Witam!
Musiałem, naprawdę MUSIAŁEM spróbować no i mam Peppinkę u siebie. Kupioną od Francesco.
Oraz kilka pytań.
1) woda leci również jakby bokiem prysznica - widać to na filmiku. Czy to normalne? Ekspres odrestaurowany więc i wszelakie gumy też wymienione. Nie wiem co o tym nie myśleć.
2) Na dolnej krawędzi zbiornika na wodę odprysnął mi w palcach mały fragment emalii. Czy martwić się, zabezpieczać czy nie panikować?
3) Jakie dozy stosujecie?
4) Jak zrobić w dystrybucję w takim malutkim siteczku? (mam tylko dwa podwójne sitka)
5) Czy plastikowy oryginalny tamper wystarczy czy szukać czegoś lepszego?
6) Jaką temperaturę wody używacie?
Póki co 2 strzały za mną - woda 94'C, doza 13g, 8s. preinfuzja, potem do góry do pierwszych kropli, potem w dół by dopompować wody i kiedy "zlapie" puszczam dźwignię i dalej działa sprężyna.
Wychodzi mi z tego 26-28g w czasie ~37s.
Efekt:
#4 espresso MA przyzwoite. Ale ni orzechów ni czekolady. Bardziej jakieś takie winne w smaku.
Pacamara od MA - crema ultra jasna. W smaku kwaskowo i owocowo.
Generalnie smacznie, ale jakby niedoparzone, nie do końca otwarte - nie umiem nazwać inaczej, ale pewien jestem że to zdecydowanie poniżej możliwości tych kaw. nie wiem czy to temperatura czy raczej doza/dystrybucja.
Dziękuję z góry za głos w sprawie