Autor Wątek: Gaggia classic do americano  (Przeczytany 7496 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Kwiecień 2019, 21:14:40 »
Starsze Gaggie miały 100 ml bojlery, nowsze 300, Silvia 300, Anna 250. Około, bo mogę dokładnie nie pamiętać. No i wody w takim bojlerze jest mniej więcej połowa.

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Kwiecień 2019, 21:31:29 »
@LukaszC89, koniecznie musisz lać gorącą wodę z bojlera kolby?

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Kwiecień 2019, 22:03:48 »
Wydaje mi się to wygodne. Podgrzewać w czajniki przez 15 minut to tak trochę słabo. Jak Wy to robicie?

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Kwiecień 2019, 22:30:38 »
o, jak pisze WS wszystkie mają podobne pojemności ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, żadne z małych urządzeń nie jest rozsądnym źródłem wrzątku, nie porównuj ich pod względem tego ile da się go zlać.

Pamiętaj, że pierwszym i podstawowym celem ekspresów jest zapewnienie stabilnej temperatury wody podczas ekstrakcji kawy, jako źródło gorącej wody służą głównie większe maszyny, trochę przy okazji, bo mając dużą masę i wody i temperatury, można skorzystać.

W sumie to nie wiem jakie są najmniejsze ekspresy z sensownym kranikiem, ale zostawię to lepiej obeznanym kolegą :)

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Kwiecień 2019, 16:13:47 »
@LukaszC89 jak już koniecznie chcesz przelewać wodę przez kocioł ekspresu, to @olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l bojlerem, prawie dwa razy większym od nowej Gaggii, a starej ponad dwa.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2019, 17:19:55 wysłana przez ratio »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Kwiecień 2019, 21:42:47 »
Ja osobiście na americano grzeje wodę w czajniku. Szybciej wygodniej. Szczególnie gdy potrzeba więcej niż jedno. Jak się ma Hx z 5czy 10 litrowym bojlerem i rota pompą to można się bawić w wodę z ekspresu. A jak się ma maleństwo i z wibracyjną to szkoda sprzętu i czasu.

Twój czajnik gotuje wodę w 15 min?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2019, 21:44:51 wysłana przez Bacek »

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Kwiecień 2019, 23:00:26 »
Twój czajnik gotuje wodę w 15 min?

Może przekoloryzowalem. Może gdy wleje minimalnie wody to dużo szybciej. Ale to zawsze jakis dodatkowy krok. Wiem powiecie pewnie ze trzeba byłoby kupić ekspres automatyczny. Ale słyszałem że jednak lepszy smak osiąga się osobnym mlynkiem żarnowym i kolbą jak już.
No i nie wiem dlaczego ale fajnie tak z młynka kolbę wpiąć w ekspres uznaje to jako swojego rodzaju klimat.
Może Trochę nie przewidywałem że ekspresem z małym bojler em będzie problem z wodą do espresso i być może poszedłem w złym kierunku a gdybym chciał z dwoma bojler ami to cenowo kosmos będzie.
@olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l
Jaki model? Jest on gdzieś w dziale sprzedaży? Napisałem pw ale może szybciej uda się dowiedzieć.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Kwiecień 2019, 23:09:11 »
Espresso robisz w ekspresie.
Do tego dolewasz wody z czajnika. Do espresso nie dolewasz wrzątku, więc de facto, podgrzewasz sobie wodę przed - nie musi się nawet zagotować.
Nic prostszego. Serio.
Ja robię americano codziennie, i używam czajnika mimo posiadania ekspresu z bojlerem 2,3 l.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Kwiecień 2019, 23:15:14 »
Ditto.
I tak muszę iść do kuchni po kubek.

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Kwiecień 2019, 07:20:28 »
@LukaszC89 jaja wielkanocne sobie robisz? @olomarcin od tygodnia się ogłosza  tu na forum z Cucina Dimodena:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7474.new;topicseen#new

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Kwiecień 2019, 09:38:37 »
jaja wielkanocne sobie robisz?

Nie powiem że mi się nie udziela 😀
W takim razie kontynuując.
Zdrowych Wesołych Świat dla Wszystkich cierpliwych w tym temacie. 😄

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Kwiecień 2019, 10:14:15 »
@LukaszC89 moja sugestia, wraz z Twoimi "koniecznymi" potrzebami: kupujesz kolbę Gaggię, czy inną np od @olomarcin i taki czy inny termometr (zdjęcie). Gotujesz potrzebną ilość przefiltrowanej wody, wkładasz termometr i teraz masz czas na zrobienie espresso do momentu ostygnięcia wody 70-75 stopni. Espresso wlewasz do kubka z wodą (podobno w takiej kolejności americano jest smaczniejsze, ale sprawdź) o właściwej temperaturze i americano gotowe kawka
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 10:37:43 wysłana przez ratio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Kwiecień 2019, 17:47:10 »
Espresso wlewasz do kubka z wodą (podobno w takiej kolejności americano jest smaczniejsze, ale sprawdź) o właściwej temperaturze i americano gotowe kawka

Bardziej chodzi o wygląd - espresso zrobione na wodę (filiżanka z wodą wprost pod wylewkę) zostawia piankę z cremy.

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Kwiecień 2019, 19:40:33 »
@piomic espresso przed wlaniem do wody filtruję się, także z cremy nic nie zostanie. Zakładam, że nie widziałeś o tym, więc jest nas dwóch.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Kwiecień 2019, 19:43:48 »


filtruję się, (...) Zakładam, że nie widziałeś o tym, więc jest nas dwóch.

No nie wiedziałem że się filtrujesz, ja się nie filtruję więc nie jest nas dwóch.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi