Autor Wątek: Mała gastronomia kolba czy automat ?  (Przeczytany 8552 razy)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Mała gastronomia kolba czy automat ?
« dnia: 28 Lipiec 2014, 13:38:20 »
Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc w wyborze ekspresu kolbowego z młynkiem lub automatu ...

Założenia:
1. Kwota na  do 10 tysięcy (nieprzekraczalne).
2. 60-70, w tym mleczne sądzę, że nawet większość ...
3. Może być używany.

Obsługa będzie przeszkolona w robieniu kaw.

A może jednak, automat ? Szybkość robienia kawy, jedna osoba obsłuży również jedzenie ...
A drugi jako kolba z młynkiem ?

pozdrawiam
Marcin



Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipiec 2014, 13:40:46 »
Kawa jest produktem głównym czy jednym z wielu?

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2014, 13:46:03 »
Jednym z wielu, ale też ma być wizytówką miejsca ... Tak aby smakosz kawy, też znalazł coś dla siebie.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2014, 13:50:41 »
Jeżeli coś dla takich jak my, to obowiązkowo kolba ;)
Jednak nawet najdroższa kolba nic nie wskóra bez przeszkolonego, świadomego swoich działań personelu i oczywiście dobrej kawy. Jeżeli baristą ma być ktoś z przypadku, nie identyfikujący się z Twoim biznesem lub po kilkunastominutowym przeszkoleniu... wybierz automat.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipiec 2014, 14:37:53 »
Ma być to osoba z odpowiednim zapałem i ilością kubków smakowych :)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipiec 2014, 14:47:07 »
Nie powinno się stawiać tylko ma dobre jedzenie. Kawa jest ważna dla lokalu. Jak widzę automat w kawiarni czy knajpie to od razu myślę że jedzenie tez jest przygotowywane w zbyt uproszczony sposób.

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipiec 2014, 15:40:58 »
ja jak widzę automat to po prostu nie zamawiam kawy :)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipiec 2014, 21:18:23 »
A jakieś konkretne propozycje ?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipiec 2014, 19:12:09 »
Za 10k - może jakiś rocket na podwójnym bojlerze i macap m4 lub fiorenzato f64 evo ? Zagadaj do rogera ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipiec 2014, 08:51:07 »
Ja do gastronomii, nawet małej szukałbym czegoś z 2 grupami. Może to i większa inwestycja, ale z drugiej strony używki są w bardzo rozsądnych cenach.
Komfort pracy wydaje mi się dużo większy. Wpięta kolba podwójna i pojedyncza. No i w razie gdyby jedna grupa padła - masz drugą działającą ;)

Automat i gastronomia - kojarzy mi się z Ikeą albo przdrożnym barem  :evil:

Koszty użytkowania kolby będą chyba niższe niż automatu. Mam na myśli czyszczenia (to akurat mały pikuś) ale głównie ewentualne naprawy.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipiec 2014, 08:56:13 »
Tak jak pisałem - przy przeszkolonym i zaangażowanym personelu kolba jak najbardziej, ale często gdy widzę 7 sekundowe "duże espresso" z wypasionej kolby to jednak wolałbym dostać coś z automatu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipiec 2014, 09:19:57 »
to jednak wolałbym dostać coś z automatu.
5 sekundowe latte ??? :diabelek:

Wbrew pozorom automat też trzeba umieć obsługiwać, zwłaszcza higiena maszyny jest ważna żeby zapewnić długie i bezawaryjne użytkowanie. Jak czytam w instrukcjach automatów o myciu modułu co 250g kawy, smarowaniu tłoka co tydzień, i całego automatu co miesiąc to jestem pewien że 99% automatów jest używanych źle - ale o automatach to się sam niedługo przekonam  :evil:

Kolba chyba jednak więcej niedbalstwa zniesie - a i czyszczenie prostsze.
LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipiec 2014, 00:11:04 »
Czyli jednak kolba hmm, chyba bez sensu jest obok stawianie automatu ?!

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipiec 2014, 00:14:42 »
oczywiście że bez sensu  :brawa:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Mała gastronomia kolba czy automat ?
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Lipiec 2014, 09:49:40 »
to jednak wolałbym dostać coś z automatu.
5 sekundowe latte ??? :diabelek:

Wbrew pozorom automat też trzeba umieć obsługiwać, zwłaszcza higiena maszyny jest ważna żeby zapewnić długie i bezawaryjne użytkowanie. Jak czytam w instrukcjach automatów o myciu modułu co 250g kawy, smarowaniu tłoka co tydzień, i całego automatu co miesiąc to jestem pewien że 99% automatów jest używanych źle - ale o automatach to się sam niedługo przekonam  :evil:

Kolba chyba jednak więcej niedbalstwa zniesie - a i czyszczenie prostsze.

Nie wiem skąd to wziąłeś. W instrukcji do Jury nic takiego nie ma, co jakiś czas tabletkę czyszczącą wrzucić i tabletki odkamieniające.
W QM też nic takiego nie pisało.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi