Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1069634 razy)

Offline disaster3

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3255 dnia: 26 Lipiec 2019, 15:40:35 »
@donkiszot

od mojego ostatniego wpisu. Tak jak pisałem, zwiększyłem dozę do 14 gram (Ariadna) i póki co ubijam spinką od mankietów ;) Ciastko delikatnie dotyka prysznica ale po zwiększeniu dozy po 25 sek. otrzymuję ok 50 ml naparu. Tamper Motta 52mm już przyszedł (do pracy) , dzisiaj pracuje z domu więc dopiero zabiorę do domu w poniedziałek.
Najpierw sprawdzę czy pasuje do mojego sitka a później jak się go używa i czy jest lepiej ;)
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline masniaq

  • Wiadomości: 8
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3256 dnia: 05 Sierpień 2019, 10:57:45 »
Czołem!
Od ponad 2 miesięcy użytkuje Ascasso Dream PID z młynkiem Eureka Mignon.
Wszystko idzie sprawnie ale cieżko mi uzyskać idealne doppio. Do podwójnego sitka 18gr kawy.
Tzn jestem w stanie gdybym sugerował sie tylko czasem 25-30s i uzyskiem w gramach.
Chodzi o ciśnienie. Startowe jest powiedzmy w okolicach 10 natomiast w trakcie ekstrakcji spada na 6-7 a uzysk dalej zbyt niski. Jak grubiej pomiele to doza sie zgadza ale ciśnienie znowu szybko spada poniżej 8.
Jak skupie sie na ciśnueniu i pięknie trzyma 8-9 to doza bardzo niska, bardzo powoli leci wiec do powiedzmy 45-50gr musialbym czekac z 55s. Używam levelera, co pomogło mi w równiejszym tampingu.
Coś poradzicie? Może nie sugerować sie ciśnieniem i skupić sie tylko na ilości naparu uzyskanego w czasie 25-30 sekund? Kawy testowałrm różne, Goran, Antonio, obecnie Arcaffe z Coffedesku. Niestety to nie wina kawy, cholera 😀😀
Pozdrawiam serdecznie :)
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2019, 11:00:17 wysłana przez masniaq »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3257 dnia: 05 Sierpień 2019, 11:08:34 »
Patrz na to, czy Ci smakuje.
Ciśnieniem bym się zbyt mocno nie przejmował.
Gramy i uzysk istotny w zadanym czasie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3258 dnia: 05 Sierpień 2019, 11:15:11 »
I to jest właśnie nadmiar funkcji na początku o którym wspominałem... Zaklej ten manometr, żebyś go nie widział najlepiej. Czas, doza, uzysk i rób. Nie kombinuj.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3259 dnia: 05 Sierpień 2019, 11:16:06 »
Ja nie mam w ogóle manometru od ciśnienia w grupie, tylko w bojlerze. Zawsze sugerowałem się czasem i ratio, a ponad wszystko smakiem. Zwracam również uwagę jak zachowuje się kawa na wylewkach, nie mam NPF. Jeśli strumień szarpie się zbyt bardzo to mimo dobrego ratio i czasu, który mieści się w pożądanym przedziale kawa zazwyczaj jest niedoparzona co ma potwierdzenie w smaku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline masniaq

  • Wiadomości: 8
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3260 dnia: 05 Sierpień 2019, 11:24:45 »
I to jest właśnie nadmiar funkcji na początku o którym wspominałem... Zaklej ten manometr, żebyś go nie widział najlepiej. Czas, doza, uzysk i rób. Nie kombinuj.
Właśnie na taka odpowiedź liczyłem :) Dziękuje bardzo! 😀

Offline Jellyeater

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3261 dnia: 06 Sierpień 2019, 11:49:23 »
A czy to nie jest tak, że jak szybko spada to mamy po prostu kanał? Aczkolwiek u mnie potrafi trzymać ciśnienie (spada powiedzmy z 9 na 8 w czasie tych 25 sekund), a i tak potem widzę dziurkę gdzieś na obwodzie.

Jakie masz ciastka?

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3262 dnia: 07 Sierpień 2019, 15:35:37 »
Nauczyłem się w końcu ubijać dobrze kawę :) W NPF nic nie pryska, tylko pięknie leci. Zacząłem też eksperymentować. Wbiliście mi do głowy te 1:2. Jestem na luzie to pocisnąć z wybranymi kawami (notatki). Dziś zrobiłem 1:2,5 czyli z VST dozy 22 g wyszło mi 55 g naparu. Jest lepiej ! Akurat miałem letniaka od Javy.

Zawsze ciśniecie 1:2 ?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3263 dnia: 07 Sierpień 2019, 15:39:12 »
Ja od 1:1,5 do 1:3. W zależności od kawy, humoru.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3264 dnia: 07 Sierpień 2019, 16:17:54 »
Nauczyłem się w końcu ubijać dobrze kawę

Napisz co wcześniej robiłeś źle, a co teraz dobrze :)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3265 dnia: 07 Sierpień 2019, 17:53:45 »
 Upraszczając, im jaśniejsze kawa, tym bliżej 1:3. Zależy też od samej kawy i preferencji smakowych pijacego. Ale ta reguła często się u mnie sprawdza. Generalnie na co dzień, ze średnio palonych kaw od naszych forumowych dostawców celuje w 1:2.

Offline disaster3

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3266 dnia: 07 Sierpień 2019, 18:02:18 »
czyli jeśli dobrze rozumiem (1:2) z dozy 18gram powinno się uzyskać ok 36gram naparu w czasie 25-30 sek?
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3267 dnia: 07 Sierpień 2019, 18:13:31 »
Tak, dobrze.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3268 dnia: 07 Sierpień 2019, 20:30:36 »
Nauczyłem się w końcu ubijać dobrze kawę

Napisz co wcześniej robiłeś źle, a co teraz dobrze :)

Przede wszystkim chodzi o przesypanie kawy do kolby. W Niche jest kubeczek i mam technikę idealną. Mieszanie po zmieleniu kawy też dużo daje. Na początku używałem dystrybutora, który się sprawdza ale ostatnio używam tylko sitka VST i tamper od @Metiu. Kanałowania, błota czy pryskania na boki brak.

Ja od 1:1,5 do 1:3. W zależności od kawy, humoru.

Też jest to zależne od jasności kawy ? Jeszcze w ekspresie nie parzyłem jasnych ziaren, ani ciemnych. Miałem od @Antonio Claudina czy jakoś tak i wszystko przelałem (bardzo dobra kawa), a później się zorientowałem, że polecana jest też do espresso.
Zauważyłem, że z ratio 1:2,5 lepiej mi smakuje kawa z nutami owocowymi. Te czekoladowe, karmelowe nie do końca -ustawiając młynek kilka razy przeciągnąłem i nie były tak dobre jak prawilne 1:2 w 27 sekund :)
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2019, 20:33:33 wysłana przez Perzua »

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3269 dnia: 07 Sierpień 2019, 21:33:57 »
Witam !
Mam nastepujacy problem z la pavoni europicoll. Ciastko kawowe za kazdym razem jest popękane.Jaka moze byc przyczyna ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi