Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Kawa / Odp: Ceny kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:20:08 »
No cóż, tak to sobie sprytni oligarchowie wymyślili kiedyś i tak dalej kontynuują bogacenie się względem biedniejszych. Świetnie to w ostatnich latach widać jak bogaci, mam na myśli ten 1 % świata, którzy są multi miliarderami, bogacą się i coraz bardziej widać różnicę między bogatymi, a pozostałą częścią świata. Niestety przynęta jest bardzo prosta - wygoda, dajcie nam to a my zrobimy za was. I tak się sprzedajemy po kawałku.

Natomiast wszelką odpowiedzialność i wyrzuty sumienia przerzuca się na małe żuczki wmawiając, że to my mamy się starać działać odpowiedzialnie w ramach narzuconego systemu. Natomiast bogaci zupełnie nie przejmują się tym że to oni są odpowiedzialni za niszczenie tej plany, marnowanie zasobów i psucie stosunków między ludźmi, bo wiadomo że skłóconymi, rozemocjonowanymi ludźmi łatwiej rządzić, tu rządzi neurologia i instynkty, skrzętnie wykorzystywane.
2
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 12:16:55 »
Tak, dokładnie tak.
3
Kawa / Odp: Ceny kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kacperb dnia Dzisiaj o 12:14:51 »
4
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:09:26 »
Powinno to sprzyjać temu żeby przepływ przez ciastko nie zwiększał się na koniec ekstrakcji co powinno zmniejszyć szansę na kanałowanie.

Co do tego kalkulatora to tam zdaje się ogranicznik działa jako współczynnik oporu, a nie średnica. Czyli im mniejsza średnica restryktora tym większy współczynnik oporu.
5
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 12:08:49 »
No tak. Opór kawowego ciastka jest też zmienny, więc podczas zaparzania wszystko to jest zmienne.
6
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:01:08 »
Tak sobie to wyobrażam, że powinno to zależeć od przepływu wody, jeśli jest na poziomie, na którym restryktor pozwala płynnie przepływać , ciśnienie powinno się wyrównywać, jeśli spuszczamy szybciej niż przepływa woda przez ogranicznik, to automatycznie na kolbie mamy spadek ciśnienia. 
7
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 11:57:31 »
Też wydaje mi się (intuicyjnie), że ciśnienie po nasyceniu się wszystkiego wyrównuje się w całym układzie, ale... Spotkałem się z opiniami, że przy mniejszej średnicy restryktora mamy mniejsze ciśnienie na kawowym ciastku. Tutaj fajna ilustracja/aplikacja/symulator procesu zaparzania wg Barista Hustle na ten temat. Można sobie sprawdzić jak na ciśnienie zaparzania wpływa średnica (tutaj opór) ogranicznika przepływu:

-->> https://www.baristahustle.com/blog/app-pressure-flow/
8
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:30:05 »
Zdaje się, że po wypełnieniu części za restryktorem ciśnienia się wyrównują i wszystko już idzie płynnie. Pierwszy etap powinien być wolniejszy od strony sitka, tak jak pisze Antonio.
9
Młynki / Odp: Timemore Sculptor
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:24:52 »
Żarna od przelewowego 078 są  specjalnie zrobione do przelewów - geometria żaren z wystającymi zębami tzw. ghost burr, raczej nie ma szans na espresso, ale nie używałem więc pewności nie mam. Poza tym młynki przelewowe Sculptora mają mniej dokładne ustawianie grubości przemiału.
10
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 10:40:52 »
Ida zgodna z pojęciem "air dripper".
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi