Autor Wątek: Omni roasting - jeden profil palenia  (Przeczytany 4573 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Omni roasting - jeden profil palenia
« dnia: 07 Wrzesień 2017, 19:26:37 »
Co o tym sądzicie? Jeden profil palenia dobrany tak aby kawa oddawała to co najlepsze w każdej metodzie parzenia?
Wady, zalety, realne założenie, czy utopia? Przykłady kaw?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2017, 19:38:46 »
Żadna utopia.

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2017, 22:33:14 »
Dobrze wypalone dobre ziarno dobrze wypada w każdej metodzie. Słowem - kluczem są tu z pewnością: preferencje. Wielu, ze względu na preferencje/przyzwyczajenie/kulturę picia kawy oczekuje w espresso nut charakterystycznych dla ciemniejszego palenia, bo tak mają zakodowane. "My" wiemy, że tak być przecież nie musi ;)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2017, 22:48:25 »
Ale... Mimo wszystko większość palarnii rozróżnia palenie pod espresso i resztę. Nawet jak mają to samo ziarno to najczęściej stosują dwa profile palenia. Tylko z uwagi na przyzwyczajenie klientów? Proces parzenia espresso i przelewu jest jednak zasadniczo inny.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrzesień 2017, 00:33:00 »
To chyba zależy od wielu czynników. Z mojego doświadczenia to niektóre ziarna są świetne jako omniroast zarówno w przelewie jak i ciśnieniu. hmm czy tak samo dobre to nie wiem. Dla mnie jednak są bardziej interesujące w którąś stronę i najlepiej prezentują się wypalone z myślą o tej metodzie. Co oczywiście nie dyskwalifikuje innych metod przygotowania, jednak na ogół preferuję dane ziarna w jakiś sposób zaparzone oraz trochę jaśniej lub ciemniej wypalone .

Poza tym doświadczony miłośnik kawy ma zazwyczaj do dyspozycji sporo możliwości, aby wpłynąć na rezultat końcowy w filiżance, tak by odpowiadał jego preferencjom.

Różne są także upodobania: jedni lubią gdy kawa smakuje jak inka, inni gdy jest mocno spieczona , albo gdy ma smak związany z czymś co w branży kawowej na ogół określa się jako defekt. Jedni nie trawią kwasowości inni goryczy. Generalnie różnorodność jest dobra, gorzej gdy ktoś uważa że jego punkt widzenia jest jedynym słusznym bo tak i już. Dla mnie nie ma znaczenia jak kawa jest wypalona świetna jest wtedy gdy ma cechy utworu: rozpoczęcie, rozwinięcie i zakończenie oraz co ważne wciąga w jakiś sposób :).
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2017, 01:18:16 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi