Autor Wątek: Mała gastronomia kolba czy automat ?  (Przeczytany 8551 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipiec 2014, 10:00:24 »
Automaty Gaggi/Saeco/Solis mają takie zalecenia - sekcja konserwacja w instrukcji. I tak na zdrowy chłopski rozum ma to dla mnie sens.
W kolbie przecież czyścisz sitka/prysznic/uszczelkę na bieżąco, robisz backflush, czyścisz kolbę z osadów. Wszystko po top żeby się cieszyć smaczną kawą.
W automatach - smarowanie odbywa się pewnie w serwisach - jak sprzęt tam trafi. Przecież kupuje je się dla wygody obsługi, guzik=kawa. Większość się nie bawi w gruntowne czyszczenie. A i pewnie mycie/płukanie modułu to za duży problem.

@gromog - a przeglądałeś anglojęzyczne instrukcje? - z mojego doświadczenia z instrukcjami - często w polskich tłumaczeniach są błędy lub nawet pominięcia niektórych zdań z wersji angielskich. I tyczy się to sprzętu RTV/AGD czy ogrodowego czy nawet instrukcji do samochodów/skuterów.
LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpień 2014, 21:11:47 »
Na start masz wszystko, brakuje tylko lokalu :). Młynek wolałbym z elektronicznym dozowaniem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi