Podstawka / a może baza tampingowa / portafilter jak widać fajnie w tym siedzi.

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]


I aby tego szczęścia i wygody było więcej to jeszcze taką konewkę sobie zapodałem do wygodniejszego nalewania wody do tego ekspresu.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Teraz to już chyba mam komplet dodatków jakie chciałem mieć by wygodnie korzystać z niego.
Jka
Tytuł: Odp: La Pavoni Abile
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 16 Styczeń 2024, 16:11:41
Jednak nie polecam tego "pierścienia / lejka" zwał jak zwał do tego ekspresu i kolby jakie w nim są.
Do namielenia prosto z młynka to już całkowita porażka spada, magnesy nie trzymają do przesypywania jeszcze ujdzie.
Ładne to jest ale jednak nie praktyczne

Szukam czegoś innego.

Skoro napisałem że  szukam to i szukałem a dzisiaj przyszedł taki pierścień/adapter mniejsza o nazwę ważniejsze że jest znacznie lepiej a co za tym idzie wygodniej.

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

Tak zostaje.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka