Autor Wątek: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?  (Przeczytany 9803 razy)

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Styczeń 2019, 00:43:50 »
Jeżeli w weekendy 3-4 kawy to co tu nie pasuje w nagrzewaniu się RSa? Chcesz mieć stabilne powtarzalne espresso, a zmierzasz w stronę najmniejszego bojlera który się szybko nagrzewa, a jeszcze szybciej stygnie...

Offline izi

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: DeLonghi
  • Młynek: Graef CM900
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Styczeń 2019, 10:58:05 »
 20min latwiej mi wygospodarowac niz 30min i wiecej. Na poczatku myslalem, ze timer rozwiaze problem, ustawie na 7 i o ktorej bym nie wstal bedzie gotowy, ale automatyczny wylacznik RS komplikuje sprawe.
Nie mowie, ze w ogole juz nie wchodzi w gre, chociaz jak czytam watek RS to wychodzi, ze kazdy cos dodaje zmienia itp. A ja bym chcial dzialajace out of the box. Stad apetyt na Pida, bo nie mam ani czasu, ani ochoty na surfowanie by espresso dalo sie wypic. Zakladam nauke na start, ale jak juz doparcuje zmienne to chcialbym podejsc, zrobic kawe, wypic i wyjsc z domu. W jak nahkrotszym czasie. Idealnie gdybym mial kawiarnie pod domem, ale nie mam :(

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Styczeń 2019, 11:13:04 »
Hm 10 min jest problemem  :mhh: To ustaw timer tak żeby włączył i wyłączył i włączył ...

Offline izi

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: DeLonghi
  • Młynek: Graef CM900
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Styczeń 2019, 11:36:23 »
A zadziala? W obecnym delonghi nie dziala, przycisk jest "odbijajacy" wiec kombinowanie dostawa pradu nic nie daje, trzeba pilnowac, jak juz zmieniam sprzet, to zeby miec lepiej, nie tak samo.
30min okreslono jako minimum, zalecaja godzine. W GC minimum to 10min, a po 20 zawsze jest ok.
10min rano to duuuzo czasu ;)

Offline cpu

  • Wiadomości: 333
  • Ekspres: Lelit Bianca, Aeropress, Prismo, Chemex, Gabi Master A, Clever Dripper
  • Młynek: Kinu M47 / Niche Zero / MYM54
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Styczeń 2019, 12:46:00 »
Ja to RS chce rozwiązać PIDem właśnie - ustawić timer i zanim wstanę będzie rozgrzany i gotowy.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Styczeń 2019, 14:11:17 »
W RS robisz jedną zworke, trwa to 3 min. Kupujesz wtyczkę wifi, apka na tel i to koniec komplikacji. Ustawiasz co chcesz na timerze. Trzeba tylko pamiętać że po 30min i tak sie wyłączy.

Nie używałem Gaggi, ale jeżeli masz ambicje na smaczne espresso, a bierzesz najtańszą sensowną (podobno) opcję, no to... bedzie tanio. Przemyśl to na chłodno, nikt by nie kupował droższych sprzętów...

Swoją drogą dobrze rozhajcowana RS daje dobre espresso.
Nie do końca też pojmuje, co przy tak małych bojlerach PID miałby pomóc. Tyle tylko że wstępne ustawienia temperatur. Ale sama stabilność temperatury.... Nie wiem nie wiem..:
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2019, 14:15:10 wysłana przez andrzejmakal »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Styczeń 2019, 17:45:57 »
co przy tak małych bojlerach PID miałby pomóc.
Przy bimetalu temperatura bojlera jeździ od 97 do 120 stopni. Myślisz, że to nie ma wpływu na temperaturę zaparzania?

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Styczeń 2019, 18:17:53 »
Oczywiście za różna temperatura ma wpływ. Tylko co ten PID ma pomóc. Jak w takiej Gaggi wpada 1/5 świeżej zimnej wody, to zanim grzałka to dogrzeje to już dawno skończona ekstrakcja. Fakt że z PIDem szybciej ruszy grzanie, ale przy tak małych bojlerach... Niby mało wody do ogrzania, ale procentowo udział dopompowanej zimnej wody bardzo duży.
Nie wiem, ekspertem nie jestem, ale cudów bym się nie spodziewał jeśli chodzi o stabilnosc. Natomiast możliwosc łatwego ustawienia temperatury wody w bojlerze przy pomocy PIDa - spoko.
Chodzi mi tylko o to, ze jeżeli szukałbym wśród tańszych, małych bojlerów, to jednak brałbym cos z większym bojlerkiem niż zupełnie malutkim, a kwestie nagrzewania rozwiązał timerem. Jak pisałem, dobrze rozgrzana Silvia daje dość powtarzalne, porządne espresso.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2019, 18:21:58 wysłana przez andrzejmakal »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Styczeń 2019, 18:33:59 »
Z PIDem grzanie może nie ruszy szybciej, ale za to zawsze (o ile poczekasz chwilę, aż się temperatury ustabilizują) zaczynasz zawsze od tej samej temperatury. A robiąc trochę bardziej skomplikowane sterowanie niż PID, możesz osiągnąć zadziwiająco stabilną temperaturę ekstrakcji.

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Styczeń 2019, 01:09:50 »
Nie wiem czy zdecydowałbym się aktualnie na tak mały bojler.
Po co szukać dziury w całym i brać nowy ekspres, który będzie gorszy niż kilku/nastoletni ekspres?
Za takie pieniądze możesz przebierać w używkach ile chcesz, a jeżeli ma być koniecznie nowy to odpuściłbym Gaggię i wziął Ascaso na termobloku, albo ostatecznie Lelita z bojlerem.
Odpuść Gaggię i zapoluj na Pchlim Targu albo ponaciskaj Janusza :D

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4829
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Styczeń 2019, 12:17:30 »
Tylko nie naciskaj zbyt mocno bo może pęknąć.  :uklony:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Styczeń 2019, 17:47:28 »
Odpuść Gaggię i zapoluj na Pchlim Targu albo ponaciskaj Janusza
Jak czytam te posty to zaczynam się zastanawiać czy Janusz coś zarabia ?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4829
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Styczeń 2019, 20:07:49 »
Raczej powinieneś się zastanawiać ile Janusz przy tym zdrowia i nerwów traci. No i jak długo jeszcze przy takim trybie życia pożyje... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4829
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Styczeń 2019, 20:11:26 »
Odpuść Gaggię i zapoluj na Pchlim Targu albo ponaciskaj Janusza
Jak czytam te posty to zaczynam się zastanawiać czy Janusz coś zarabia ?

Zwykle rozdaję za darmo.  :) Chcesz zajrzeć mi do kieszeni ? Nie mam wiele do ukrycia. Jak przyjedziesz to Ci kieszenie pokażę. A tymczasem pozaglądaj także do kieszeni innych. Tych co sprzedają Rockety, Bezzery, Leility i inne polecane na forum sprzęty. Musisz przecież sprawdzić tylko tych polecanych...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Styczeń 2019, 20:31:05 »
Janusz jeśli to kosztem zdrowia a nawet może długości życia to chyba nie warto każdemu i za wszelką cenę chcieć sprzedać ASCASO  :jezyk: Wybacz nie mogłem się powstrzymać, za dużo kawy dzisiaj  :Bicz:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi