forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 20 Maj 2018, 18:07:23

Tytuł: Indonesia Sulawesi Kalossi Bataputi – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 20 Maj 2018, 18:07:23
Indonesia Sulawesi Kalossi Bataputi – palarnia kawy Euro Cafe

Arabika odmiany Catimor, pochodząca z indonezyjskiej wyspy Sulawesi, sposób obróbki Giling Basah, palenie średnie. Ziarenka ładne i spore, równo palone, mają miły aromat kakao i owoców jagodowych.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako połowa uzysku z podwójnego sitka, doza 17,5 g, czas ekstrakcji 30 sekund, razem z preinfuzją. Crema ładna i spora jak na arabikę, cętkowana i trwała. Ekstrakcja bardzo ładna wizualnie, jakby z wylewek lała się płynna czekolada. W aromacie espresso są owoce jagodowe, owoce egzotyczne i kakao. Espresso zdecydowanie smaczne, fajnie zbalansowane, odpowiednio słodkie, z niewielką, owocową kwaskowatością. Posmak przyjemny, intensywny i długi.
Sposób przygotowania: aeropress, metalowy filtr Standard i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia razem z preinfuzją 105 sekund, przemiał niezbyt drobny. W aromacie naparu, podobnie jak w espresso, czyli owoce jagodowe, owoce egzotyczne i kakao. Po spróbowaniu, na początku dominuje kakao, po chwili dochodzą owoce. Fajnie się to ze sobą miesza i przenika nawzajem. Posmak długi i trwały, głównie kakaowy. Napar przyjemny, intensywny, dobrze zbalansowany, miły do picia.
Indonesia Sulawesi z palarni Euro Cafe to smaczne i dosyć uniwersalne ziarenka. Dobre jako espresso i napar z aeropressu, sprawdziły się też w dźwigniowym Arinie. Łączyć z mlekiem, jako cappuccino, nie próbowałem, ale także powinno być dobrze.