Konewka wylądowała dzisiaj na kuchennym blacie. Prezentuje się bardzo dobrze, cieszy oko, nagroda RedDotAward w pełni zasłużona.
Niestety kontrola jakości wciąż nie jest na najwyższym poziomie, co wg mnie nie powinno się zdarzyć w produkcie za taką cenę. W moim przypadku stalowa konewka nie jest zbyt starannie pokryta materiałem.
Wnętrze konewki wykonane jest ze stali, podobnie wnętrze pokrywki. Jest ona dość ciasno osadzona, dzięki czemu nie grozi wypadnięciem przy większym przechyle. Konewka jest stosunkowo ciężka, punkt ciężkości znajduje się w rączce. Równoważy to ciężar wody i ułatwia precyzyjne polewanie.
Wyświetlacz jest wyraźny, ostry, mógł być jednak jaśniejszy.
Konewkę włącza się i ustawia temperaturę się za pomocą przycisku-pokrętła. Stawia ono przyjemny opór zarówno przy wciskaniu (włączenie, wyłączenie, stoper) jak i obracaniu (zmiana temperatury). Obracaniu towarzyszą przyjemne skoki. Po włączeniu konewka rozpoczyna podgrzewanie wody do ustawionej ostatnio temperatury. Po jej zmianie, i akceptacji poprzez mignięcie, temperatura docelowa jest wyświetloną małą czcionką. Migający symbol C lub F (stopnie Celsjusza lub Fahrenheita) symbolizuje dogrzewanie wody, a wiodąca część wyświetlacza prezentuje aktualną temperaturę. Niestety, minimalne wskazanie to 25C, nie zdziwmy się zatem gdy nalejemy zimną wodę. Zbliżając się do temperatury docelowej, konewka dogrzewa wodę z mniejszą mocą, żeby nie przekroczyć nastawy, co widać i słychać:
Wylewka jest bardzo dobrze sprofilowana, umożliwia nawet najdelikatniejsze i wciąż bardzo dokładne polewanie ciągłym strumieniem, bez obawy że woda spłynie po wylewce. Szczególnie zadowoleni powinni być wielbiciele mniejszych przelewów. W przypadku tych większych, chemexowych, może zabraknąć nieco siły w strumieniu gdyby chcieć wzburzyć napar. Porównanie wylewek Hario Buono 1,2l (srebrna) z Stagg EKG 0,9l (czarna):
StaggEKG o mocy 1200W pozwala na podgrzanie konewki (0,9l) pełnej wody (o temperaturze 8C) w czasie 4:30. Przydałaby się możliwość dźwiękowego powiadomienia o zakończeniu podgrzewania, najlepiej gdyby użytkownik sam mógł o tym zdecydować. Po podgrzaniu konewka utrzymuje zadaną temperaturę przez 5 minut, nie dogrzewa już jednak wody po jej podniesieniu. Żeby to robiła, należy włączyć tryb hold za pomocą przełącznika umieszczonego w tylnej części podstawki, wydłużając tym samym czas podtrzymywania temperatury do 60 minut. Podobnie można zmienić jednostkę temperatury.
Pierwszy przelew dopiero przede mną, patrząc jednak na możliwości (regulator PID), ogólne wykonanie (mimo pewnych mankamentów), nawet instrukcję w języku polskim (choć z błędami
), powinno być naprawdę dobrze.