forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Sprzęt i technika palenia kawy => Wątek zaczęty przez: pj.w w 07 Wrzesień 2017, 19:26:37

Tytuł: Omni roasting - jeden profil palenia
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Wrzesień 2017, 19:26:37
Co o tym sądzicie? Jeden profil palenia dobrany tak aby kawa oddawała to co najlepsze w każdej metodzie parzenia?
Wady, zalety, realne założenie, czy utopia? Przykłady kaw?
Tytuł: Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Wrzesień 2017, 19:38:46
Żadna utopia.
Tytuł: Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 07 Wrzesień 2017, 22:33:14
Dobrze wypalone dobre ziarno dobrze wypada w każdej metodzie. Słowem - kluczem są tu z pewnością: preferencje. Wielu, ze względu na preferencje/przyzwyczajenie/kulturę picia kawy oczekuje w espresso nut charakterystycznych dla ciemniejszego palenia, bo tak mają zakodowane. "My" wiemy, że tak być przecież nie musi ;)
Tytuł: Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Wrzesień 2017, 22:48:25
Ale... Mimo wszystko większość palarnii rozróżnia palenie pod espresso i resztę. Nawet jak mają to samo ziarno to najczęściej stosują dwa profile palenia. Tylko z uwagi na przyzwyczajenie klientów? Proces parzenia espresso i przelewu jest jednak zasadniczo inny.
Tytuł: Odp: Omni roasting - jeden profil palenia
Wiadomość wysłana przez: krystians w 08 Wrzesień 2017, 00:33:00
To chyba zależy od wielu czynników. Z mojego doświadczenia to niektóre ziarna są świetne jako omniroast zarówno w przelewie jak i ciśnieniu. hmm czy tak samo dobre to nie wiem. Dla mnie jednak są bardziej interesujące w którąś stronę i najlepiej prezentują się wypalone z myślą o tej metodzie. Co oczywiście nie dyskwalifikuje innych metod przygotowania, jednak na ogół preferuję dane ziarna w jakiś sposób zaparzone oraz trochę jaśniej lub ciemniej wypalone .

Poza tym doświadczony miłośnik kawy ma zazwyczaj do dyspozycji sporo możliwości, aby wpłynąć na rezultat końcowy w filiżance, tak by odpowiadał jego preferencjom.

Różne są także upodobania: jedni lubią gdy kawa smakuje jak inka, inni gdy jest mocno spieczona , albo gdy ma smak związany z czymś co w branży kawowej na ogół określa się jako defekt. Jedni nie trawią kwasowości inni goryczy. Generalnie różnorodność jest dobra, gorzej gdy ktoś uważa że jego punkt widzenia jest jedynym słusznym bo tak i już. Dla mnie nie ma znaczenia jak kawa jest wypalona świetna jest wtedy gdy ma cechy utworu: rozpoczęcie, rozwinięcie i zakończenie oraz co ważne wciąga w jakiś sposób :).