Autor Wątek: Przechowywanie Kawy  (Przeczytany 69444 razy)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Marzec 2015, 19:00:01 »
A faktycznie to nie ten mikrolot, bo jest myty ;).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Marzec 2015, 21:23:58 »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Marzec 2015, 21:50:12 »
Taki miniaturowy dron.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Marzec 2015, 06:45:36 »
:smiech:

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Marzec 2015, 08:49:17 »

Ten mikrolot jest nieziemski. Syrop sączy się z wylewek, crema zajmuje prawie całą wysokość filiżanki - czerń kawy pojawia się dopiero po zakończeniu ekstrakcji. A smak - tego się nie da opisać - hektolitry słodyczy, strasznie podobne do słodkiego soku z czerwonych winogron, który sam wyciskałem na wino
Dżizas Doktorze,
Aleś mi smaka narobił z rana, cały monitor obśliniony po przeczytaniu Twojego opisu ;)
Gdzie to cudo można nabyć?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Marzec 2015, 09:10:26 »
Gdzie to cudo można nabyć?

W Saturnie u kuzyna :-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Marzec 2015, 09:17:03 »
Tych ziarenek to już niestety nie ma  :'( ale Antonio ma coś podobnego z Hondurasu. Różnica w obróbce - te co piję są czyste a od Andrzeja brudne - w sensie obróbka myta i na sucho  :hihihi:
LMWDP #469

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Marzec 2015, 09:21:42 »
Dzięki ️ - spróbuję zatem przy następnym zamówieniu w MA.

Offline unquadium

  • Wiadomości: 41
Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Wrzesień 2015, 21:08:06 »
Witam! Zastanawiam sie nad jakims wygodnym sposobem do przechowywania kawy. Nie musza byc jakos reprezentacyjne, bo pewnie bede miec je gdzies w szafkach - po prostu niewygodnie uzywa mi sie "torebeczek" w ktorych kawa przychodzi.

Trafilam na te: <nie pojmuje czemu nie mozna wstawiac linkow>  . Zmiesci mi sie tam ~250g ziaren kawy? Ciezko mi ocenic po samych wymiarach pudelka (wysokosc 185mm srednica 80mm)(<-- wartosci "netto", cokolwiek to znaczy)

Czy ma sens kupowanie pojemniczkow z pompka, od odsysania powietrza, czy to juz przesada? :) Jak np. zmielilabym kawe, a potem wsypala cala zmielona do pojemnika i odessala z niego powietrze - zachowa jakosc, czy lepiej mielic bezposrednio przed parzeniem?


Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Wrzesień 2015, 21:13:58 »
y ma sens kupowanie pojemniczkow z pompka, od odsysania powietrza,
Skoro torebeczek używa Ci się niewygodnie, to co dopiero jakieś pompki...
Dla bieżącej konsumpcji trudno o lepszą opcję jak oryginalne torebeczki. Jeśli nie są strunowe, to zamykam klipsem i wsadzam do puchy. Ot, za 10 dni torebka i tak się skończy...

Zawsze mielimy na chwilę przed parzeniem. Dwie chwile to już za dużo, a co dopiero mielenie na zapas...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Wrzesień 2015, 07:30:20 »
Pod tym linkiem znajdziesz więcej pomysłów.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=985.msg24626#msg24626
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Magelenka

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Październik 2015, 01:23:53 »
Dzisiaj mieliśmy swoje pierwsze palenie kawy, zastanawiam się jak taką wystudzoną kawę przechowywać. Dowiedziałam się, iż taka kawa po paleniu powinna od 3-7 dni leżeć spokojnie nim spożyjemy ją. Czy powinna ona być szczelnie zamknięta co by nabrała jakiegoś aromatu i przeszła sobą? Czy zostawić ją z dostępem do powietrza?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Październik 2015, 06:36:21 »
Zamknięta musi być.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #88 dnia: 01 Październik 2015, 07:38:57 »
No ale tak, żeby gaz mógł się jakoś uwalniać.
Gratuluję pierwszego palenia.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Magelenka

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Październik 2015, 21:08:51 »
Dziękuję dziękuję :) Kawki leżakują póki co niczym wino przygotowując się do spożycia :)

A jak to jest w przypadku kaw ciemno palonych, mówię tutaj o kawach chyba na styl włoski, gdyż chciałam zaznaczyć pojawienie się na ziarnach olejków, tzn jakby tłuszczu.

Mówię tutaj o kupionej kawie. Przepiłam 250 gram, które były suche, drugie zostawiłam w pudełku, które po skończeniu pierwszych 250gram przesypałam do hoppera. Hoper tłusty niemiłosiernie, podobnie jak pudełko.

1. Pytanie, czy w przypadku mocniej palonych kaw, na których pojawiają się olejki - lepiej taką kawę otworzyć by oddychała przez jakiś czas i olejki zaschły na ziarnie czy nie przejmować się tym i po prostu używać?

Paliłam Yergacheffe 5 dni temu, jedną ciemniej drugą jaśniej. Na tej ciemniejszej również pojawiają się olejki. Więc co z nią zrobić, zamknąć szczelniej czy niech oddycha bo już sama nie wiem.


2.Generalnie to pogubiłam się, gdyż jedny mówią by przechowywać paloną kawę zamkniętą, drudzy mówią by oddychała, tzn odgazowała... jak to jest?


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi