Autor Wątek: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań  (Przeczytany 3545 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:03:42 »
Cześć!

Już pytałem o kolbę ale wiecie jak jest z żonami. Wiecznie coś. A to wygląd, a to coś tam. Do rzeczy.

Ja doppio i tyle. Będę trenował.

Żona chce 150 ml i musi być jak w automatach. Tzn wciska guzik i już. Kolbe nabije i zmieli sama w młynku. Już ją nauczyłem to robić.

Przelew nie wchodzi w grę. Za długo i już. Ja przelewam ale to inna bajka. Teoretycznie espresso i dolać z kraniku do pełna (tutaj Apartamento Cappuccino byśmy wybrali) no ale przycisk, przycisk.

Jakieś opinie o tym kombajnie?

Pozdrawiam,
Łukasz

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwiecień 2019, 21:14:59 »
Jak przycisk, to ekspres musi mieć przepływomierz. Taki patent, o ile wiem, ma jeszcze sporo innych ekspresów.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwiecień 2019, 06:43:46 »
Bezzery nam się podobają.

Które mają jeszcze taki "przycisk" ?

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwiecień 2019, 07:50:56 »
Jeszcze Nuova Simonelli. Jeśli raz będziesz chciał uzyskać 150ml, a raz dopio to IMO przydałby się 2 młynki, ale do 150ml ja wybrałbym phina - może być smaczniej.

abovo

  • Gość
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwiecień 2019, 08:00:48 »
A ja mam dla Was taką opcję do rozważenia: ekspres DB z PID-em i stoperem. Ustawisz żonie młyn pod espresso, ona ładuje kolbę, włącza ekstrakcję i po wskazaniu 25-30s na stoperze wyłącza. Potem z drugiego bojlera dolewa do 150ml gorącej wody, łącznie z uzyskanym espresso. A Ty? To już sam pobawisz się w zrobienie wzorcowego doppio.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwiecień 2019, 08:32:47 »
Bezzery nam się podobają.

Które mają jeszcze taki "przycisk" ?

Wiele firm: ECM, Expobar, SAB, La Spaziale itd.
Potem z drugiego bojlera dolewa do 150ml gorącej wody, łącznie z uzyskanym espresso.

Drugi bojler zwykle jest do pary.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2019, 08:36:27 »
Ascaso Uno Prof PID z najnowszej generacji.

Offline henzer

  • Wiadomości: 6
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2019, 09:17:38 »
Mam podobny problem co Perzua. Co zrobić jak mojej żonie najlepiej smakuje americano z Jury i trudno z tym się nie zgodzić. Chodzimy po różnych kawiarniach i testujemy ale espresso z dolewką wody jest kiepskiej jakości i nie przekona żony do odstawienia "sztucznej" pianki z automatu. Rozwiązanie to dwie maszyny ale nie w moim przypadku. Też zastanawiam się nad propozycją Krakusa ,chyba najbardziej zbliżona do obsługi automatu zwłaszcza biorąc pod uwagę czas gotowości do strzału. Czy Bezzera Bz13 ma system preinfuzji?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2019, 09:25:44 wysłana przez henzer »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwiecień 2019, 10:58:41 »
DREAM PID ma to samo co UNO PID PROF a jest tańszy. Warto także rozważyć droższy DUO PID PROF. Tym bardziej, że ruszamy z Wielkanocną Promocją. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwiecień 2019, 11:12:13 »
DREAM PID
@Janusz A ma też wyświetlacz z przyciskami?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwiecień 2019, 11:56:35 »
Ma. Tak samo jak UNO PID i DUO PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2019, 13:44:12 »


Mam podobny problem co Perzua. Co zrobić jak mojej żonie najlepiej smakuje americano z Jury i trudno z tym się nie zgodzić. Chodzimy po różnych kawiarniach i testujemy ale espresso z dolewką wody jest kiepskiej jakości i nie przekona żony do odstawienia "sztucznej" pianki z automatu. Rozwiązanie to dwie maszyny ale nie w moim przypadku.

Espresso można zrobić nawet z najlepszej kawy, ale jak dolejemy do niego wody, to powstałe americano nie umywa się do dużej  Caffe Cremy, która jest matką dzisiejszego espresso. Ja robię ją od paru lat z wykorzystaniem potencjału jaki daje  ekspres kolbowy, mlynek z żarnami min.64 mm i  sitko z podwójnym dnem które dodatkowo zwiększa ciśnienie podczas ekstrakcji dużej czarnej.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Caffè_crema

PS. Nie dziwię się Twojej żonie, sam  nie spotkałem się z osobą (było ich wiele z klientami włącznie), żeby im mój  sposób na zrobienie kawy nie smakował.
Podsumowujac: To co zrobi ciśnieniowy automat, zrobi również kolba.

Tadeusz

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwiecień 2019, 14:39:43 »
Espresso można zrobić nawet z najlepszej kawy, ale jak dolejemy do niego wody, to powstałe americano nie umywa się do dużej  Caffe Cremy, która jest matką dzisiejszego espresso. Ja robię ją od paru lat z wykorzystaniem potencjału jaki daje  ekspres kolbowy, mlynek z żarnami min.64 mm i  sitko z podwójnym dnem które dodatkowo zwiększa ciśnienie podczas ekstrakcji dużej czarnej.

Tedi, teraz już nie ma wątpliwości ;). To, co napisałeś jest dyskusyjne, różne są na ten temat opinie. Proszę, nie manifestuj tak bardzo swojego ugruntowanego podejścia do kawy. Jest ono Twoje i specyficzne, więc byłoby miło, gdybyś dodał: Moim zdaniem..., Uważam, że..., Myślę, że...
Mnie akurat bardziej smakuje espresso. Przed chwilą zrobiłem parę fajnych shotów przy użyciu dźwigienki Ponte Vecchio. Coraz bardziej to lubię :). Niewiarygodne jest to, że tak maleńka, zabawkowa maszynka jest w stanie zrobić naprawdę rasowe i smaczne espresso. A Twojego Cafe Crema nijak nie da rady tu zrobić  :-\.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2019, 14:46:46 wysłana przez Antonio »

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwiecień 2019, 15:04:04 »
Antonio, ciężko wywnioskować jest, że ja opisuję wlasne spostrzeżenia?
Nie zabronisz mi tego tym bardziej, że w tego rodzaju sposobie na zrobienie dużej czarnej mam spore doświadczenie.
Na dodatek co to za sztuką wielką jest do espresso dolać wody.
Trzeba trochę popracować by wiedzieć co zrobić, żeby  spory  przepływ wody przez zmielone ziarno nie psuł końcowego smaku kawy.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Bezzera BZ13 S DE PID kilka pytań
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwiecień 2019, 15:14:14 »
Spore doświadczenie i używanie sitka z podwójnym dnem? Robisz napój kawopodobny, zupełnie jak z ekspresu z marketu. Kpina. Do kompletu brakuje marketowej mielonki i będzie kawa zgodna z filozofią "parzenia" i zejdziemy do poziomu równego osobie, która stoi przed ekspresem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi